Sonoff S55 - kontrakton, plywak

michal363

Cześć,

Wgralem GUI GENERIC do sonoff s55, wybierając płytkę sonoff S2X. Wybralem kontrakton, złącze RX, aktywowałem w Cloud, jednak po podłączeniu plywaka pod zlacze RX i VCC nie działa, nie pokazuje zmiany rozwarcia, czy zwarcia czujnika. Próbowałem zarówno z pull up 4,7 kohm vcc do rx jak i bez.
Czy mógłby mi ktos pomoc? Potrzebuje monitorować poziom wody w zbiorniku, a dokładnie jej spadek poniżej wyznaczonego poziomu.
Z gory dziękuję!
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

A nie masz tam ustawionego pullupa?
Spróbuj dać RX do gnd
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
michal363

To znaczy co masz na mysli mówiąc ustawiony pullup? Czyli jeden z przewodów dac do gnd, a drugi do rx bez pullup?
klew

michal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 7:22 am To znaczy co masz na mysli mówiąc ustawiony pullup? Czyli jeden z przewodów dac do gnd, a drugi do rx bez pullup?
Jeśli na jakimś GPIO jest ustawiony pullup (sprzętowo - producent płyki może dać tam podciągnięcie rezystorem do 3,3 V; albo software'owo - sensory binarne można ustawić z pullup lub bez - nie pamiętam co było domyślne i jak to robi GUI Generic), to w takiej sytuacji na danym GPIO jest domyślnie stan wysoki (tzn. jak nic nie jest podłączone, to jest HIGH). Zwieranie GPIO do 3,3 V to ustawianie HIGH na GPIO gdzie już jest HIGH ;). Aby wykryć sygnał, trzeba takie GPIO zwierać do GND, które powoduje, że na GPIO pojawi się LOW.
Zwieranie do 3,3 V ma sens, gdy na GPIO jest pulldown, czyli podciągnięcie GPIO do GND. Wtedy domyślnie jest tam LOW, a zwarcie do 3,3 daje HIGH.
michal363

Czyli spróbować podpiąć GND do RX, który przewód gdzie to nie ma znaczenia?
klew

michal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 7:54 am Czyli spróbować podpiąć GND do RX, który przewód gdzie to nie ma znaczenia?
Zwarcie RX do GND powinno zmienić stan tego czujnika. Nie wiem co rozumiesz przez "który przewód gdzie to nie ma znaczenia". Z RX do GND można poprowadzić tylko jeden przewód ;)
michal363

Nie zrozumieliśmy sie chyba, to znaczy ja nie zrozumiałem :)
Z plywaka wychodza mi dwa przewody, jeden z nich podpiąć do gnd, drugi do rx, tak?
klew

michal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 8:42 am Nie zrozumieliśmy sie chyba, to znaczy ja nie zrozumiałem :)
Z plywaka wychodza mi dwa przewody, jeden z nich podpiąć do gnd, drugi do rx, tak?
Tak, ale najpierw sprawdź, czy działa zwykłe zwarcie RX do GND.
michal363

Dziala, udalo sie, a sadzisz ze to bezpieczne umieścić to w zbiorniku z woda? Gdyz sonoff jest na 230v, nic nie powinno sie stac?
I jeszcze jedno w jaki sposob podłączenie hcsr04, bo rowniez mam z tym problem, piny wybrane rx -trig, tx-echo, gnd, vcc ale nie dziala. Hcsr04 jest na 5v, czy sonoff ma 5v czy 3,3 na vcc?
klew

michal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 11:28 am Dziala, udalo sie, a sadzisz ze to bezpieczne umieścić to w zbiorniku z woda? Gdyz sonoff jest na 230v, nic nie powinno sie stac?
I jeszcze jedno w jaki sposob podłączenie hcsr04, bo rowniez mam z tym problem, piny wybrane rx -trig, tx-echo, gnd, vcc ale nie dziala. Hcsr04 jest na 5v, czy sonoff ma 5v czy 3,3 na vcc?
Jeśli nie ma separacji galwanicznej, to nie jest to bezpieczne. Sam Sonoff pewnie też nie jest przystosowany do pracy w warunkach 100% wilgotności, także pod tym względem to też nie jest bezpieczne.

Do takich miejsc najlepiej doprowadzać napięcia w stylu 9-32 V, a elektronikę dawać w hermetycznych opakowaniach, lub w odpowiednich żywicach. Gdzieś na forum ktoś też polecał jakieś lakiery.

Return to “GUI Generic”