Słuchawka urmet 1132

maxio2011

Pora zmodyfikować domofon i pojawił się problem

- zewnętrzne żródło zasilania +wemos+przekaźnik podpięty pod zaciski w słuchawce 9 i 10 furtkę otwiera bez problemu ale kable wiszą od zasilania aby było estetycznie na zacisku 9 jest napięcie ok 10-11v do tego przetwornica na 5v mam na wyjściu 5v podpinam wemosa i dioda kontrolna od przetwornicy gaśnie a wemos jakby stał na zwarciu choć go nie ma:( ktoś pomoże w temacie
proxxon
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Też próbowałem swego czasu osuplować ten sam model (choć w moim przypadku chodziło o kontrolę nad sygnałem wywołania CA bo w nocy gówniarze potrafią robić sobie zabawy i budzą mi dziecko) i też nie udało mi się wyjąć zasilania z żadnej linii.
Sygnały 9 (linia zaczepu) i 10 (masa) należy zewrzeć żeby włączyć elektrozaczep więc nie da się z nich wziąć zasilania. Próbowałem z innych (1 i 2 tak naprawdę zostają) ale tam po odłożeniu słuchawki też się dziwne rzeczy dzieją (przynajmniej u mnie) i na razie z powodu innych prac zarzuciłem temat.

Jeszcze co chodziło mi po głowie to czysty moduł ESP, zaprogramowany na stole, z jakimś dobrym stabilizatorem (mały pobór prądu dla niego samego), superkondensator, i dioda na wejście żeby prąd się nie cofał z kondensatora do domofonu i może w IDLE by się to jakoś ładowało i pracowało a podczas zwarcia 9 i 10 (do rygla) ESP byłby w stanie jakoś przetrwać. Ale to jest tylko myśl - nie testowałem i nie daję gwarancji :D
Może jak coś się uda sklecić to wrzucę tutaj.
maxio2011

to katastrofa:)
zostaje kable tylko ciągnąc ,podłogi zrywać ech
twardowskia

Panowie, tak dla pewności: te 12V na zaciskach 9-10 to napięcie zmienne.
ljglmail

Chciałbym przedstawić swoją propozycję, by ułatwić sobie życie dzięki uproszczeniu elektroniki.

Po pierwsze: bardzo ważnym elementem każdego systemu jest napięcie. Np. napięcie 12V na zaciskach 9-10 to napięcie zmienne, które może się różnić w zależności od pory dnia czy roku. www.tcswebmail.info www.upsers.fyi www.prepaidgiftbalance.fyi

W normalnych warunkach mamy około 12V, ale zdarza się że przy dużym nasłonecznieniu może to być np 11V. Przez co mogłoby się zdarzyć, że czujnik poziomu paliwa zacznie działać przy pełnym.
maxio2011

Wracam do tematu

pomijając już kwestię zasilania

jak uzyskać np. na RE5V1C powiadomienie o otwarciu furtki .

Return to “Pomoc”