Cześć,
Wgralem GUI GENERIC do sonoff s55, wybierając płytkę sonoff S2X. Wybralem kontrakton, złącze RX, aktywowałem w Cloud, jednak po podłączeniu plywaka pod zlacze RX i VCC nie działa, nie pokazuje zmiany rozwarcia, czy zwarcia czujnika. Próbowałem zarówno z pull up 4,7 kohm vcc do rx jak i bez.
Czy mógłby mi ktos pomoc? Potrzebuje monitorować poziom wody w zbiorniku, a dokładnie jej spadek poniżej wyznaczonego poziomu.
Z gory dziękuję!
Sonoff S55 - kontrakton, plywak
-
michal363
To znaczy co masz na mysli mówiąc ustawiony pullup? Czyli jeden z przewodów dac do gnd, a drugi do rx bez pullup?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli na jakimś GPIO jest ustawiony pullup (sprzętowo - producent płyki może dać tam podciągnięcie rezystorem do 3,3 V; albo software'owo - sensory binarne można ustawić z pullup lub bez - nie pamiętam co było domyślne i jak to robi GUI Generic), to w takiej sytuacji na danym GPIO jest domyślnie stan wysoki (tzn. jak nic nie jest podłączone, to jest HIGH). Zwieranie GPIO do 3,3 V to ustawianie HIGH na GPIO gdzie już jest HIGHmichal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 7:22 am To znaczy co masz na mysli mówiąc ustawiony pullup? Czyli jeden z przewodów dac do gnd, a drugi do rx bez pullup?
Zwieranie do 3,3 V ma sens, gdy na GPIO jest pulldown, czyli podciągnięcie GPIO do GND. Wtedy domyślnie jest tam LOW, a zwarcie do 3,3 daje HIGH.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
michal363
Czyli spróbować podpiąć GND do RX, który przewód gdzie to nie ma znaczenia?
-
klew
Zwarcie RX do GND powinno zmienić stan tego czujnika. Nie wiem co rozumiesz przez "który przewód gdzie to nie ma znaczenia". Z RX do GND można poprowadzić tylko jeden przewódmichal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 7:54 am Czyli spróbować podpiąć GND do RX, który przewód gdzie to nie ma znaczenia?
-
michal363
Nie zrozumieliśmy sie chyba, to znaczy ja nie zrozumiałem 
Z plywaka wychodza mi dwa przewody, jeden z nich podpiąć do gnd, drugi do rx, tak?
Z plywaka wychodza mi dwa przewody, jeden z nich podpiąć do gnd, drugi do rx, tak?
-
klew
Tak, ale najpierw sprawdź, czy działa zwykłe zwarcie RX do GND.michal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 8:42 am Nie zrozumieliśmy sie chyba, to znaczy ja nie zrozumiałem
-
michal363
Dziala, udalo sie, a sadzisz ze to bezpieczne umieścić to w zbiorniku z woda? Gdyz sonoff jest na 230v, nic nie powinno sie stac?
I jeszcze jedno w jaki sposob podłączenie hcsr04, bo rowniez mam z tym problem, piny wybrane rx -trig, tx-echo, gnd, vcc ale nie dziala. Hcsr04 jest na 5v, czy sonoff ma 5v czy 3,3 na vcc?
I jeszcze jedno w jaki sposob podłączenie hcsr04, bo rowniez mam z tym problem, piny wybrane rx -trig, tx-echo, gnd, vcc ale nie dziala. Hcsr04 jest na 5v, czy sonoff ma 5v czy 3,3 na vcc?
-
klew
Jeśli nie ma separacji galwanicznej, to nie jest to bezpieczne. Sam Sonoff pewnie też nie jest przystosowany do pracy w warunkach 100% wilgotności, także pod tym względem to też nie jest bezpieczne.michal363 wrote: Thu Jul 15, 2021 11:28 am Dziala, udalo sie, a sadzisz ze to bezpieczne umieścić to w zbiorniku z woda? Gdyz sonoff jest na 230v, nic nie powinno sie stac?
Do takich miejsc najlepiej doprowadzać napięcia w stylu 9-32 V, a elektronikę dawać w hermetycznych opakowaniach, lub w odpowiednich żywicach. Gdzieś na forum ktoś też polecał jakieś lakiery.