Temat poruszany wiele razy, ale nic z tego nie wyszło.
Korekty temperatury i wilgotności są bardzo przydatne nie tylko przy OLED, ale także przy warunkach. Jeżeli jest taka możliwość bardzo proszę o wprowadzenie takiej funkcjonalności.
Pozdrawiam.
Korekty
-
arqiu70
Właśnie o to chodzi, aby już po korekcie były wysyłane do OLED i do cloud.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
dzięki, ale myślałem o wsparciu w którym nie trzeba tego robić po stronie urządzenia
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To by musiało być dodane po stronie serwera. Na takie cuda trzeba poczekać i nie zależy to tylko ode mnie czy to będzie, czy nie.krycha88 wrote: Thu Mar 25, 2021 10:22 amdzięki, ale myślałem o wsparciu w którym nie trzeba tego robić po stronie urządzeniaNa chwilę obecną nawet nie mam pomysłu jak to dobrze zrobić po stronie urządzenie.
W GUI można to dodać na dwa sposoby - albo dodajesz osobną tabelkę, gdzie użytkownik może na sztywno wpisać:
nr kanału, korekta, opcja do wyboru "wilgotności" (z temp+wilg)
Druga opcja to przy konkrentych sensorach dodać opcję "korekty" i aplikować ją bezpośrednio do sensora.
Tak czy siak, bez pracy się nie obejdzie.
Ewentualnie, jeśli ktoś potrafi sam kompilować, to może na sztywno w "setup" sobie dodać takie linijki:
Code: Select all
Supla::Correction::add(numer_kanału, wartość_korekty);
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krycha88
wydaje mi się, że wygenerowanie osobnej tabelki z korektami będzie najłatwiejszym rozwiązaniem. W tabelce będzie widoczny numer kanału oraz wartość korekty.
Myślałem, aby to zrobić coś w tym stylu:
Myślałem, aby to zrobić coś w tym stylu:
Code: Select all
for (auto element = Supla::Element::begin(); element != nullptr; element = element->next()) {
if (element->getChannel()) {
auto channel = element->getChannel();
if (channel->getChannelType() == SUPLA_CHANNELTYPE_THERMOMETER) {
//wygeneruj odpowiednie GUI dla temp lub ustaw korektę
}
if (channel->getChannelType() == SUPLA_CHANNELTYPE_HUMIDITYANDTEMPSENSOR) {
//wygeneruj odpowiednie GUI dla temp oraz wilgotności lub ustaw korektę
}
}
}
-
avatr
Witam,
trochę odgrzebuję temat ale chciałbym wszystko zrozumieć do końca
Mamy osobne podmenu aktualnie do korekt.
Kiedy mamy 1,2 czujniki potrafię jeszcze jakoś się odnaleźć ale przy większej ilości już nie do końca wiem co i jak.
Mamy opis korekta kanału 0, 2 itd. Skąd mam wiedzieć, który kanał ma jaki czujnik? Jaki nr kanału ma BME, SHT, DHT22, DS? Można to jakoś sprawdzić w GUI?
Druga sprawa to wprowadzone wartości korekt do kanałów. Aktualnie po wpisaniu korekty i zapisaniu wartość ta znika i nie widać czy czujnik jest korygowany czy nie. Można zrobić żeby były one ukazane?
trochę odgrzebuję temat ale chciałbym wszystko zrozumieć do końca
Mamy osobne podmenu aktualnie do korekt.
Kiedy mamy 1,2 czujniki potrafię jeszcze jakoś się odnaleźć ale przy większej ilości już nie do końca wiem co i jak.
Mamy opis korekta kanału 0, 2 itd. Skąd mam wiedzieć, który kanał ma jaki czujnik? Jaki nr kanału ma BME, SHT, DHT22, DS? Można to jakoś sprawdzić w GUI?
Druga sprawa to wprowadzone wartości korekt do kanałów. Aktualnie po wpisaniu korekty i zapisaniu wartość ta znika i nie widać czy czujnik jest korygowany czy nie. Można zrobić żeby były one ukazane?
-
krycha88
poprawiłem.avatr wrote: Tue Aug 24, 2021 9:53 am Druga sprawa to wprowadzone wartości korekt do kanałów. Aktualnie po wpisaniu korekty i zapisaniu wartość ta znika i nie widać czy czujnik jest korygowany czy nie. Można zrobić żeby były one ukazane?
Numer kanału możesz sobie odczytać w cloud jak wejdziesz w jego szczegóły. Korekty np. dla BME w GUI podaje się tak:avatr wrote: Tue Aug 24, 2021 9:53 am Mamy osobne podmenu aktualnie do korekt.
Korekta kanału: 1 [1] - temperatura
Korekta kanału: 1 [2] - wilgotność