Gosund SP111 - kalibracja

User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Może ktoś coś w temacie?
Czy w ogóle jest taka potrzeba, żeby po wgraniu GUI Generic kalibrować gniazdko?
A jeśli tak to jak skalibrować to gniazdko z GUI Generic w warunkach domowych, żeby pomiar był najdokładniejszy?
Czego użyć aby uzyskać dane do wprowadzenia w GUI Generic?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

Goral64 wrote: Mon Oct 18, 2021 6:36 am Może ktoś coś w temacie?
Czy w ogóle jest taka potrzeba, żeby po wgraniu GUI Generic kalibrować gniazdko?
A jeśli tak to jak skalibrować to gniazdko z GUI Generic w warunkach domowych, żeby pomiar był najdokładniejszy?
Czego użyć aby uzyskać dane do wprowadzenia w GUI Generic?
Próbowałem przenieść parametry kalibracji z jednego gniazdka do innego, ale niestety to nie poszło. Był rozjazd już na napięciu.
Nie kalibrowałem w warunkach laboratoryjnych, posiłkowałem się tym co mi pokazywał mROW.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
LukiSpajder
Posts: 295
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm

Post

Ja ostatnio robiłem tak miernik do gniazdka ,
Obciążenie dałem 2000 W . Załączyłem raz wpisałem wolty i sprawdziłem w aplikacji. Okazało się ze przy wpisaniu wartości z miernika zawyżało o dwa volty wiec wpisałem mniejsza wartość do kalibracji i teraz jest tyle co miernik pokazuje.
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

LukiSpajder wrote: Mon Oct 18, 2021 6:59 am Ja ostatnio robiłem tak miernik do gniazdka ,
Obciążenie dałem 2000 W . Załączyłem raz wpisałem wolty i sprawdziłem w aplikacji. Okazało się ze przy wpisaniu wartości z miernika zawyżało o dwa volty wiec wpisałem mniejsza wartość do kalibracji i teraz jest tyle co miernik pokazuje.
A co z obciążeniem? Skąd wiedziałeś, że masz idealnie 2000 W?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
LukiSpajder
Posts: 295
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm

Post

To spisałem z tabliczki ale ogólnie chyba jest troszkę mniej Watt. To może z dlatego ta różnica ale może ja będę miał czas to sprawdzę moc .
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

LukiSpajder wrote: Mon Oct 18, 2021 7:20 am To spisałem z tabliczki ale ogólnie chyba jest troszkę mniej Watt. To może z dlatego ta różnica ale może ja będę miał czas to sprawdzę moc .
No właśnie, mogę podpiąć woltomierz do obwodu oraz amperomierz, ale kalibracja wymaga podanie napięcia i moc odbiornika, a nie napięcia i natężenia, a nie wydaje mi się, żeby można było podać obciążenie jako napięcie x natężenie...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Duch__
Posts: 1796
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

A posiadasz amperomierz zdolny mierzyć ampery w AC?

Podłącz znane Ci pewne obciążenie, np 5 żarówek, ale nie ledowych tylko wolframowych np. 5*75W, wpisz taką moc, a napięcie zmierz woltomierzem.
Image
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

Goral64 wrote: Mon Oct 18, 2021 6:36 am
Sprecyzuj. Chcesz tylko skalibrować i o to pytasz, czy chciałbyś wygenerować soft bez potrzeby kalibracji?
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

lukfud wrote: Mon Oct 18, 2021 8:07 am
Goral64 wrote: Mon Oct 18, 2021 6:36 am
Sprecyzuj. Chcesz tylko skalibrować i o to pytasz, czy chciałbyś wygenerować soft bez potrzeby kalibracji?
Chciałbym skalibrować 10 swoich gniazdek na wgranym do nich GUI Generic ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Duch__ wrote: Mon Oct 18, 2021 7:36 am A posiadasz amperomierz zdolny mierzyć ampery w AC?

Podłącz znane Ci pewne obciążenie, np 5 żarówek, ale nie ledowych tylko wolframowych np. 5*75W, wpisz taką moc, a napięcie zmierz woltomierzem.
No właśnie z tą mocą jest różnie, niby na żarówce pisze 75W, ale mROW-02 nie potwierdza, żeby to było dokładnie 75W :(
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “GUI Generic”