Brak sterowania przekaźnikiem / Wemos D1 mini pro

kostis-alex

Hej,

Do tej pory korzystałem z rozwiązań ZAMEL-a i jednego przeprogramowanego przeze mnie SONOFF-a.
Jako że czas pozwolił, i powstało tak świetne narzędzie jak GUI Generic, postanowiłem stworzyć gniazdko do ogrodu wraz z czujnikiem BME280 w oparciu o Wemos.

Wgranie softu ok, czujnik działa dobrze, do sterowania przekaźnikiem używam stanu wysokiego i pinu D6 Wemos-a, i faktycznie, przy wyłączonym, napięcia na D6 brak, przy włączonym napięcie rośnie do 3.3 V.

I teraz pojawia się problem braku reakcji przekaźnika (on sam również ustawiony na stan wysoki).
Przekaźnik jest zasilany na 5V, ale po podłączeniu sterowania z Wemos-a przy przełączaniu brak reakcji.
Po podaniu 5V bezpośrednio na cewkę przekaźnika, przeskakuje, więc sam przekaźnik jest sprawny, ale może coś sterowanie zawodzi na jego płytce?
Co może być nie tak ?

Dodam że jestem hobbystą, z wiedzą wyniesioną z technikum o profilu telekomunikacyjnym i liczę na cenne wskazówki społeczności Supli :)
Całość sprzętu zakupiłem na Aliexpress, zdjęcie przekaźnika niżej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli przekaźnik jest sterowany 5 V, a Wemos daje 3,3 V, to nie ma się co dziwić, że nie działa.
Musisz mieć przekaźnik sterowany 3,3 V, a najlepiej przekaźnik zasilany osobno z optoizolacją przez którą możesz sterować przy pomocy 3,3 V
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Patryk

Ciężko stwierdzić, co może być nie tak, ale te moduły przekaźników (5V) działają bez problemu.
Sam ich używam.
Np:
viewtopic.php?p=45401#p45401

Zrób tak ( test ).
Podłącz zasilanie z wemos-a (5V i GND) do modułu przekaźnika.
Następnie z wemos-a z 3,3V przewodem dotknij do wejścia modułu przekaźnika.
Daj znać, czy zadziałał ( przekaźnik ).
Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

Co prawda ja mam inny przekaźnik jak ten tutaj na zdjęciu ale też kupiony na ali też 5v ale działa przy napięciu 3.3 może sprawdź czy jak go zasilisz 3.3 to będzie się przełączał,
kostis-alex

klew wrote: Wed Sep 01, 2021 8:37 pm Jeśli przekaźnik jest sterowany 5 V, a Wemos daje 3,3 V, to nie ma się co dziwić, że nie działa.
Musisz mieć przekaźnik sterowany 3,3 V, a najlepiej przekaźnik zasilany osobno z optoizolacją przez którą możesz sterować przy pomocy 3,3 V
Zasilenia wejścia modułu przekaźnika zarówno 3.3 jak i 5V niestety powoduje żadnej reakcji - mowa tu o pominięciu wyjścia GPIO.
Natomiast podanie 5V bezpośrednio na nogę przekaźnika przełącza jego stan.

Dlatego zastanawiam się, czy jest sens z nim walczyć czy zakupić coś na 3 V - to koszt kilku złoty przecież
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

A jak przy zasilonym module przekaźnika 5V zewrzesz + z wejściem sterującym to przekaźnik się włącza? Jeśli nie, to spróbuj podać - na wejście sterujące. Jeśli to drugie zadziała, to przełącz zworkę w module przekaźnika albo w ustawieniach wemosa odwrotną logikę dla przekaźnika.
Jeśli nic nie pomaga, moduł przekaźnika jest uszkodzony.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
kostis-alex

Goral64 wrote: Thu Sep 02, 2021 8:33 am A jak przy zasilonym module przekaźnika 5V zewrzesz + z wejściem sterującym to przekaźnik się włącza? Jeśli nie, to spróbuj podać - na wejście sterujące. Jeśli to drugie zadziała, to przełącz zworkę w module przekaźnika albo w ustawieniach wemosa odwrotną logikę dla przekaźnika.
Jeśli nic nie pomaga, moduł przekaźnika jest uszkodzony.
Podawane 5V na wejście sterujące, zworki też przełączane, wygląda zatem na umarlaka.

Dziękuję wszystkim za wsparcie i upewnienie się co do moich przypuszczeń.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

kostis-alex wrote: Fri Sep 03, 2021 3:07 pm Podawane 5V na wejście sterujące, zworki też przełączane, wygląda zatem na umarlaka.

Dziękuję wszystkim za wsparcie i upewnienie się co do moich przypuszczeń.
Może jakiś lut nie trzyma i można by próbować naprawić. Ale przy cenie modułu nie każdemu się chce ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “Pomoc”