ZAMEL ROW-01 jako włącznik bramy

Sterownik jednokanałowy
bierutek

Witam od jakiś dwóch lat używam ROW-01 jako sterownika do otwierania bramy przed domem. Brama bardzo stara około 20lat Wiśniowski nie ma żadnych czujników foto ma tylko same krańcówki na kontaktronach. Sterowania jest z garażu włącznikiem monostabilny. Naciśniecie i przytrzymanie włącznika przez około 1sekundę uruchamia bramę i otwiera się ona całkowicie, można zatrzymać bramę naciskając przycisk drugi raz, a kolejne naciśniecie zamyka bramę.
ROW-01 wpiąłem w zaciski 11 i 14, wszystko dział z tym że za każdym razem gdy chcę otworzyć bramę w aplikacji muszę kliknąć włącz i zaraz potem wyłącz. Jak chce otworzyć bramę tylko trochę dla człowieka to muszę klikać włącz, wyłącz, włącz i znowu wyłącz.

Nie da się skonfigurować tego urządzenia żeby po kliknięciu włącz włączało się na 1sek i samo wyłączało? Próbowałem rożne konfiguracje w ustawieniach ale coś mi nie wychodzi. Widzę że doszły jakieś nowe ustawienia z czasem może już jest teraz taka możliwość ustawienia tego sterownika.

Moje aktualne ustawienia
Screenshot_20211227_143605_com.android.chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tak z ciekawości: masz napęd sterowany z 230 V?

ROW-01 nie ma funkcji automatu schodowego, także nie da się tego ustawić. Możesz próbować ustawić sobie na skryptach fracza, że po włączeniu ma odpalić się scena, która czeka 1 s i wyłącza.
Natomiast na skryptach nie można polegać w 100% (np jest tam jakiś mechanizm blokujący zbyt szybkie ponowne wykonanie sceny)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Kolega wykorzystuje ROW-01 bo akurat jest tu styk bezpotencjałowy. Ale do takiego sterowania bramą ROW-01 się nie nadaje. @bierutek, zainwestuj w SBW-02.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie powinieneś używać urządzeń zasilanych 230V do sterowania bramą.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bierutek

Robert Błaszczak wrote: Tue Dec 28, 2021 8:43 am Kolega wykorzystuje ROW-01 bo akurat jest tu styk bezpotencjałowy. Ale do takiego sterowania bramą ROW-01 się nie nadaje. @bierutek, zainwestuj w SBW-02.
Witam, dziękuję za wskazówki. Faktycznie kupię SBW-02 i będzie po problemie i od razu podepnę do tego bramę garażową chociaż się boję o ten garaż żeby mi przy braku prądu albo jakimś lagu nie otwarło garażu połączonego z domem. :(
pzygmunt

Samo się nie otworzy.., jak już to ktoś z domowników bawiąc się telefonem może nieumyślnie otworzyć bramę.
Sugeruje podłączyć alarm pod bramę lub czujnik ruchu w garażu. Jak pojawią się kiedyś powiadomienia w Supli to zrobimy coś w rodzaju ostrzeżeń o otwarciu bramy.
Gitman

A ja mam pytanie jak już tu @klew wspomniał dlaczego row-y które nie są tanie w porównaniu do chociażby sonoff nie mają funkcji automatu schodowego ?
pzygmunt

Aby automat schodowy miał sens to urządzenie musi poza odliczaniem czasu potrafić go zapamiętać tak aby w przypadku restartu lub crash-u móc ustalić w jakim momencie odliczania urządzenie się znajdowało. Zakładamy, że urządzenia z funkcją automatu schdowego mogą być instalowane na klatkach schodowych w blokach gdzie załączanie światła ma miejsce dość często. Pamięć flash ESP ma limit cykli zapisu. Dodatkowo trzeba zapisywać za każdym razem cały sektor. Tych sektorów do wykorzystania są zaledwie dwa. W związku z tym bez dodania dodatkowej pamięci dedykowanej do zapisu stanu nie można sensownie zaimplementować takiej funkcji. Sonoff-y zapewnie olewają to i działają bez uwzględniania sytuacji krytycznych.
Gitman

Nie wiem po co miałby zapamiętywać czas bo to trochę bez sensu. Zakładasz z góry że moduł się będzie wyspywał poza tym narazie na pewno nie są instalowane na klatkach schodowych bo po prostu takiej funkcjonalności nie ma. Po zaniku niech się włączy i odlicza czas od początku bez zapamiętania ile już czasu minęło to tylko automat schodowy a nie respirator, lepszym rozwiązaniem które przebiło by konkurencję (nie wiem czy możliwym do zaimplementowania) to dołożenia możliwości wyboru czy kolejne wyzwolenie resetuje odliczanie czasu czy ignoruje przez co można by było taki moduł integrować z czujkami ruchu bądź z barierami fotokomórek, itd.. a tego brakuje na rynku. Jak bym miał taką funkcjonalność w sprzęcie który jest 2,3x droższy od sonoff czy innych urządzeń byłbym w stanie przepłacić. Żeby nie było mam kilka urządzeń z supli, ostatnio mam dość dużo do czynienia z sonoff i tak se myślę sprawdzę czy w oryginałach supli automat też jest a tu zonk. Myślę se pewnie mam stary soft aktualizuje a tu dalej nic, lubię suple ale nie za bardzo rozumiem tego podejścia skoro w czymś tańszym mogę mieć więcej funkcjonalności to po co przepłacać.
Duch__
Been thanked: 6 times

Bardzo dobra wypowiedź, też uważam że to nie respirator, a funkcja automatu schodowego by się przydała. Układ się zresetuje, to niech liczy od początku.

Return to “ZAMEL ROW-01”