DIW-01 i ROW-2

Sterownik dwukanałowy
Tonik1717

Witam serdecznie. To mój pierwszy post tutaj. Dopiero zaczynam przygodę z supla więc nasuwają się pytania. W salonie mam oświetlenie sufitowe oraz dodatkowe oświetlenie paskiem LED. Oba źródła światła sterowane łącznikiem podwójnym. Chciałbym główne oświetlenie sufitowe podłączyć pod DIW-01 ale jednocześnie chciałbym podłączyć oba źródła pod ROW-02 aby sterować z poziomu aplikacji. Pytanie moje brzmi: Czy sterownik DIW-01 mogę "wpiąć" typowo przed lampami i tym samym w puszcze umieścić tylko ROW-02 czy rodzi to jakiś problem. Chciałbym również przy tej konfiguracji użyć łącznik podwójny monostabilny. Proszę kolegów o radę. Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jedno źródło światła chcesz podłączyć pod DIW-01.
ROW-02 ma włączać DIW i drugie źródło światła ?
ROW-02 ma być w puszce, a DIW gdzie ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Tonik1717

Mam sufit podwieszony, więc jest miejsce na DIW-01. Ale dokładnie tak jak piszesz w poście. Tak chciałbym zrobić o ile to możliwe.
pzygmunt

Możesz tak zrobić ale nie będzie to zbyt fajnie działać.
Jeśli wyłączysz z przycisku kanał sterujący DIW-em to
aby włączyć z aplikacji będziesz musiał najpierw włączyć ROW, a później DIW. Dodatkowo z łącznika nie ustawisz poziomu jasności.

Jeśli masz pod sufitem niezależny L i N to lepiej zasilić tam DIW, a wejście podłączyć bezpośrednio do łącznik.

Jeśli nie masz tam L i N, a L pochodzi z łącznika to można zastosować inne rozwiązanie.

DIW montujesz pod sufitem i dajesz mu stałe zasilanie tj. L
pod łącznikiem mostkujesz na stałe. Następnie pod łącznikiem montujesz ROW01 lub 02 i jedno z wejść konfigurujesz jako wyzwalacz akcji do włączania i wyłączania DIW. Możesz też częściowo kontrolować poziom jasności przypisując odpowiednie wartości do wieloklików. Minusy: brak możliwości ustawienia dowolnego poziomu jasności. Nie działa bez internetu.
Tonik1717

L jest zależny od łącznika także wchodzi tylko opcja z mostkowaniem. A gdybym np. w puszcze dał DIW-01(rozumiem, że DIW-01 działa jako łącznik pojedynczy i ściemniacz równocześnie?) na sufit, a pasek LED sterowany byłby przez ROW-01 tj. zamontowany przed zasilaczem 12V. Tylko musiałbym wtedy zmostkować L na klawisz do paska LED. To rozwiązanie chyba jest bardziej praktyczne. Co sądzisz?
pzygmunt

DIW ma tylko jedno wejście. Nie będziesz mógł
min włączać ROWa. Nie ma też wyzwalacza akcji. Jak się pojawi to ewentualnie będziesz mógł wdrożyć wielokliki.

Ewentualni powiększ puszkę / zmień na kieszeniową. Wtedy będziesz mógł umieścić tam ROW i diw
Tonik1717

Ok dzięki

Return to “ZAMEL ROW-02”