Moduł bramowy

bicker

andras wrote: Mon Jun 12, 2017 4:08 pm (...) bo moj sterownik bramy przy otwieraniu ma sygnalizację na 24v i wszystko ładnie mi działa .

pozdr
Witam, a jaki masz sterownik
ja czekam na FAAC 455D, jeszcze nie mam jego schematu i nie wiem jak to na nim jest zrealizowane
andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Sterownik Came
tutaj masz schemat FAAC 455D :
http://3as.pl/data/documents/455D_new.pdf :)
bicker

Dzięki wielkie za schemat

ale nie widzę na nim wyjść z położenia bramy
tylko wejścia od krańcówek...
andras

Ja podłączyłem pod złącze lampy sygnalizacyjnej przekaznik 24V
i działa u mnie jak czujnik otwarcia :)
besix

A przy zamykaniu bramy ta lampa nie sygnalizuje ? Bo prawidłowo to wejście modułu powinno reagować na zmiany przy otwieraniu i zamykaniu , czyli np: brama się otwiera wejście rozwarte a po zamknięciu wejście zwarte .
besix

bicker wrote: Tue Jun 13, 2017 10:43 am Dzięki wielkie za schemat

ale nie widzę na nim wyjść z położenia bramy
tylko wejścia od krańcówek...
Jeśli nie masz pomysłu kup czujnik magnetyczny ( kontaktron ) najlepiej taki : http://allegro.pl/satel-b-1m-br-kontakt ... 98033.html
I tą cześć z przewodami podłącz do esp a magnes do ruchomej części bramy
andras

Ja nie używam lampy , w to miejsce mam przekaznik styki NC
przy otwieraniu zamiast lampy przekaznik się załącza otwiera styki , pokazuje że brama otwarta .
besix

No tyle to ja rozumiem :) tylko co się stanie jesli brama się z jakiegoś powodu nie zamknie ? jaką masz wtedy sygnalizację ?
bicker

zauważyłem, że lampa miga w momencie otwierania, jak już jest otwarta to nie miga więc to by była sygnalizacja pracy bramy...

(....)

może ktoś ma jakieś inne pomysły albo doświadczenia, (niestety w moich siłownikach niema krańcówek FAAC 414)
besix

bicker wrote: Wed Jun 14, 2017 4:10 am zauważyłem, że lampa miga w momencie otwierania, jak już jest otwarta to nie miga więc to by była sygnalizacja pracy bramy...

(....)

może ktoś ma jakieś inne pomysły albo doświadczenia, (niestety w moich siłownikach niema krańcówek FAAC 414)
Najprawdopodobniej ta lampa miga w czasie otwierania i w czasie zamykania , moim zdaniem sygnalizacja otwartej bramy powinna być jak najbardziej jednoznaczna , czyli jeżeli brama jest otwarta ma to być sygnalizowane w aplikacji aż do momentu zamknięcia , tym bardziej że mamy możliwość sterowania nią zdalne . Ja bardzo często otwieram bramę lub furtkę listonoszowi , lub kurierowi i nie chciał bym sytuacji że brama zostanie otwarta na kilka godzin jak mnie nie ma. Przy bramie skrzydłowej i jeszcze mocno ażurowej zamontowanie kontaktronu jest utrudnione , ale można na słupku bliżej sterownika zamontować czujnik odbiciowy np taki https://www.aliexpress.com/item/E18-D80 ... 71707.html?
Montujesz na słupku , a otwierające się skrzydło spowoduje zmianę stanu na wyjściu czujnika . Podłączałem taki do sonofa z softem od ZIBIEGO i działało bardzo dobrze

Return to “Pomoc”