SRW-01 sterowanie przyciskiem a wizualizacja w aplikacji

Sterownik rolet
Marcin123

Dzień dobry,
Jako świeży użytkownik na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać!
Użytkuję od paru dni sterowniki rolet Zamel SRW-01. Zamontowane pod łącznikami bistabilnymi Legrand.
W momencie otwarcia lub zamknięcia rolety za pomocą przycisku ściennego lub pilota do rolet, wizualizacja w aplikacji nie odzwierciedla rzeczywistego stanu rolety. Otwieram przyciskiem lub pilotem , aplikacja pokazuje roletę nadal zamkniętą i odwrotnie, zamykam przyciskiem/pilotem, aplikacja pokazuje otwartą, podniesioną roletę.
Wizualizacja działa poprawnie tylko w przypadku sterowania roletami przez apk Supli

Drugi kłopot który mnie spotkał to przełączanie pomiędzy dwoma AP. Omyłkowo odłączyłem od zasilania jeden z AP, sterowniki SRW-01 przełączyły się na drugi (ze słabszą mocą sygnału WiFi); po włączeniu pierwszego nie przełączyły się na router z mocniejszym sygnałem. Tak ma być? :roll: SSID sieci jest takie samo.

Pozdrawiam życząc wszystkim Wesołych Świąt
klew

Marcin123 wrote: Thu Dec 23, 2021 9:05 am Dzień dobry,
Jako świeży użytkownik na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać!
Użytkuję od paru dni sterowniki rolet Zamel SRW-01. Zamontowane pod łącznikami bistabilnymi Legrand.
W momencie otwarcia lub zamknięcia rolety za pomocą przycisku ściennego lub pilota do rolet, wizualizacja w aplikacji nie odzwierciedla rzeczywistego stanu rolety. Otwieram przyciskiem lub pilotem , aplikacja pokazuje roletę nadal zamkniętą i odwrotnie, zamykam przyciskiem/pilotem, aplikacja pokazuje otwartą, podniesioną roletę.
Wizualizacja działa poprawnie tylko w przypadku sterowania roletami przez apk Supli

Drugi kłopot który mnie spotkał to przełączanie pomiędzy dwoma AP. Omyłkowo odłączyłem od zasilania jeden z AP, sterowniki SRW-01 przełączyły się na drugi (ze słabszą mocą sygnału WiFi); po włączeniu pierwszego nie przełączyły się na router z mocniejszym sygnałem. Tak ma być? :roll: SSID sieci jest takie samo.

Pozdrawiam życząc wszystkim Wesołych Świąt
Sterownik zna pozycję rolet tylko jeżeli on ma kontrolę nad silnikiem. Jeśli masz tam jakieś sterowanie radiowe, to może się okazać, że nie uda się tego podłączyć tak, aby Supla znała aktualną pozycję rolety. Daj znać jaki masz model napędu, co to za sterowanie radiem i jaki model przycisku Legranda posiadasz.

Co do wyboru AP, to urządzenia same decydują. W większości wypadków, dopóki jakość połączenia będzie zadowalająca, to się nie będą przełączać. Ja u siebie mam dwa urządzenia, które stale pracują na zasięgu w okolicy 15-20% i nie mam z nimi żadnych problemów.
Jeśli chciałbyś je skłonić do zmiany sieci, to zresetuj im zasilanie, albo zresetuj na chwilę ten drugi AP.
Marcin123

Dzięki za info.
Napędy mam firmy Selve + sterowanie pilotem Selve i-R MULTI SEND PLUS. Włącznik bistabilny Legrand seria Sistena .
Rozumiem że sterowanie roletami za pomocą pilota nie jest rozpoznawane przez SRW-01 a sterowanie przyciskiem? Przecież jest wpięty w sterownik gdzie wg mnie powinien "rozpoznać" użycie przycisku i zaktualizować status aplikacji.

Co do AP, jeśli będzie mi to przeszkadzać :) to wyłączę AP do którego się zalogowały. Póki co mają sygnał na poziomie 15-22% i działają ok więc nie ruszam :).
Robert Błaszczak

A ustawiłeś w Cloud czasy otwarcia i zamknięcia rolet?

Jeśli sterujesz z przycisku i aplikacji, to powinieneś widzieć poprawny stan rolety (stopień otwarcia). Jeśli sterujesz pilotem, to się to wszystko rozjedzie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Aby stan się nie rozjeżdżał SRW musi działać jako "master" i wszystkie dodatkowe urządzenia sterujące muszą być wpięte w pod wejścia SRW.
Podsumowując nic poza SRW nie może bezpośrednio sterować silnikiem rolety.
klew

Marcin123 wrote: Thu Dec 23, 2021 11:01 am Dzięki za info.
Napędy mam firmy Selve + sterowanie pilotem Selve i-R MULTI SEND PLUS. Włącznik bistabilny Legrand seria Sistena .
Rozumiem że sterowanie roletami za pomocą pilota nie jest rozpoznawane przez SRW-01 a sterowanie przyciskiem? Przecież jest wpięty w sterownik gdzie wg mnie powinien "rozpoznać" użycie przycisku i zaktualizować status aplikacji.
Zgaduję, że silnik reaguje na "impuls", czyli na pojawienie się "fazy", a jej zdjęcie z wejścia nie powoduje, że roleta się zatrzymuje.
Natomiast jeśli skonfigurowałeś przycisk na SRW-01 jako bistabilny, to SRW-01 będzie dawało fazę na silnik (a dokładniej na wejście sterujące silnika) tak długo, jak długo jest wciśnięty przycisk Legranda (lub do czasu upłynięcia czasu całkowitego otwarcia/zamknięcia).

Jeśli w takiej konfiguracji wciśniesz przycisk, roleta zacznie jechać, a następnie zwolnisz przycisk, to SRW-01 przestaje dawać sygnał, interpretując Twóje działanie jako sygnał "stop". Natomiast silnik rolety będzie pracował dalej, bo on sygnał z SRW traktuje jako rozkaz ruchu np. w dół.

Jeśli dobrze zgaduję, to spróbuj wcisnąć przycisk bistabilny i nie zwalaniaj go do samego końca. Stan rolety w Supli powinien się zaktualizować. Natomiast to jest proteza, która nie będzie dobrze działać.
komanch

Odkopię stary temat .... jak to jest z tą synchronizacją wizualizacji po użyciu przycisku ściennego? zauważyłem że jeśli użyję przycisku i zmienię położenie rolety, a następnie uruchomię aplikację - wizualizacja położenia rolety w aplikacji nie zgadza sie ze stanem faktycznym, dlaczego tak jest, i jak to naprawić?
(w Cloud są ustawione czasy otwarcia i zamknięcia rolet)

Mam 15 rolet i wydaje mi się problem występuje tylko w jednej :?
RomanG

...a może tu być problem; wizualizacja położenia rolety jest zależna od wielu czynników: miedzy innymi od modelu zastosowanego silnika. Mam silnik z elektronicznymi krańcówkami, który rusza dopiero po jakimś czasie (kilkaset milisekund), a ten czas jest już liczony do wizualizacji położenia rolety. Jeżeli więcej razy "pojadę" roletą w tym samym kierunku, to tyle razy doda mi się czas działania rolety mimo, że stała w miejscu. I tu nic nie zmieni wydłużenie w "cloud-zie" czasów pracy. Muszę w aplikacji (lewym przyciskiem )"dojechać" do położenia krańcowego. Może kiedyś w ustawieniach dojdzie funkcja korekcji czasu zadziałania silnika! :D
komanch

RomanG wrote: Thu Sep 14, 2023 10:33 am ...a może tu być problem; wizualizacja położenia rolety jest zależna od wielu czynników :miedzy innymi od modelu zastosowanego silnika. Mam silnik z elektronicznymi krańcówkami, który rusza dopiero po jakimś czasie (kilkaset milisekund), a ten czas jest już liczony do wizualizacji położenia rolety. Jeżeli więcej razy "pojadę" roletą w tym samym kierunku, to tyle razy doda mi się czas działania rolety mimo, że stała w miejscu. I tu nic nie zmieni wydłużenie w "cloud-zie" czasów pracy. Muszę w aplikacji (lewym przyciskiem )"dojechać" do położenia krańcowego. Może kiedyś w ustawieniach dojdzie funkcja korekcji czasu zadziałania silnika! :D
O widzisz, to może być dobry trop, ta jedyna roleta ma jedną wadę, w sumie nie wiem czym spowodowaną, otóż silnik rolety reaguje na przycisk ścienny po dopiero około 3 sekundach przytrzymania przycisku, na pozostałych roletach tego problemu nie ma, reakcja jest praktycznie niezwłoczna, akceptowalna. Z tym że z drugiej strony, jeśli wizualizacja jest zależna od czasu działania silnika, no to silnik jednak stoi, jedynie przycisk jest wciśnięty przez kilka sekund. Macie może jakiś pomysł na ten problem?
klew

komanch wrote: Thu Sep 14, 2023 10:43 am
RomanG wrote: Thu Sep 14, 2023 10:33 am ...a może tu być problem; wizualizacja położenia rolety jest zależna od wielu czynników :miedzy innymi od modelu zastosowanego silnika. Mam silnik z elektronicznymi krańcówkami, który rusza dopiero po jakimś czasie (kilkaset milisekund), a ten czas jest już liczony do wizualizacji położenia rolety. Jeżeli więcej razy "pojadę" roletą w tym samym kierunku, to tyle razy doda mi się czas działania rolety mimo, że stała w miejscu. I tu nic nie zmieni wydłużenie w "cloud-zie" czasów pracy. Muszę w aplikacji (lewym przyciskiem )"dojechać" do położenia krańcowego. Może kiedyś w ustawieniach dojdzie funkcja korekcji czasu zadziałania silnika! :D
O widzisz, to może być dobry trop, ta jedyna roleta ma jedną wadę, w sumie nie wiem czym spowodowaną, otóż silnik rolety reaguje na przycisk ścienny po dopiero około 3 sekundach przytrzymania przycisku, na pozostałych roletach tego problemu nie ma, reakcja jest praktycznie niezwłoczna, akceptowalna. Z tym że z drugiej strony, jeśli wizualizacja jest zależna od czasu działania silnika, no to silnik jednak stoi, jedynie przycisk jest wciśnięty przez kilka sekund. Macie może jakiś pomysł na ten problem?
Sprawdź jak szybko roleta reaguje, gdy używasz przycisku w aplikacji (strzałki po lewej stronei) - przytrzymaj przycisk i zobacz, czy reakcja silnika też będzie tak mocno opóźniona.

Czasy startu silnika prawie zawsze mają jakieś nieznaczne opóźnienie względem podania napięcia sterującego, ale 3 s to przesada - ja bym obstawiał, że masz uszkodzony napęd (o ile z apki też jest takie opóźnienie).

Sterowniki mSRW-01 mają detekcję poboru prądu - one zaczynają liczyć upływający czas (i zmieniającą się pozycję rolety) dopier, gdy wykryją pobór prądu przez silnik.

Return to “ZAMEL SRW-01”