To tylko moje spostrzeżenie i przykład jak to poprawić i nie chodzi o 0/1 sterowanie tylko jeśli ustawiona temp.22 a zmierzona 21.4 ale korekty wysłane do głowicy ustawiają temperaturę dalej na 22 to nie otworzy jej .Zibi_007 wrote: Thu Nov 06, 2025 5:05 pmLukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 3:28 pm .
Czy mogła by przekazywać błąd do supli ?Code: Select all
Ja jeszcze w temacie tego algorytmu w ver.0.9.137 ( chociaż wcześnie też Przy okazji testów tej TRV06 odkręciłem sonoff Trvz i tak kilka dni leżała na komodzie z ustawioną temp. 35 stopni . I tak w apce pokazywało tyle że głowica złapała błąd FS ale nic nie sygnalizował . Teraz jak jest w trybie kalibracji In to też pokazuje że grzeje i ustawiona na 35 stopni
Do oceny autora bramki .Code: Select all
. Nie wchodzę w dyskusję, czy zauważasz te dziesiąte stopnia w realu, ale skoro zgłaszasz potrzebę zmiany pracy termostatu, to po prostu zakładam, że tak jest i poniżej propozycja gdzie szukać, jak osiągnąć pożądany efekt. Ostatnio kolega @Duch__ tutaj https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=217346#p217346 (kilka postów wyżej i niżej tłumaczy co chciał osiągnąć) planując podobną rzecz. Teraz musisz tylko sobie napisać swój termostat (np. skorzystać z tego co jest w Supli jako przykład), który według Twojego algorytmu (jaki przedstawiłeś) będzie sterować głowicą. I tutaj wydaje się, że jeśli nawet nie ma rozkazu grzej i nie grzej, jak pisze @vajera to zawsze jest ON i OFF. I w Twoim przypadku to wykorzystujesz. Czyli, jeśli dobrze Cię zrozumiałem to jeżeli temperatura w pomieszczeniu 21.8 to wyśle do głowicy ON, jeśli dogrzeje do 22.2 to wysyła do głowicy OFF. Dochodzi do tego jeszcze oczywiście "bezwładność" tego układu, ale działać będzie. Z pewnych względów (dawno temu) musiałem ominąć domyślne sterowanie pieca i zrobiłem to dokładnie w ten sposób. Dla stałej (ustalonej temperatury) zrobisz to nawet reakcjami na termometrze (2 minuty zabawy). Jeśli chcesz ją regulować to wykorzystując termostat wygenerowany w GG (wiem, bo tak robiłem). I ważne - na głowicy ustawiasz maksymalną temperaturę (np. 35 stopni). No i działa to wtedy zero - jedynkowo. Czy to działa jak chcesz, to sprawdzisz nawet teraz w 5 minut ;-) Powodzenia!
Rozwiązaniem tego jest wysłanie jej korekty tak aby ustawiła 21 i wtedy otworzy zastawkę np. 33 % .
Dlatego też dopisałem do oceny @vajera, i tak jak napisał że wie o co chodzi ale czy jest potrzeba zmian to już jego decyzja .
Z drugiej strony jeśli nie ma potrzeby zmiany zgłaszanej przez użytkowników - to po prostu nic nie zmieniać .
Ja osobiście wybrałem sonoff trvz histereza 0,2 ustawiona ,podoba mi się jak to funkcjonuje trzyma temperaturę
Nawet głowice Auraton przestawiłem na histerezę
Ale to jakie ma mieć sterowanie głowicą PID czy 0/1 to już użytkownik musi wybrać .