ROW-01 jako przekaźnik monostabilny

Sterownik jednokanałowy
Shymon

Dzień dobry

Mam pytanie odnośnie użycia ROW-01 jako przekaźnika monostabilnego z zadanym czasem podtrzymania. Potrzebuje takowego rozwiązania i na tą chwile temat rozwiązałem poprzez zapętlenie i odpowiednie wysterowanie jednego z dostępnych wejść. Pierwsze z moich pytań brzmi:
- Czy istnieje możliwość skonfigurowania takiego rozwiązania programowo tylko ja go nie dostrzegam? (jeżeli nie ma to może warto pomyśleć nad taką funkcjonalnością). W skrócie... wydaje komendę ON w aplikacji, ROW-01 załącza się na X- sekund, po których odpuszcza.
Jest jeszcze jedno utrudnienie w mojej aplikacji tego sterownika. Steruje on zewnętrznym przekaźnikiem bistabilnym załączanym/wyłączanym impulsowo. Chciałbym użyć drugiego wejścia ROW-a jako sygnalizację stanu załączenia zewnętrznego przekaźnika. Chodzi o sygnalizację stanu przełącznika w aplikacji, bo w tej chwili pokazuje mi stan wewnętrznego styku ROW-a a nie stanu przekaźnika zewnętrznego. Po części oczekuję podobnej funkcjonalności jaka ma SBW-02 gdzie ikonka aplikacji zmienia się w zależności od stanu wejścia. Tutaj moje drugie pytanie:
- Czy można ROW-01 skonfigurować tak by ikonka w aplikacji na smatrfona ON/OFF była uzależniona od jednego z wejść tegoż sterownika? Nie widzę takiej funkcji więc, czy nie ciekawym byłoby ogólnie wprowadzenie ogólnie do wszystkich sterowników możliwości sygnalizacji ich stanu przez ich dostępne wejścia? Byłby wtedy wybór w postaci sygnalizacja stanu wewnętrznego układu wykonawczego lub sygnalizacja zależna od wejścia.

Pozdrawiam
pzygmunt

1. ROW-01 będzie miał funkcję timera gdzie będzie można zadać czas załączenia przekaźnika
2. Nie ma takiej możliwości

W Twoim przypadku powinineś się zainteresować zbudowaniem jakiegoś urządzenia DIY.
Shymon

Czy odnośnie punktu 2 - jest plan wprowadzenia czegoś takiego? W zasadzie mechanizm jest już zaimplementowany w SBW-02. Może być bardzo przydatny w każdym ze sterowników wyposażonych w wejście, gdzie sterownik pośrednio steruje członem wykonawczym danego rozwiązania.
pzygmunt

Jest to już zaimplementowane ale po stronie aplikacji klienckich nie jest wyświetlane. Będziemy blokować możliwość krótkich impulsów.
coder89

Właśnie kupiłem ROW-01 sugerując się odpowiedzią @pzygmunt a tu klapa... ROW-01 nie ma opcji czasowego załączania przekaźnika!
ramar4

Maż na myśli timery
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02