Witajcie!
Żona chce na każdym piętrze dać po dwa czujniki. W jakie najlepiej zainwestować żeby się dało je zasuplować i żeby mnie nie nie zrujnowało to finansowo?
Pozdrawiam serdecznie
Jaki czujnik czadu/dymu pod Supla?
-
Pod tym względem nie szukał bym sprzętu dla bajeru podłączonego pod Suplę, tylko sprzętu który ochroni nasze życie, zdrowie i mienie. Jest dużo sprzętów z wyjściami przekaźnikowymi zasilanymi z 12V np. TSD-1 oraz DG-1 CO.
-
Stosując czujniki przeznaczone do systemów alarmowych należy zwrócić uwagę bo wiele z nich aby zresetować należy zdjąć zasilanie , co może komplikować ich sterowanie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Ten TSD-1 do zaakceptowania ale wolałbym chyba bardziej czujkę CO, DG-1 mnie kwotowo przerasta :/ może jest jeszcze coś godnego uwagi a tańszego? Ewentualnie może faktycznie coś tańszego a działającego super przez długie lata bez komunikacji wifi? Miałem już kilka tanich czujek na baterie i szystkie szlak trafił.Duch__ wrote: Wed Dec 15, 2021 7:08 pm Pod tym względem nie szukał bym sprzętu dla bajeru podłączonego pod Suplę, tylko sprzętu który ochroni nasze życie, zdrowie i mienie. Jest dużo sprzętów z wyjściami przekaźnikowymi zasilanymi z 12V np. TSD-1 oraz DG-1 CO.
A co zastosować w kotłowni gdzie jest brudno i się pyli? Nie zabije to czujników po pół roku?
-
TSD-1 może się sama kasować po ustąpieniu zadymienia.shimano73 wrote: Thu Dec 16, 2021 9:07 am Stosując czujniki przeznaczone do systemów alarmowych należy zwrócić uwagę bo wiele z nich aby zresetować należy zdjąć zasilanie , co może komplikować ich sterowanie
-
Ciekaw jestem właśnie Waszych pomysłów bo też zainteresował mnie temat czujniku dymu.
Są takie zwykłe - wykryją to piszczą - fajne ale jak jestem poza domem to nic po tym.
Z drugiej strony można je połączyć z alarmem (czujniki ruchu np.) i dostawać powiadomienia z centrali sterującej - ale to spory koszt, a jeszcze tak jak ja chciałbym mieć w kilku oddzielnych pomieszczeniach to już w ogóle nie ma sensu (albo kilka centralek - koszta, albo prowadzenie kabli - co też nie zawsze jest możliwe).
Także taki czujnik z wyjściem podłączonym chociażby pod kontaktron w Supli chyba byłby dobrym rozwiązaniem? Tylko jak to wykorzystać dalej? Można na zewnątrz budynku jakiś sygnalizator dźwiękowy pod to podłączyć. Powiadomienia Pushover zapewne, ale może jest jakaś możliwość aby w przypadku wyzwolenia alarmu dostać SMS? Taki pośrednik między wysłaniem SMS'a a stanem z Supli? Pushover okej ale co jak akurat telefon wymusiłby jego zamknięcie a doszłoby do pożaru?
Są takie zwykłe - wykryją to piszczą - fajne ale jak jestem poza domem to nic po tym.
Z drugiej strony można je połączyć z alarmem (czujniki ruchu np.) i dostawać powiadomienia z centrali sterującej - ale to spory koszt, a jeszcze tak jak ja chciałbym mieć w kilku oddzielnych pomieszczeniach to już w ogóle nie ma sensu (albo kilka centralek - koszta, albo prowadzenie kabli - co też nie zawsze jest możliwe).
Także taki czujnik z wyjściem podłączonym chociażby pod kontaktron w Supli chyba byłby dobrym rozwiązaniem? Tylko jak to wykorzystać dalej? Można na zewnątrz budynku jakiś sygnalizator dźwiękowy pod to podłączyć. Powiadomienia Pushover zapewne, ale może jest jakaś możliwość aby w przypadku wyzwolenia alarmu dostać SMS? Taki pośrednik między wysłaniem SMS'a a stanem z Supli? Pushover okej ale co jak akurat telefon wymusiłby jego zamknięcie a doszłoby do pożaru?
-
Szczerze to do takich zadań centrala alarmowa i powiadomienie po GSM niezależne od Supli.
-
No w sumie racja, tylko mam dylemat tak jak w moim przypadku mam kilka budynków w placu i nie każdy obok siebie (część obok, część naprzeciwko siebie przez cały plac) - chciałbym chociaż po jednym w każdym, więc tych czujników byłoby nie wiele (3-5). Znowu jedna centrala GSM kosztuje nie mało i kupowanie ich więcej jest bez sensu.. Są jakieś alternatywne rozwiązania (bezprzewodowe?) czy muszę po prostu zainwestować w dobrą centralę a potem stopniowo do każdego budynku lecieć kablem ziemią/między dachem np?Duch__ wrote: Thu Jan 06, 2022 5:16 pm Szczerze to do takich zadań centrala alarmowa i powiadomienie po GSM niezależne od Supli.
-
Tam gdzie możesz kablem to daj TSD-1, a tam gdzie tylko bezprzewodowo to MSD-300. Całość odpal na centrali alarmowej Perfecta 16 WRL. Wszystkie produkty firmy SATEL. Zasięg bezprzewodówki to 100m w otwartej przestrzeni.
-
Witam
Zastanawiałem się nad osuplowaniem takiego z aliexpress - co o tym myślicie ?
Zastanawiałem się nad osuplowaniem takiego z aliexpress - co o tym myślicie ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.