8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Post Reply
User avatar
Duch__
Posts: 359
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 12:15 pm

Witam.

Dzisiaj udostępniam swoją wersję softu pochodzącego z tematu viewtopic.php?f=11&t=3955 zapoczątkowanego przez kolegę wojtas567.

Jest to wersja z interfejsem konfiguracyjnym na stronie WWW.
Po załadowaniu programu do modułu ESP, w celu wejścia w tryb konfiguracyjny konieczne jest naciśnięcie dwa razy przycisku reset w odstępie jednej sekudny. Moduł zgłosi się pod nazwą sieci WIFI:
SUPLA-TS_DS hasło to 12345678

Po zalogowaniu wchodzimy na stronę 192.168.4.1
Main page.png
Main page.png (62.98 KiB) Viewed 651 times
W module konieczne jest ustawienie parametrów USTAWIENIA WIFI, USTAWIENIA SUPLA, THINGSPEAK API (OPCJONALNIE) i KONFIGURACJA DS18b20.

Jeśli nie chcemy korzystać z THINGSPEAK wpisujemy 0 - wysyłanie do Thingspeak zostanie wyłączone.

Ustawienie adresu ID układu DS18b20 na FFFFFFFFFFFFFFFF powoduje że moduł ESP nie próbuje pobrać z takiego adresu wartości temperatury, a do kanału SUPLA przesyłana jest wartość 255 stopni C. Jeśli moduł będzie miał 10 razy problemy z odczytem temperatury z DS18b20 to wzwiększy licznik błędu dla kosteczki DS18b20 (Wartość E), a temperatura zostanie wysłana jako -127 stopni C.

Interfejs konfiguracyjny dostępny jest na stałe pod adresem IP uzyskanym z DHCP lub ustawionym na sztywno w polu Ustawienie modułu

Pod przyciskiem SZUKAJ DS pojawi się stronka:
ID Search.png
ID Search.png (25.28 KiB) Viewed 651 times
Dzięki niej możemy zobaczyć aktualnie podłączone DS18b20 do magistrali 1-WIRE (Niezadeklarowane modułu wyświetlane są ze znacznikiem NOWY).

Pod przyciskiem AKTUALIZACJA możliwe jest wybranie nowego pliku BIN i wrzucenie go do modułu ESP bez konieczności podłączania programatora. Wymagany login: admin ,hasło: supla.

Przycisk Restart uruchamia ponownie moduł tak jakby dopiero co został podłączony do prądu.

UWAGA. JEST TO WERSJA ROZWOJOWA OPROGRAMOWANIA. MOGĄ WYSTĘPOWAĆ BŁĘDY.

Oprogramowanie (załącznik poprawiony):
SUPLA_DS8_GUI_V1.0_BY_DUCH__.zip
(11.23 KiB) Downloaded 55 times
Pozdrawiam,
Duch__
Last edited by Duch__ on Sun Dec 02, 2018 5:25 pm, edited 2 times in total.
Aktualnie zainstalowane na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 1x YUNSHAN (jako dzwonek),16 x DS na ESP (GUI) by MŁA ;).
cino111
Posts: 179
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 1:37 pm

Coś pięknego :D
Rodzinę trzeba wysłać na spacer i siadam do kompa :) dostęp do menagera przez sieć- rewelacja. Zawsze mi tego brakowało.
slawek
Posts: 1781
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 02, 2018 1:39 pm

Po dwukrotnym kliknięciu RESET mam coś takiego (putty)

Code: Select all

 Tryb konfiguracji
Tryb AP
Start Serwera

i po 5 sekundach moduł się restartuje i próbuje łączyć się z wifi.
Tylko ja tak mam?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
kamaz8
Posts: 29
Joined: Fri Jun 30, 2017 12:03 pm

Sun Dec 02, 2018 1:40 pm

a jak bym chciał by jeden z czujników temp dodatkowo załączał mi pompkę przy określonej temperaturze to gdzie mogę wkleić kod by wszystko dobrze działało?

Code: Select all

if (CWU>40)
    {
    delay(500);
    licznik++ ;
    }
if ((CWU<=40) || (licznik==990))
{
  licznik = 0;
   digitalWrite(otw,LOW); 
     }
  if (licznik == 800)
  {
    digitalWrite(otw,HIGH);  
  }  }
soren
Posts: 122
Joined: Mon Jun 04, 2018 7:36 am

Sun Dec 02, 2018 5:02 pm

Takie pytanie do autora wszystko pięknie ale do czego używasz THINGSPEAK,a nie miałem z tym doczynienia cos tam dzis w google poczytałem ale takie wyjaśnienie z pierwszej reki bylo by super.
cino111
Posts: 179
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 5:04 pm

slawek wrote:
Sun Dec 02, 2018 1:39 pm
Po dwukrotnym kliknięciu RESET mam coś takiego (putty)

Code: Select all

 Tryb konfiguracji
Tryb AP
Start Serwera

i po 5 sekundach moduł się restartuje i próbuje łączyć się z wifi.
Tylko ja tak mam?
Mam dokładnie to samo :cry:
User avatar
Duch__
Posts: 359
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 5:09 pm

Program pisałem w Arduino IDE 1.8.1 na ESP-01 z 1MB FLASH z takimi ustawieniami:
Ustawienia Arduino.png
Ustawienia Arduino.png (3.44 KiB) Viewed 567 times

Znakazłem błąd, przepraszam :(

Proszę poprawić:

Code: Select all

void Tryb_konfiguracji()
  {
    Serial.println("Tryb konfiguracji");
    WiFi.disconnect();
    delay(1000);
    WiFi.mode(WIFI_AP);
    WiFi.softAP(Config_Wifi_name,Config_Wifi_pass);
    delay(1000);
    Serial.println("Tryb AP");
    createWebServer();  
    httpServer.begin();
    Serial.println("Start Serwera"); 
    Modul_tryb_konfiguracji = 2;  //<-----BRAKOWAŁO TEJ LINII
    Utrzymaj_serwer:
    httpServer.handleClient();//Ta pętla nigdy się nie skończy
    if(Modul_tryb_konfiguracji == 2){
      goto Utrzymaj_serwer;
    }
  }

Brakowało wpisu Modul_tryb_konfiguracji = 2 i moduł wypadał z trybu konfiguracji. Musiała mi się linijka skasować.
Last edited by Duch__ on Sun Dec 02, 2018 5:21 pm, edited 1 time in total.
Aktualnie zainstalowane na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 1x YUNSHAN (jako dzwonek),16 x DS na ESP (GUI) by MŁA ;).
cino111
Posts: 179
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 5:16 pm

Wemos D1, Arduino 1.8.7

Nie masz przypadkiem do tego zmodyfikowanych bibliotek? Skąd taka ładna grafika :D
Attachments
Wemos.png
Wemos.png (11.59 KiB) Viewed 562 times
Last edited by cino111 on Sun Dec 02, 2018 5:17 pm, edited 1 time in total.
slawek
Posts: 1781
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 02, 2018 5:17 pm

Arduino IDE 1.8.5
Attachments
Screenshot - 2018-12-02 , 18_16_38.jpg
Screenshot - 2018-12-02 , 18_16_38.jpg (14.83 KiB) Viewed 562 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1196
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 02, 2018 5:23 pm

U mnie zapętla się identycznie
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply