Może ktoś coś w temacie?
Czy w ogóle jest taka potrzeba, żeby po wgraniu GUI Generic kalibrować gniazdko?
A jeśli tak to jak skalibrować to gniazdko z GUI Generic w warunkach domowych, żeby pomiar był najdokładniejszy?
Czego użyć aby uzyskać dane do wprowadzenia w GUI Generic?
Gosund SP111 - kalibracja
-
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2
-
Próbowałem przenieść parametry kalibracji z jednego gniazdka do innego, ale niestety to nie poszło. Był rozjazd już na napięciu.Goral64 wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 6:36 am Może ktoś coś w temacie?
Czy w ogóle jest taka potrzeba, żeby po wgraniu GUI Generic kalibrować gniazdko?
A jeśli tak to jak skalibrować to gniazdko z GUI Generic w warunkach domowych, żeby pomiar był najdokładniejszy?
Czego użyć aby uzyskać dane do wprowadzenia w GUI Generic?
Nie kalibrowałem w warunkach laboratoryjnych, posiłkowałem się tym co mi pokazywał mROW.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
-
Ja ostatnio robiłem tak miernik do gniazdka ,
Obciążenie dałem 2000 W . Załączyłem raz wpisałem wolty i sprawdziłem w aplikacji. Okazało się ze przy wpisaniu wartości z miernika zawyżało o dwa volty wiec wpisałem mniejsza wartość do kalibracji i teraz jest tyle co miernik pokazuje.
Obciążenie dałem 2000 W . Załączyłem raz wpisałem wolty i sprawdziłem w aplikacji. Okazało się ze przy wpisaniu wartości z miernika zawyżało o dwa volty wiec wpisałem mniejsza wartość do kalibracji i teraz jest tyle co miernik pokazuje.
-
A co z obciążeniem? Skąd wiedziałeś, że masz idealnie 2000 W?LukiSpajder wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 6:59 am Ja ostatnio robiłem tak miernik do gniazdka ,
-
To spisałem z tabliczki ale ogólnie chyba jest troszkę mniej Watt. To może z dlatego ta różnica ale może ja będę miał czas to sprawdzę moc .
-
No właśnie, mogę podpiąć woltomierz do obwodu oraz amperomierz, ale kalibracja wymaga podanie napięcia i moc odbiornika, a nie napięcia i natężenia, a nie wydaje mi się, żeby można było podać obciążenie jako napięcie x natężenie...LukiSpajder wrote: ↑Mon Oct 18, 2021 7:20 am To spisałem z tabliczki ale ogólnie chyba jest troszkę mniej Watt. To może z dlatego ta różnica ale może ja będę miał czas to sprawdzę moc .
-
A posiadasz amperomierz zdolny mierzyć ampery w AC?
Podłącz znane Ci pewne obciążenie, np 5 żarówek, ale nie ledowych tylko wolframowych np. 5*75W, wpisz taką moc, a napięcie zmierz woltomierzem.
Podłącz znane Ci pewne obciążenie, np 5 żarówek, ale nie ledowych tylko wolframowych np. 5*75W, wpisz taką moc, a napięcie zmierz woltomierzem.
-
Chciałbym skalibrować 10 swoich gniazdek na wgranym do nich GUI Generic
-
No właśnie z tą mocą jest różnie, niby na żarówce pisze 75W, ale mROW-02 nie potwierdza, żeby to było dokładnie 75W