może tutaj pomożecie ESP8266+DS18B20

wonski

witam. DS18B20 wskazuje w supli -273 5szt, gdzie szukać przyczyny? jak podepnę czujniki to wywala offline.
ESP8266 loguje się do supli, pokazuje ze ma być podpięte 5 czujników. z podpiętymi czujnikami/ czujnikiem(testowałem pojedynczy) nie loguje się, nie pokazuje żadnych wartości. próbowałem z rożnymi rezystorami prąd bypassu od 0,8 do 2mA, zasilanie z 3.3v. co mogę jeszcze zrobić? jak mogę "zalogować" się do EPS-a, brak widocznej sieci supla.........itd jak przy pierwszym razie gdzie podaje się dane sieci. podłączenia sprawdzałem. zawsze mam pecha, nic nie może ruszyć od strzała. wsad ze strony supli. z góry dziękuję z pomoc.
zuchnet

Ja odpowiem tobie na swoim przykładzie jako że nie więcej jak tydzień temu budowałem taki zestaw na wemos + 7 DS-ow.
Zlutowałem wszystko podpiąłem i ...-273 C i reszta offline.
Pięć razy sprawdzałem połączenia a jako że lutowałem po raz pierwszy tak małe piny do tak małej płytki (to stawiałem że coś tutaj nie gra)
Co się okazało jeden czujnik był ubity i wywalało całą resztę odłączyłem wszystko i od początku dodałem po jednym i sprawdzałem za każdym razem czy są wszystkie widoczne do momentu aż trafiłem na ten ubity.
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01

Return to “Pomoc”