Nieprawidłowe otwieranie rolet w harmonogramie

AdventureX

Cześć! ;)

Od niedawna korzystam z supli dla sterowania oświetleniem i roletami, przeszedłem już proces skalibrowania rolet i zacząłem bawić się dalej i przeszedłem do ustawienia rolet według harmonogramu lecz pojawił się problem...
Mianowicie rano zarpogramowane rolety otwierają się jak należy, natomiast popołudniu na 16:00 zaprogramowałem ich ich zamknięcie a na 16:01 częściowe odsłonięcie (jako że brak jest funkcji "zasłoń częściowo).
Problem w tym, że po częściowym odsłonięciu 30% (teoretycznie), to praktycznie nie ma to w ogóle pokrycia z tym jak ustawiam tą samą wartość w aplikacji bo roleta w przypadku harmonogramu otwiera się może w jakiś 10%.

W czym może tkwić problem ? Za krótki czas pomiędzy zasłonięciem a odsłonięciem? czy może w przypadku gdy na tą samą godzinę mam zaplanowane zadania dla kilku rolet, to jest to już za dużo?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Urządzenia wykonawcze przy otrzymaniu pozycji liczonej w % same decydują czy się zamykają czy otwierają i jest to zależne od bieżącej i zadanej pozycji docelowej. Jeśli wyślesz rozkaz ustawienia na 30% otwarcia to jest to tożsame z 70% zamknięcia, dlatego nie robiliśmy dwóch akcji (otwórz częściowo i zamknij częściowo... co się zmieni z uwagi na nieporozumienia).

Ustawienie z harmonogramu, że roleta ma się ustawić na 30% musi tak samo działac jak z aplikacji. Nie ma możliwości aby to inaczej działało. Jeśli roleta jest otwarta w 29% to zmieni pozycję o 1% niezależnie skąd przyjdzie rozkaz. Jeśli jest na 30% i wyślesz 30% to się nie ruszy.

Ustaw po prostu "odsłoń na 30%" i tyle.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Może jest to związane z "dolną pozycją rolety"?
Ustawienie "otwarte w 30%" nie oznacza otwarcia na 30%, tylko podniesienie rolety z całkowicie zamkniętej pozycji o 30% całkowitego czasu ruchu rolety w górę. Najpierw roleta się rozszczelnia (często jest to około 15% czasu ruchu) i dopiero potem zaczyna się podnosić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

No tak ale aplikacja pokazuje % niezależnie od ustawionej dolnej pozycji.
AdventureX

klew wrote: Mon Dec 13, 2021 5:10 pm Może jest to związane z "dolną pozycją rolety"?
Ustawienie "otwarte w 30%" nie oznacza otwarcia na 30%, tylko podniesienie rolety z całkowicie zamkniętej pozycji o 30% całkowitego czasu ruchu rolety w górę. Najpierw roleta się rozszczelnia (często jest to około 15% czasu ruchu) i dopiero potem zaczyna się podnosić.
No dokładnie tak jest, roleta robi się "szczelna" więc logiczne jest, że potrzeba więcej czasu na otwarcie. U mnie problemem jest jakieś nie pokrywanie się czasów, przykładowo w domu gdzie jestem podłączony do WIFI, roleta otwarta jest na maxa,
I daję opuszczanie do 70% to w czasie ustawionych 18sekund zamknięcia osiągnie żądany przeze mnie poziom, natomiast kiedy jestem poza WiFi to w ustawionym czasie roleta schodzi widocznie niżej, powiedzmy do 75% natomiast w aplikacji pokazuje żądane 70%..
AdventureX

a przy okazji zamykania się rolety do całkowitej "szczelności", to czy jeśli mam ustawiony czas zamknięcia 100% na 21sekund co w rzeczywistości przekłada się na zamknięcie rolety nie całkiem szczelnie tylko z małymi prześwitami bo tak chciałem, to czy jeśli w harmonogramie ustawione mam zasłoń, to roleta schodzi to tego samego poziomu czy zamyka się do końca? Nie miałem okazji tego jeszcze zaobserwować a mam wrażenie że schodzi na maxa w dół przez co te pozycje się nie pokrywają
pzygmunt

Nie do końca chyba rozumiem. Wszystko powinno działać tak samo niezależnie od tego gdzie jesteś i czym sterujesz.
Okresliłeś dolną pozycję w ustawieniach ?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Kolega ustalil chyba czas na 21s, ale krańcówka rozłącza silnik dopiero po 23s. Tym samym jeśli leci 110% przy zamykaniu (nie wiem czy dalej jest margines) to się rozjeżdża.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
AdventureX

pzygmunt wrote: Mon Dec 13, 2021 8:12 pm Nie do końca chyba rozumiem. Wszystko powinno działać tak samo niezależnie od tego gdzie jesteś i czym sterujesz.
Okresliłeś dolną pozycję w ustawieniach ?
Też nie do końca rozumiem, ale jestem nowy więc mogę się mylić :roll: Tak, dolną pozycje ustawioną mam na 100%. Oraz W przypadku mojego okna czas zamknięcia 18 a otwarcia 21seknud.
AdventureX

lesny8 wrote: Mon Dec 13, 2021 8:22 pm Kolega ustalil chyba czas na 21s, ale krańcówka rozłącza silnik dopiero po 23s. Tym samym jeśli leci 110% przy zamykaniu (nie wiem czy dalej jest margines) to się rozjeżdża.
Tylko tak jak wspomniałem wyżej, te 21s u mnie nie zamyka rolety do max "szczelności" aż wszystkie łopatki się położą tylko do poziomu gdzie zostają małe prześwity..

Return to “Pomoc”