Witam
Jako że modułem lukasza_h steruje akwarium
(2 kanały PWM do światła i czujnik temperatury.)
Chciał bym nim też sterować elektrozaworami co2 12v.
Czy mogę 3 niewykorzystany kanał dimmera ustawić jako przekaźnik?
Nie Spale tak tranzystora ?
Tranzystor zamiast przekaźnika.
-
tprzemko
Witam
Ja bym jednak przez przekaźnik puścił. Ustaw największe wypełnienie i powinno działać.
Pozdrawiam
Ja bym jednak przez przekaźnik puścił. Ustaw największe wypełnienie i powinno działać.
Pozdrawiam
-
dogu18
Tylko że ja nie chcę sterować zaworem przez PWM. Tylko na ten gpio który obsługuje ten tranzystor ustawić kanał przekaźnika.
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Grzegorz Labudda
-
dogu18
Nigdzie nie napisałem że chcę sterować PWM. Chce właśnie kanał przekaźnika ale żeby wystartował mi tranzystor a nie przekaźnikpzygmunt wrote: Wed Nov 17, 2021 9:38 pm Zmień typ kanału i nie kombinuj z PWN-em do sterowania przekaźnikiem. Delikatnie to ujmując średni pomysł.
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Grzegorz Labudda
-
dogu18
Może źle się wyraziłem ale o to mi chodziło 
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Grzegorz Labudda
-
LukaszH
Tutaj jest Mosfet AOD4184A i wg datasheet nawet do 50A powinno przenieś ale z odpowiednim chłodzeniem. W płytce jaką zaprojektowałem dałem dwa bez chłodzenia (oddaje do pcb) testowałem około 8A i tem. Nie przekraczała 40 stopni, więc zakładam że do 10A powinno spokojnie działać jako przekaźnik. Także należy sprawdzić pobór prądu odbiornika jak będzie do 10A to śmiało można sterować
-
tprzemko
Witam
Sugerowałem tylko aby między elektrozawór i tranzystor wstawić przekaźnik, widzę że można dużo energii przepuścić przez tranzystor więc możesz podłączyć do niego cewkę elektromagnesu, Pamiętaj tylko o przepięciach przy wyłączaniu cewki.
Pozdrawiam
Sugerowałem tylko aby między elektrozawór i tranzystor wstawić przekaźnik, widzę że można dużo energii przepuścić przez tranzystor więc możesz podłączyć do niego cewkę elektromagnesu, Pamiętaj tylko o przepięciach przy wyłączaniu cewki.
Pozdrawiam