Sterowanie bramą - Supla - > RF

MarcinR

Cześć jestem tu nowy, szukam sposobu na kilka problemów które mam do rozwiązania.
Pierwszy z nich to sterowanie bramą przez Internet. Problem w tym, że przy silniku nie mam zasięgu WiFi. Czy podpowiecie jak (z czego) zbudować układ który po RF wyśle sygnał do bramy ( oczywiście inicjowany przez Internet )?
Wstępnie pomysł taki : Wemos + jakiś RF transmiter (słabo się na tym znam, słyszałem coś o LoRa), w bramie zamontowany odbiornik RF który wysteruje przekaźnik i zewrze styk przycisku otwierania.
Mogę liczyć na pomoc jak to ze sobą pożenić ? Jakich elementów użyć ? Od domu do bramy jest jakieś 100 m.
Stan otwarcia mogę obserwować w kamerze :)

Pozdrawiam
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

A nie masz tam dociągniętych jakichś przewodów z domu? Jedna para wystarczy, aby otwierać/zamykać bramę. Dodatkowy przewód (lub para) wystarczy, aby wiedzieć czy brama jest otwarta.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
MarcinR

Niestety, nie mam żadnych kabli. Muszę kombinować :)
daw34

Nie możesz dokupić jakiegoś wzmacniacza sygnału Wifi ?
Pietras81
Been thanked: 1 time

A może wystarczy jakiś modul z antena. Nie ma wogole sygnalu czy jest słaby ?? Co do lora to zerknij na poniższy temat. viewtopic.php?f=24&t=8581
https://pietras-81.aqi.eco/
MarcinR

daw34 wrote: Sat Dec 18, 2021 12:37 am Nie możesz dokupić jakiegoś wzmacniacza sygnału Wifi ?
Testowane, zalesiony teren i nie zdaje egzaminu. Wiem, że idealnym rozwiązaniem była by skrętka lub 2 w ziemi, rozbudowałbym też monitoring posesji, ale chcę uniknąć kopania na tak długim odcinku.
MarcinR

Pietras81 wrote: Sat Dec 18, 2021 7:12 am A może wystarczy jakiś modul z antena. Nie ma wogole sygnalu czy jest słaby ?? Co do lora to zerknij na poniższy temat. viewtopic.php?f=24&t=8581
Niestety nie ma wcale. Widziałem temat o którym wspominasz, ale nie do końca to ogarniam. Tam jest odwrotna sytuacja, ja muszę w lokalizacji zdalnej mieć odbiornik., nie potrzebuję baterii, mam zasilanie ;silnika i jego elektroniki.
Znalazłem coś takiego : https://pl.aliexpress.com/item/40004747 ... 5c0f6AM8CS
powinno to załatwić problem po stronie bramy.

Nadajnik https://pl.aliexpress.com/item/32873341 ... 8895%22%7D . Jak "nadać" do tego sygnał z wemos + supla ?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Takie coś powinno zadziałać z wemosem (lub dowolnym innym układzie na esp8266 z wprowadzonymi gpio).
Tylko weź pod uwagę, że tutaj kod jest stały, więc potencjalny włamywacz może skopiować sygnał i otworzyć bramę kiedy chce
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gang

Kiedyś był internet darmowy od Aero, na samo sterownie brama by starczyło. Do tego jakiś modem z wifi i zamelek. Może tak?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
MarcinR

klew wrote: Sat Dec 18, 2021 11:46 am Takie coś powinno zadziałać z wemosem (lub dowolnym innym układzie na esp8266 z wprowadzonymi gpio).
Tylko weź pod uwagę, że tutaj kod jest stały, więc potencjalny włamywacz może skopiować sygnał i otworzyć bramę kiedy chce
A czy jesteś w stanie pomóc ze schematem jak za pomocą gpio wysterować zwarcie do masy wyprowadzenia nadajnika? Jakiś tranzystor, optotriak? Nie jestem elektronikiem górnych lotów ale uczę się chętnie :)

Return to “Ogólna dyskusja”