Sterowanie rekuperatorem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
avionicspl

Od pewnego czasu zastanawia mnie możliwość sterowania pracą rekuperatora z wykorzystaniem ESP wyposażanego w czujnik dwutlenku węgla np. ESGP30 zamontowanego w salonie, drugi ESP z czujnikiem wilgotności DHT11 zamontowanego w łazience, jako element wykonawczy ROW-01. Supla w celu wyświetlania parametrów i do ręcznego uruchamiania centrali.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ROW-01 się nie nadaje bo jest na 230V.
Wentylacji nigdy nie wolno wyłączać. Ma pracować 24h na dobę, 365 dni w roku. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko rozwoju grzybów itp w kanałach.
Dużo rekuperatorów pozwala natomiast na podłączenie sygnału zwiększającego czasowo obroty - można tam podłączać różne czujniki.
Niektóre rekuperatory mają też jakiś interfejs po którym można się komunikować, czytać parametry i je ustawiać
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
avionicspl

ROW-01 będzie uruchamiać centrale która jest zasilana 230V. Na temat pracy rekuperatora nie będę się rozwodził, użytkuje od 7 lat, kanały mają się dobrze bo co dwa lata robie przegląd i wymazy w skrzynce nawiewowej, natomiast nie wyobrażam sobie pracy WM zimą 24/7, wszystko wyschło by na wiór, chyba że stosowali byśmy nawilżacze powietrza, ale jak wspomniałem nie chce tutaj polemizować na ten temat, chodzi mi tylko o system włącz/wyłącz centrale ze względu na poziom dwutlenku węgla i wilgotność powietrza.

Return to “Pomysły i koncepcje”