Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Code: Select all

LukiSpajder pisze: śr lis 05, 2025 5:01 pm
vajera pisze: wt paź 28, 2025 11:01 pm
Pierwsza głowica Zigbee z % zastawki - Panie i Panowie przed Wami Bosch BTH-
No cóż głowica dodał się bez problemu 😁 👏 mryga po zmianie temperatury 😁, chociaż nie ma ikonki na wyświetlaczu że grzeje taki typ
Rozumiem, że dodałeś ją z użyciem indywidualnego kodu instalacyjnego? Póki co testowałem to rozwiązanie tylko u siebie, więc dobrze wiedzieć, że działa ;)
Tak wpisałem kod ale nie próbowałem czy bez wpisania się sparuje ;)

Odnośnie tej głowicy to po przełączeniu w apce na off dalej grzeje ale ona chyba nie ma trybu wyłącz .
Ten typ chyba rzeczywiście nie ma trybu OFF, ale jeszcze się temu przyjrzę.

Ok- ale może coś uda się wymyślić żeby po przełączeniu w apce działo

Jeśli chodzi o jej wszystkie ustawienia tzn. obrócenie ekranu o 180 , ustawienie czasu wyświetlacza , co ma wyświetlać to można zrobić tylko przez wysłanie rozkazu ?
Aktualnie możesz to zrobić przez C&A:
Kod: Zaznacz cały

xport interface BoschUserInterfaceCfgCluster {
    attributes: {
        /** ID: 16395 | Type: UINT8 | Only used on BTH-RA */
        displayOrientation: number;
        /** ID: 16435 | Type: ENUM8 | Only used on BTH-RM and BTH-RM230Z */
        activityLed: number;
        /** ID: 16441 | Type: ENUM8 | Only used on BTH-RA */
        displayedTemperature: number;
        /** ID: 16442 | Type: ENUM8 */
        displaySwitchOnDuration: number;
        /** ID: 16443 | Type: ENUM8 */
        displayBrightness: number;
ok

Przez pokrętło nie można też chyba włączyć programu ( ale to muszę doczytać )

EDIT:
Program przełączamy naciskamy pokrętło wyskakuje „SET” następnie „+” i przyciskamy pokrętło wtedy odpala program i pojawi się ikona zegarka .
W drugą stronę wracamy na ręczę sterowanie ikoną ręki
Ale tu chyba nie dział mechanizm programu tak jak przy innych głowicach , bo w apce zmienia temperaturę ale nie przełączy na Suplowy program .
U mnie to działało - włączyłeś odpowiednią flagę w GUI?
U Mnie coś nie działa nawet po ustawieniu flagi

Rozumie że ze względu na cenę może być bardzo mało takich głowic podłączonych do bramki , tak więc czy będziesz poświęcał swój czas aby w GUI była możliwość sterowania nią tak jak sonoff trvz ?
Kolega, który przysłał mi ją na testy pisał, że trochę ich ma, więc zobaczymy.
BTW. Czego jej brakuje do TRVZB na tym etapie - mam na myśli sterowanie przez bramkę?
O to warto dopracować działanie - Ja ma jedną do testowania :D
LukiSpajder

C&A
Ustawiamy Termostat UI
ributes: {
displayOrientation: number; - tu zakres 0 lub 1

/** ID: 16435 | Type: ENUM8 | Only used on BTH-RM and BTH-RM230Z
activityLed: number; - ja ma RA

displayedTemperature: number; - tu zakres 0 lub 1

displaySwitchOnDuration: number; - ustawiłem aż do 100

displayBrightness: number; - zakres od 1 do 10

Wychodzi że dział i do dość szybko reaguje na polecenia 😁
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Wed Nov 05, 2025 8:37 pm C&A
Ustawiamy Termostat UI
ributes: {
displayOrientation: number; - tu zakres 0 lub 1

/** ID: 16435 | Type: ENUM8 | Only used on BTH-RM and BTH-RM230Z
activityLed: number; - ja ma RA

displayedTemperature: number; - tu zakres 0 lub 1

displaySwitchOnDuration: number; - ustawiłem aż do 100

displayBrightness: number; - zakres od 1 do 10

Wychodzi że dział i do dość szybko reaguje na polecenia 😁
:ugeek:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder

Coś mi się bramka testowa nie uruchomiła , także koniec testów spróbuję wgrać na nowo soft jutro rano .
Przy okazji jeśli głowica nie ma połączenia z bramką mruga dioda na czerwono i oczywiście znika znaczek zasięgu na wyświetlaczu 😉
W sumie szkoda że się nie da tej diody wyłączyć
vajera

Na GH pojawi się wkrótce wersja 0.9.137-05/11/2025 - wszystkie zmiany dotyczą kwestii termostatów:

- model _TZE284_ymldrmzx (nazwa kodowa TRV603) - poprawiono błąd wynikający z nieprawidłowej wartości datapoint dla kalibracji temperatury.

- W przypadku niektórych modeli głowic (tych, które oferują kalibrację z dokładnością do 0,1 st. C) zmodyfikowano algorytm kalibracji temperatury na podstawie czujnika zewnętrznego zwiększając precyzję kalibracji do 0,1 st. C. Modyfikacja dotyczy również termostatu ściennego ZWT198.

- Przebudowano algorytm kalibracji temperatury na podstawie czujnika zewnętrznego (dotyczy głowic i termostatów Tuya oraz głowicy Eurotronic) - z uwagi na sezon grzewczy ;) uprasza się o użycie bramki testowej lub wykonanie kopii zapasowej bramki produkcyjnej. Opis zmian w kolejnej wiadomości.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Wed Nov 05, 2025 9:44 pm [...] z uwagi na sezon grzewczy ;) uprasza się o użycie bramki testowej lub wykonanie kopii zapasowej bramki produkcyjnej. Opis zmian w kolejnej wiadomości.

Wężykiem, wężykiem :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera

Wersja 0.9.136 i wszystkie poprzednie wersje bramki realizowały następujący algorytm ustawiania temperatury z zewnętrznego termometru - dotyczy głowic korzystających z funkcji kalibracji temperatury (Tuya, Eurotronic):

- bramka porównywała temperaturę termostatu Supla (a więc ustawionego w termostacie zewnętrznego termometru) z temperaturą przesłaną przez głowicę/termostat ścienny a uzyskaną różnicę, pomniejszą/powiększoną o wartość poprzedniej kalibracji, wysyłała jako kalibrację temperatury do głowicy, np.

Tzewn = 21 st. C, Tgłowicy 23 st. C, ostatnia kalibracja 0 st. C
różnica -2 st. C -> wysyłamy kalibrację -2 do TRV -> TRV pokazuje 21 st. C

Tzewn zmienia się na 19 st. C, Tgłowicy pokazuje 21 st. C (kalibracja -2 st. C)
różnica -2 st. C, ale trzeba uwzględnić poprzednią kalibrację, więc wysyłamy -4 st. C -> TRV pokazuje 19 st. C.

Ten algorytm zasadniczo nie uległ zmianie, natomiast od kilku dni pracowałem na jego udoskonaleniem w tzw. sytuacjach brzegowych - wykorzystując do testów termostat ścienny ZWT198, który ma mi posłużyć jako centralny termostat sterujący piecem.

Pierwszy warunek brzegowy dotyczył sytuacji, gdy po uruchomieniu bramki, czujnik zewnętrzny nie dostarczył jeszcze pomiaru temperatury (w termostacie mamy wtedy wykrzyknik i informację o błędzie temperatury), wtedy bramka ustawiała "ręcznie" wartość temperatury czujnika zewnętrznego na podstawie temperatury przesłanej przez głowicę. To rozwiązanie miało jednak zasadniczą wadę - jeżeli zewnętrzny czujnik temperatury zaraportował swoją wartość w miarę szybko, to zaczynał działać opisany powyżej mechanizm kalibracji, ale jeżeli czujnik zewnętrzny miał duże opóźnienie a jednocześnie pomiar temperatury w obrębie głowicy uległ zmianie, to mechanizm kalibracji zaczynał korygować temperaturę głowicy względem...temperatury głowicy.

Przykład - brak temperatury czujnika zewnętrznego, głowica przesyła 22 st. C, bramka ustawia temperaturę termometru termostatu na 22 st, C. Mija kilka minut, czujnik zewnętrzny dalej nie raportuje temperatury a w międzyczasie głowica raportuje 20 st. C. W takiej sytuacji bramka uruchamiała mechanizm kalibracji i wysyłała do głowicy kalibrację +2 zmieniając jej temperaturę ponownie na 22 st. C.
Innymi słowy, tak długo jak czujnik zewnętrzny nie zaraportował temperatury, tak długo termostat "trzymał" pierwszą zarejestrowaną temperaturę.

Wersja 0.9.137-05/11/2025 wprowadza tutaj istotną zmianę - zastosowałem dwie różne funkcje do ustawiania temperatury, dzięki czemu termostat "wie" czy temperatura czujnika zewnętrznego rzeczywiście pochodzi z tego czujnika czy też została ustawiona na podstawie temperatury głowicy. W tej drugiej sytuacji mechanizm kalibracji zostaje wyłączony do momentu zaraportowania "prawdziwej' temperatury z czujnika zewnętrznego.
Dodatkowo, gdy z jakiegoś powodu czujnik zewnętrzny znowu zaraportuje brak temperatury (np. w przypadku zdalnego termometru, gdy minie timeout wszystkich podłączonych termometrów), bramka rozpozna ten stan i ponownie skorzysta z temperatury głowicy - wyłączywszy uprzednio kalibrację

Testuję to rozwiązanie od kilku godzin na moim nocnym stoliku:

- termostat ZWT198 połączony z bramką A,
- zdalny termometr w bramce A ustawiony jako termometr termostatu,
- termometr Zigbee połączony z bramką B i podłączony do zdalnego termometru w bramce A.

Gdy brakuje odczytu ze zdalnego termometru bramka prawidłowo ustawia nieskorygowaną temperaturę przesłaną z termostatu Zigbee, po zarejestrowaniu odczytu włącza mechanizm kalibracji i koryguje temperaturę ZWT198 (dokładność praktycznie 1:1), gdy mija timeout i nie ma nowego raportu z bramki B bramka prawidłowo zeruje kalibrację i ustawia temperaturę termostatu 1:1 z temperaturą głowicy.

Uff...ale się rozpisałem...;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Wed Nov 05, 2025 10:48 pm [...]

Uff...ale się rozpisałem...;)
Że Ci się chce o 12 w nocy takie elaboraty pisać, podziwiam :D
Czytając, aż mi się łezka w oku zakręciła, jak sobie przypomniałem stare czasy, gdy korektą można było te głowice doprowadzić do szaleństwa.
No cóż, coś się kończy, coś zaczyna ;)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder

vajera wrote: Wed Nov 05, 2025 6:09 pm
LukiSpajder wrote: Wed Nov 05, 2025 4:01 pm
Edit:

Po restarcie bramki głowica w apce pokazuje że nie grzeje a fizycznie dalej grzeje - czy można by ją odpytać w takiej sytuacji ?
Atrybut o numerze 16416, klaster THERMOSTAT - odczytaj go z BOSCH manufacturer code w trybie ASYNC.

Przy parowaniu bramka ustawia raportowanie dla tego parametru, ale nie pamiętam częstotliwości.
Jeśli chodzi o ten parametr to można go zmienić - rozumiem że to czas w po którym bramka wyśle takie zapytanie ?

A przełączenie na głowicy na program nie przełączy termostatu supla mimo załączonej flagi w GUI. Wersja oprogramowania głowicy to 3.02.05
vajera

Zibi_007 wrote: Wed Nov 05, 2025 11:09 pm Że Ci się chce o 12 w nocy takie elaboraty pisać, podziwiam :D
Jak się pewnie domyślasz, pisałem to w dużej mierze dla samego siebie - taka forma dokumentacji "na gorąco" 😉
Czytając, aż mi się łezka w oku zakręciła, jak sobie przypomniałem stare czasy, gdy korektą można było te głowice doprowadzić do szaleństwa.
No cóż, coś się kończy, coś zaczyna ;)
Mój ulubiony cytat 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”