Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Zibi_007 wrote: Thu Nov 06, 2025 5:05 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 3:28 pm .

Code: Select all

Ja jeszcze w temacie tego algorytmu w ver.0.9.137 ( chociaż wcześnie też
Przy okazji testów tej TRV06 odkręciłem sonoff Trvz i tak kilka dni leżała na komodzie z ustawioną temp. 35 stopni . I tak w apce pokazywało tyle że głowica złapała błąd FS ale nic nie sygnalizował . Teraz jak jest w trybie kalibracji In to też pokazuje że grzeje i ustawiona na 35 stopni 
Czy mogła by przekazywać błąd do supli ?

Do oceny autora bramki .

.     Nie wchodzę w dyskusję, czy zauważasz te dziesiąte stopnia w realu, ale skoro zgłaszasz potrzebę zmiany pracy termostatu, to po prostu zakładam, że tak jest i poniżej propozycja gdzie szukać, jak osiągnąć pożądany efekt.
Ostatnio kolega @Duch__ tutaj https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=217346#p217346 (kilka postów wyżej i niżej tłumaczy co chciał osiągnąć) planując podobną rzecz. 
Teraz musisz tylko sobie napisać swój termostat (np. skorzystać z tego co jest w Supli jako przykład), który według Twojego algorytmu (jaki przedstawiłeś) będzie sterować głowicą. I tutaj wydaje się, że jeśli nawet nie ma rozkazu grzej i nie grzej, jak pisze @vajera to zawsze jest ON i OFF. I w Twoim przypadku to wykorzystujesz. Czyli, jeśli dobrze Cię zrozumiałem to jeżeli temperatura w pomieszczeniu 21.8 to wyśle do głowicy ON, jeśli dogrzeje do 22.2 to wysyła do głowicy OFF. Dochodzi do tego jeszcze oczywiście "bezwładność" tego układu, ale działać będzie. Z pewnych względów (dawno temu) musiałem ominąć domyślne sterowanie pieca i zrobiłem to dokładnie w ten sposób.
Dla stałej (ustalonej temperatury) zrobisz to nawet reakcjami na termometrze (2 minuty zabawy). Jeśli chcesz ją regulować to wykorzystując termostat wygenerowany w GG (wiem, bo tak robiłem). I ważne - na głowicy ustawiasz maksymalną temperaturę (np. 35 stopni). No i działa to wtedy zero - jedynkowo. Czy to działa jak chcesz, to sprawdzisz nawet teraz w 5 minut ;-) Powodzenia! 
To tylko moje spostrzeżenie i przykład jak to poprawić i nie chodzi o 0/1 sterowanie tylko jeśli ustawiona temp.22 a zmierzona 21.4 ale korekty wysłane do głowicy ustawiają temperaturę dalej na 22 to nie otworzy jej .
Rozwiązaniem tego jest wysłanie jej korekty tak aby ustawiła 21 i wtedy otworzy zastawkę np. 33 % .

Dlatego też dopisałem do oceny @vajera, i tak jak napisał że wie o co chodzi ale czy jest potrzeba zmian to już jego decyzja .
Z drugiej strony jeśli nie ma potrzeby zmiany zgłaszanej przez użytkowników - to po prostu nic nie zmieniać .

Ja osobiście wybrałem sonoff trvz histereza 0,2 ustawiona ,podoba mi się jak to funkcjonuje trzyma temperaturę 😁.
Nawet głowice Auraton przestawiłem na histerezę

Ale to jakie ma mieć sterowanie głowicą PID czy 0/1 to już użytkownik musi wybrać .
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 5:44 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 3:28 pm .

Ja jeszcze w temacie tego algorytmu w ver.0.9.137 ( chociaż wcześnie też
Przy okazji testów tej TRV06 odkręciłem sonoff Trvz i tak kilka dni leżała na komodzie z ustawioną temp. 35 stopni . I tak w apce pokazywało tyle że głowica złapała błąd FS ale nic nie sygnalizował . Teraz jak jest w trybie kalibracji In to też pokazuje że grzeje i ustawiona na 35 stopni 
Czy mogła by przekazywać błąd do supli ?

Do oceny autora bramki .

.     Nie wchodzę w dyskusję, czy zauważasz te dziesiąte stopnia w realu, ale skoro zgłaszasz potrzebę zmiany pracy termostatu, to po prostu zakładam, że tak jest i poniżej propozycja gdzie szukać, jak osiągnąć pożądany efekt.
Ostatnio kolega @Duch__ tutaj https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=217346#p217346 (kilka postów wyżej i niżej tłumaczy co chciał osiągnąć) planując podobną rzecz. 
Teraz musisz tylko sobie napisać swój termostat (np. skorzystać z tego co jest w Supli jako przykład), który według Twojego algorytmu (jaki przedstawiłeś) będzie sterować głowicą. I tutaj wydaje się, że jeśli nawet nie ma rozkazu grzej i nie grzej, jak pisze @vajera to zawsze jest ON i OFF. I w Twoim przypadku to wykorzystujesz. Czyli, jeśli dobrze Cię zrozumiałem to jeżeli temperatura w pomieszczeniu 21.8 to wyśle do głowicy ON, jeśli dogrzeje do 22.2 to wysyła do głowicy OFF. Dochodzi do tego jeszcze oczywiście "bezwładność" tego układu, ale działać będzie. Z pewnych względów (dawno temu) musiałem ominąć domyślne sterowanie pieca i zrobiłem to dokładnie w ten sposób.
Dla stałej (ustalonej temperatury) zrobisz to nawet reakcjami na termometrze (2 minuty zabawy). Jeśli chcesz ją regulować to wykorzystując termostat wygenerowany w GG (wiem, bo tak robiłem). I ważne - na głowicy ustawiasz maksymalną temperaturę (np. 35 stopni). No i działa to wtedy zero - jedynkowo. Czy to działa jak chcesz, to sprawdzisz nawet teraz w 5 minut ;-) Powodzenia! 
To tylko moje spostrzeżenie i przykład jak to poprawić i nie chodzi o 0/1 sterowanie tylko jeśli ustawiona temp.22 a zmierzona 21.4 ale korekty wysłane do głowicy ustawiają temperaturę dalej na 22 to nie otworzy jej .
Rozwiązaniem tego jest wysłanie jej korekty tak aby ustawiła 21 i wtedy otworzy zastawkę np. 33 % .

Dlatego też dopisałem do oceny @vajera, i tak jak napisał że wie o co chodzi ale czy jest potrzeba zmian to już jego decyzja .
Z drugiej strony jeśli nie ma potrzeby zmiany zgłaszanej przez użytkowników - to po prostu nic nie zmieniać .

Ja osobiście wybrałem sonoff trvz histereza 0,2 ustawiona ,podoba mi się jak to funkcjonuje trzyma temperaturę 😁.

Ale to jakie ma mieć sterowanie głowicą PID czy 0/1 to już użytkownik musi wybrać .
Ok, ja Ci tylko napisałem, jak możesz osiągnąć założony cel.
Z ciekawości sprawdziłem teraz na jednej głowicy. Działa, ale mnie się to nie podoba. Całkowicie skręca i rozkręca głowicę przy każdym wyłączeniu/włączeniu (zgodnie zresztą z założeniem). Na dłuższą metę (szczególnie w nocy) może to być denerwujące.
W tym co jest teraz w bramce nic bym już nie zmieniał.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

I jeszcze jedno. Jeżeli dla Ciebie lepsza jest histereza, to OK. Używaj.
Jednak (z założenia) lepszym rozwiązaniem jest regulator PID, ponieważ zapewnia znacznie dokładniejszą i stabilniejszą kontrolę temperatury, minimalizując jej wahania i zużycie energii. Histereza jest prostszym i tańszym rozwiązaniem (jako było na początku), które pozwala na stabilizację temperatury w określonym, szerszym zakresie, co może być wystarczające w mniej wymagających zastosowaniach, np. w niektórych prostych termostatach. Jeśli priorytetem jest wysoka precyzja i stabilność temperatury, np. w nowoczesnych systemach ogrzewania podłogowego, systemach grzewczych wymagających stałej temperatury lub w instalacjach, gdzie liczy się maksymalna oszczędność energii, to według mnie PID będzie lepszym rozwiązaniem.
To tylko moje zdanie i PID PIDowi nie równy, ale człon całkujący i różniczkujący do spółki z proporcjonalnym w większości "robią robotę".
Nie chcę tu teraz wykładać całej teorii i zdarzało mi się wyłączać sterowanie PID (bo głupiało w pewnych specyficznych warunkach) ale generalnie należy przyjąć, że jest nowocześniejsze i sprawniejsze w działaniu.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder

No właśnie żeby nie przekombinować 😁, tu pewnie znajdą się zwolennicy i przeciwnicy 😁

W tych sonoff fajna jest ta opcja ustawienia tej zastawki wtedy nie musi pracować w całym ruchu skalibrowanym , jedynie przy wyłączeniu off i tak domyka zawór

Co do PID to masz rację , ja ten sezon przetestuje cały na histerezie 😁.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Thu Nov 06, 2025 6:35 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 5:44 pm

Ok, ja Ci tylko napisałem, jak możesz osiągnąć założony cel.
Z ciekawości sprawdziłem teraz na jednej głowicy. Działa, ale mnie się to nie podoba. Całkowicie skręca i rozkręca głowicę przy każdym wyłączeniu/włączeniu (zgodnie zresztą z założeniem). Na dłuższą metę (szczególnie w nocy) może to być denerwujące.
W tym co jest teraz w bramce nic bym już nie zmieniał.
Mam wrażenie, że mówicie o różnych rzeczach - @Zibi_007 zgadzam się z Twoim stanowiskiem na temat przewagi PID nad histerezą i 0/1, ale to o co prosi @LukiSpajder to nie jest histereza jako taka a raczej specyficzny mechanizm zaokrąglania wartości.
Głowice, które pozwalają na kalibrację z precyzją 1,0°C, zawsze będą się nieco różnić temperaturą w stosunku do pomiaru z czujnika zewnętrznego, który ma najczęściej dokładność rzędu 0,1°C.
Kwestia w tym, jak skalibrować pomiar 21,4°C - czy do głowicy powinna pójść kalibracja w kierunku 21°C czy 22°C.
Można oczywiście zastosować klasyczne zasady zaokrąglania, @LukiSpajder proponuje coś na kształt "histerezy" czyli, o ile dobrze zrozumiałem, algorytm miałby wyglądać następująco:

- mamy T(czujnik) i T (głowica) oraz tzw. T("histereza"),
- bierzemy cześć całkowitą temperatury czujnika (Tcc) i budujemy przedział [Tcc-Th...Tcc+Th] i sprawdzamy, czy temperatura czujnika mieści się w tym przedziale,
- jeżeli tak, to do kalibracji bierzemy Tcc, a jeżeli nie to Tcc+1.

Przykłady:

T(czujnik) = 21,4°C, T(h) = 0,5°C
przedział [20,5...21,5], więc do głowicy leci 21°C

T(czujnik) = 21,8°C, T(h) = 0,5°C
przedział [20,5...21,5], więc do głowicy leci 22°C
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder

Dokładnie o tym myślałem , po prostu pomóż trochę temu PID-owi w głowicach np.TRV06, ME167 . Bo tam wartość temperatury do PID jest
brana w liczbie całkowitej a nie dziesiętnej.

Ale jak to zaokrąglać ?
Mi się wydaje że ustawione 22 , temp. Pomieszczenia 21,8 wysłać do głowicy 21 temp.wzrosla do 22,2 wysłać do głowicy 23 .

Ale jeśli ten algorytm odpowiada wszystkim to może nie ma co kombinować . Napewno patrząc teraz na głowice bosch to widać że tam spadnie 0,1 i głowica reaguje otwarcie 7% .

Ale są sytuacje że algorytm wyśle wcześnie wartość niższą i głowica zaraz zareaguje po spadku temperatury wtedy widzimy że otwiera zastawkę 33% potem gdy nie wzrasta temperatura ustawia powyżej 50%:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 7:56 pm Ale jak to zaokrąglać ?
Mi się wydaje że ustawione 22 , temp. Pomieszczenia 21,8 wysłać do głowicy 21 temp.wzrosla do 22,2 wysłać do głowicy 23.
Czyli chcesz powiązac kalibrację z nastawą? I stosować zasadę, że jeżeli temperatura < nastawa - hist, dajemy zaokrąglanie w dół, a jak > nastawa + hist to zaokrąglamy w górę?
Przykład:
nastawa 23°C, histereza ±0,4 °C
dla temperatury < 22,6°C bierzemy jej cześć całkowitą:
21,2 -> 21; 22,5 -> 22
dla temperatury > 23,4 °C bierzemy cześć całkowitą + 1:
23,5 -> 24; 26,2 -> 27
dla temperatury 22,6...23,4 dajemy 23?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007

vajera wrote: Thu Nov 06, 2025 7:27 pm
Kwestia w tym, jak skalibrować pomiar 21,4°C - czy do głowicy powinna pójść kalibracja w kierunku 21°C czy 22°C.
Można oczywiście zastosować klasyczne zasady zaokrąglania, @LukiSpajder proponuje coś na kształt "histerezy" czyli, o ile dobrze zrozumiałem, algorytm miałby wyglądać następująco:

- mamy T(czujnik) i T (głowica) oraz tzw. T("histereza"),
- bierzemy cześć całkowitą temperatury czujnika (Tcc) i budujemy przedział [Tcc-Th...Tcc+Th] i sprawdzamy, czy temperatura czujnika mieści się w tym przedziale,
- jeżeli tak, to do kalibracji bierzemy Tcc, a jeżeli nie to Tcc+1.

Przykłady:

T(czujnik) = 21,4°C, T(h) = 0,5°C
przedział [20,5...21,5], więc do głowicy leci 21°C

T(czujnik) = 21,8°C, T(h) = 0,5°C
przedział [20,5...21,5], więc do głowicy leci 22°C
Dalej jestem zdania, że różnica w "odczuwaniu" temperatury będzie niezauważalna i większa będzie z powodu niedokładności pomiaru temperatury niż z faktu takiego czy innego sterowania głowicą. Jak już wcześniej wspomniałem kapitalne znaczenie będzie miała bezwładność układu ogrzewania, czyli zdolność systemu do magazynowania ciepła i opóźniania jego oddawania po zaprzestaniu pracy źródła ciepła. Układy z dużą bezwładnością (np. takie ogrzewanie podłogowe czy nawet kaloryfery żeliwne) wolno się nagrzewają, ale też wolno stygną, co zapewnia stabilność temperatury, ale utrudnia szybkie zmiany. W przypadku układów o niskiej bezwładności (np. grzejniki stalowe) szybko osiągają zadaną temperaturę i równie szybko ją tracą po wyłączeniu. O kubaturze (objętości masy powietrza), które ogrzewamy już tutaj nie piszę, bo zrobi się naukowa rozprawka.
Ale może ja jestem stary i mało już wrażliwy na bodźce, więc OK, przyjmuję do wiadomości, że ma to znaczenie i ktoś czuje różnicę.
Jeśli tak, to rozwiązanie zaproponowane wyżej jest jak najbardziej poprawne i do przyjęcia :)
Zibi_007

vajera wrote: Thu Nov 06, 2025 8:12 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 7:56 pm Ale jak to zaokrąglać ?
Mi się wydaje że ustawione 22 , temp. Pomieszczenia 21,8 wysłać do głowicy 21 temp.wzrosla do 22,2 wysłać do głowicy 23.
Czyli chcesz powiązac kalibrację z nastawą? I stosować zasadę, że jeżeli temperatura < nastawa - hist, dajemy zaokrąglanie w dół, a jak > nastawa + hist to zaokrąglamy w górę?
Przykład:
nastawa 23°C, histereza ±0,4 °C
dla temperatury < 22,6°C bierzemy jej cześć całkowitą:
21,2 -> 21; 22,5 -> 22
dla temperatury > 23,4 °C bierzemy cześć całkowitą + 1:
23,5 -> 24; 26,2 -> 27
dla temperatury 22,6...23,4 dajemy 23?
W sumie może być, ale chyba jednak lepiej, jak zaproponowałeś wcześniej.
A co z głowicami, które pokazują "połówki", tzn. z dokładnością do 0,5°C?
vajera

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 4:31 am A przełączenie na głowicy na program nie przełączy termostatu supla mimo załączonej flagi w GUI. Wersja oprogramowania głowicy to 3.02.05
Potwierdzam, rzeczywiście tak jest - wynika to z faktu, że po przełączeniu w tryb automatyczny głowica nic nie raportuje, co więcej jak ręcznie odczytuję parametr system mode, to ona nadal wynosi 4 (heat), mimo że powinien równać się 1 (auto).
Poszukam jeszcze, ale na dzień dzisiejszy ten mechanizm przełączania nie zadziała w przypadku tej głowicy :(
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”