LIW- 01 + CIEPŁOMIERZ HYDROSPLIT M3 WYJSCIE IMPULSOWE 30V

sieci.orzel
Posts: 1
Joined: Fri Oct 15, 2021 5:30 am

Post

Witam,
chce połączyć ze sobą Licznik Liw-01 z ciepłomierzem https://bmeters.pl/pl/hydrosplit_m3/354/, ciepłomierz wyposażony jest w dwa wyjścia impulsowe typu OC (otwarty kolektor) (30V), czy Liw-01 zliczy impulsy 30V?
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

LIW daje 9 V na wyjściu do zliczania impulsów.
Przy wyjściach impulsowych OC, napięcie podaje się z zewnątrz, więc tutaj pytanie jest, czy to wyjście impulsowe z ciepłomierza zadziała na 9 V.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1851
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Napiecie dotyczace wyjscia impulsowego OC dotyczy najczesciej maksymalnej wartosci jaka mozna podac, aby go nie uszkodzic. Pisze najczesciej bo spotkalem 2 przypadki gdzie wyjscie OC bylo tylko z nazwy, a urzadzenie samo podawalo napiecie. Mozna sprobowac zmierzyc czy jest tam jakies napiecie podczas impulsow i normalnej pracy. Jesli nie bedzie napiecia to urzadzenie powinno wspolpracowac z LIWem
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
kstar
Posts: 3
Joined: Tue Nov 07, 2023 9:31 am

Post

Czy udało się ustalić, czy LIW-01 jest kompatybilny z z tym ciepłomierzem? Zamierzam zrobić taką samą instalację u siebie.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1851
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

kstar wrote: Tue Nov 07, 2023 9:34 am Czy udało się ustalić, czy LIW-01 jest kompatybilny z z tym ciepłomierzem? Zamierzam zrobić taką samą instalację u siebie.
No niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Możesz spróbować podłączyć, a w razie problemów podeślę Ci przejściówkę do LIWa
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
kstar
Posts: 3
Joined: Tue Nov 07, 2023 9:31 am

Post

Ciepłomierz, o którym mowa w tym wątku, jest kompatybilny z LIW-01. Trzeba jedynie uważać na pewną pułapkę, w którą wpadłem na początku: wyjście impulsowe ciepła można skonfigurować na 0, 1, 10, 100 lub 1000 kWh/Imp, zwróćcie uwagę na tę jednostkę, bo nie jest to Imp/kWh. W związku z tym jedynym ustawieniem, z którego możemy korzystać to 1 kWh/Imp, ponieważ LIW używa Imp/kWh, który nie może być mniejszy niż jeden. Swoją drogą warto byłoby wprowadzić możliwość ustawienie w LIWie np. 0,01 Imp/kWh.
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kstar wrote: Fri Nov 17, 2023 11:16 am Ciepłomierz, o którym mowa w tym wątku, jest kompatybilny z LIW-01. Trzeba jedynie uważać na pewną pułapkę, w którą wpadłem na początku: wyjście impulsowe ciepła można skonfigurować na 0, 1, 10, 100 lub 1000 kWh/Imp, zwróćcie uwagę na tę jednostkę, bo nie jest to Imp/kWh. W związku z tym jedynym ustawieniem, z którego możemy korzystać to 1 kWh/Imp, ponieważ LIW używa Imp/kWh, który nie może być mniejszy niż jeden. Swoją drogą warto byłoby wprowadzić możliwość ustawienie w LIWie np. 0,01 Imp/kWh.
W Cloud dla licznika energii opartego o licznik impulsów, konfiguruje się ilość impulsów na kWh, a nie na odwrót.
Większość liczników ma 1000 imp/kWh i dokładnie 1000 trzeba wpisać w Cloud w takiej sytuacji.
2023-11-17_12-40.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
kstar
Posts: 3
Joined: Tue Nov 07, 2023 9:31 am

Post

klew wrote: Fri Nov 17, 2023 11:41 am
kstar wrote: Fri Nov 17, 2023 11:16 am Ciepłomierz, o którym mowa w tym wątku, jest kompatybilny z LIW-01. Trzeba jedynie uważać na pewną pułapkę, w którą wpadłem na początku: wyjście impulsowe ciepła można skonfigurować na 0, 1, 10, 100 lub 1000 kWh/Imp, zwróćcie uwagę na tę jednostkę, bo nie jest to Imp/kWh. W związku z tym jedynym ustawieniem, z którego możemy korzystać to 1 kWh/Imp, ponieważ LIW używa Imp/kWh, który nie może być mniejszy niż jeden. Swoją drogą warto byłoby wprowadzić możliwość ustawienie w LIWie np. 0,01 Imp/kWh.
W Cloud dla licznika energii opartego o licznik impulsów, konfiguruje się ilość impulsów na kWh, a nie na odwrót.
Większość liczników ma 1000 imp/kWh i dokładnie 1000 trzeba wpisać w Cloud w takiej sytuacji.

2023-11-17_12-40.png
Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno. Tak, w cloud konfiguruje się Imp/kWh, natomiast w ciepłomierzu omawianym w tym wątku wszystkie wyjścia impulsowe (jest ich kilka) są konfigurowalne, domyślnie wyłączone tzn. ustawione na "0", a jednostką nastawy jest kWH/Imp, czyli odwrotnie niż w LIW-01. Do tej sytuacji odnosił się mój post.

Swoją instalację mam już poprawnie skonfigurowaną, piszę to tylko dla innych którzy mogliby mieć problem, bo rzeczywiście jest to nietypowe i zwykle liczniki podają Imp/kWh.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Dokładnie. Czyli przy ustawieniu na 1000, to licznik musi wskazać zużycie energii cieplnej 1000 kWh, aby wystawił 1 impuls.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kstar wrote: Fri Nov 17, 2023 1:46 pm
klew wrote: Fri Nov 17, 2023 11:41 am
kstar wrote: Fri Nov 17, 2023 11:16 am Ciepłomierz, o którym mowa w tym wątku, jest kompatybilny z LIW-01. Trzeba jedynie uważać na pewną pułapkę, w którą wpadłem na początku: wyjście impulsowe ciepła można skonfigurować na 0, 1, 10, 100 lub 1000 kWh/Imp, zwróćcie uwagę na tę jednostkę, bo nie jest to Imp/kWh. W związku z tym jedynym ustawieniem, z którego możemy korzystać to 1 kWh/Imp, ponieważ LIW używa Imp/kWh, który nie może być mniejszy niż jeden. Swoją drogą warto byłoby wprowadzić możliwość ustawienie w LIWie np. 0,01 Imp/kWh.
W Cloud dla licznika energii opartego o licznik impulsów, konfiguruje się ilość impulsów na kWh, a nie na odwrót.
Większość liczników ma 1000 imp/kWh i dokładnie 1000 trzeba wpisać w Cloud w takiej sytuacji.

2023-11-17_12-40.png
Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno. Tak, w cloud konfiguruje się Imp/kWh, natomiast w ciepłomierzu omawianym w tym wątku wszystkie wyjścia impulsowe (jest ich kilka) są konfigurowalne, domyślnie wyłączone tzn. ustawione na "0", a jednostką nastawy jest kWH/Imp, czyli odwrotnie niż w LIW-01. Do tej sytuacji odnosił się mój post.

Swoją instalację mam już poprawnie skonfigurowaną, piszę to tylko dla innych którzy mogliby mieć problem, bo rzeczywiście jest to nietypowe i zwykle liczniki podają Imp/kWh.
Ok, teraz rozumiem.
Na ułamkowe wartości jest issue: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/418
Czeka na lepsze czasy :P
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “ZAMEL LIW-01”