Sceny

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Jak widać po moich postach jakiś czas temu się wkręciłem w suple I tak spędzam nie wiem już która dziesiątkę lub setkę godzin suplujac budynki. Niestety od początku brakuje mi jednej istotnej rzeczy a mianowicie scen I nie rozumiem do końca przyczyn tego stanu. Niby w cloudzie można ustawiać harmonogramy z różnymi ustawieniami np. LEDy na 25%, rolety na 30%, żarówka on/off etc. ale tylko jako harmonogram i pojedynczo lub w grupach do max 10 kanałów. Z drugiej strony jest rozbudowany scripts kolegi Wojtka tyle, że LEDy można ustawić tylko on/off a rolety w jednym z 6 ustawień co 20%.

Zwłaszcza że pojawił się AT i jest to świetny gadżet do zamiany kilku włączników światła na jeden AT i zmianę sposobu korzystania z budynku na prawdziwy "smart" i włączanie scen a nie poszczególnych świateł (na przykład). Ale niestety przy AT nie można zadziałać na zasadzie "włącz X, wyłącz Y" tylko pojedyncze urządzenie lub grupa max 10 urządzeń ale tylko wszystko włącz lub wszystko wyłącz. Nie da się nim chyba odpalić sceny że skryptów.

1. Czy ja nie znam jakiegoś obejścia tego problemu?
2. Czy jest w planach jakieś poszerzenie opcji?
3. Jeżeli nie lub w odległej przyszłości to jakie obejście najlepiej zastosować? HomeAssistant?

P.S.
I czym spowodowany jest brak różnego rodzaju warunków/algorytmów w cloudzie?
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Do końca roku coraz bliżej :) a to do końca roku mają być sceny, tak bynajmniej zapowiedział @pzygmunt.
Obecna chmura i serwer już mają zaimplementowane sceny, ale funkcjonalność ta jest jeszcze wyłączona.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

lesny8 wrote: Mon Nov 15, 2021 10:43 pm Do końca roku coraz bliżej :) a to do końca roku mają być sceny, tak bynajmniej zapowiedział @pzygmunt.
Obecna chmura i serwer już mają zaimplementowane sceny, ale funkcjonalność ta jest jeszcze wyłączona.
o zbawienie !!! :) czyli wreszcie zaczyna się spinać wszystko (sceny i zapowiedziane 2 lata temu termostaty) :)
Niestety ostatnio jak pooglądałem u znajomych knx'a i loxona (od strony frontendu tylko) to uczciwie trzeba przyznać, że "nasze" możliwości na razie są skromniejsze. Ale za to rozwojowe ;)

P.S.
twoja apka też robi robotę. Tylko z niej korzystam :)
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”