Korekty

arqiu70

Temat poruszany wiele razy, ale nic z tego nie wyszło.
Korekty temperatury i wilgotności są bardzo przydatne nie tylko przy OLED, ale także przy warunkach. Jeżeli jest taka możliwość bardzo proszę o wprowadzenie takiej funkcjonalności.
Pozdrawiam.
Duch__
Been thanked: 6 times

One muszą być wprowadzone na etapie pomiaru już, a nie dopiero po stronie serwera.
arqiu70

Właśnie o to chodzi, aby już po korekcie były wysyłane do OLED i do cloud.
krycha88
Been thanked: 5 times

Myślę, że łatwiej będzie się z tym pogodzić niż czekać na natywnego wsparcie ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

klew wrote: Wed Mar 24, 2021 9:57 pm Proszę: viewtopic.php?p=92990#p92990 ;)
dzięki, ale myślałem o wsparciu w którym nie trzeba tego robić po stronie urządzenia :) Na chwilę obecną nawet nie mam pomysłu jak to dobrze zrobić po stronie urządzenie.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Thu Mar 25, 2021 10:22 am
klew wrote: Wed Mar 24, 2021 9:57 pm Proszę: viewtopic.php?p=92990#p92990 ;)
dzięki, ale myślałem o wsparciu w którym nie trzeba tego robić po stronie urządzenia :) Na chwilę obecną nawet nie mam pomysłu jak to dobrze zrobić po stronie urządzenie.
To by musiało być dodane po stronie serwera. Na takie cuda trzeba poczekać i nie zależy to tylko ode mnie czy to będzie, czy nie.

W GUI można to dodać na dwa sposoby - albo dodajesz osobną tabelkę, gdzie użytkownik może na sztywno wpisać:
nr kanału, korekta, opcja do wyboru "wilgotności" (z temp+wilg)

Druga opcja to przy konkrentych sensorach dodać opcję "korekty" i aplikować ją bezpośrednio do sensora.

Tak czy siak, bez pracy się nie obejdzie.

Ewentualnie, jeśli ktoś potrafi sam kompilować, to może na sztywno w "setup" sobie dodać takie linijki:

Code: Select all

Supla::Correction::add(numer_kanału, wartość_korekty);
Tylko numer kanału jest na sztywno, więc najlepiej byłoby skonfigurować sobie urządzenie, spisać na których kanałach jest to co chcemy korygować i potem w setup sobie dopisać tą korektę. Najlepiej dodać ją przed wykonaniem SuplaDevice.begin. Ale poza tym nie ma żadnych restrykcji. To po prostu będzie działać i nic się przez to nie rozwali - nawet jak coś źle wpiszemy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

wydaje mi się, że wygenerowanie osobnej tabelki z korektami będzie najłatwiejszym rozwiązaniem. W tabelce będzie widoczny numer kanału oraz wartość korekty.

Myślałem, aby to zrobić coś w tym stylu:

Code: Select all

for (auto element = Supla::Element::begin(); element != nullptr; element = element->next()) {
    if (element->getChannel()) {
      auto channel = element->getChannel();

if (channel->getChannelType() == SUPLA_CHANNELTYPE_THERMOMETER) {
        //wygeneruj odpowiednie GUI dla temp lub ustaw korektę
      }

if (channel->getChannelType() == SUPLA_CHANNELTYPE_HUMIDITYANDTEMPSENSOR) {
        //wygeneruj odpowiednie GUI dla temp oraz wilgotności lub ustaw korektę
      }
    }
  }
avatr

Witam,

trochę odgrzebuję temat ale chciałbym wszystko zrozumieć do końca ;)

Mamy osobne podmenu aktualnie do korekt.
Kiedy mamy 1,2 czujniki potrafię jeszcze jakoś się odnaleźć ale przy większej ilości już nie do końca wiem co i jak.
Mamy opis korekta kanału 0, 2 itd. Skąd mam wiedzieć, który kanał ma jaki czujnik? Jaki nr kanału ma BME, SHT, DHT22, DS? Można to jakoś sprawdzić w GUI?

Druga sprawa to wprowadzone wartości korekt do kanałów. Aktualnie po wpisaniu korekty i zapisaniu wartość ta znika i nie widać czy czujnik jest korygowany czy nie. Można zrobić żeby były one ukazane?
krycha88

avatr wrote: Tue Aug 24, 2021 9:53 am Druga sprawa to wprowadzone wartości korekt do kanałów. Aktualnie po wpisaniu korekty i zapisaniu wartość ta znika i nie widać czy czujnik jest korygowany czy nie. Można zrobić żeby były one ukazane?
poprawiłem.
avatr wrote: Tue Aug 24, 2021 9:53 am Mamy osobne podmenu aktualnie do korekt.
Kiedy mamy 1,2 czujniki potrafię jeszcze jakoś się odnaleźć ale przy większej ilości już nie do końca wiem co i jak.
Mamy opis korekta kanału 0, 2 itd. Skąd mam wiedzieć, który kanał ma jaki czujnik? Jaki nr kanału ma BME, SHT, DHT22, DS? Można to jakoś sprawdzić w GUI?
Numer kanału możesz sobie odczytać w cloud jak wejdziesz w jego szczegóły. Korekty np. dla BME w GUI podaje się tak:
Korekta kanału: 1 [1] - temperatura
Korekta kanału: 1 [2] - wilgotność

Return to “GUI Generic”