Czujnik zmierzchu

Szakul42

Siema
Czy ktos projektowal czujnik zmierzchu z wykresem jak temperatura ? :idea:
shimano73
Been thanked: 1 time

Co rozumiesz po pojęciem czujnik zmierzchu , bardzo często stosujemy czujnik nasłonecznienia np BH1750 , który podaje ją w lux'ach , jako że nie ma jeszcze dedykowanego kanału ja umieszczam go w kanale temperatury i wówczas jest możliwe utworzenie wykresu ale tylko w pewnym zakresie ponieważ kanał termometru ma pewne ograniczenia wartościami i zbyt duże nasłonecznienie jest ograniczane
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Szakul42

O wlasnie cos takiego mi chodzi.
A dokladnie chce wykorzystywac do zalaczania oswietlenia zewnetrznego elewacji oraz do zapalania podjazdu gdy jest zmrok i czujnik bramy otwarty.
Szakul42

Nie musze miec idealnie ppdawanych wartosci ppniewaz majac historie moge sobie sam zaobserwowac i stworzyc warunki. Wystarczyla by mi np skala od 0 do 100 gdzie zero noc a 100 to pelne slonce. Obecnie mam cos takiego ale nie jeatem do konca zadowolony
Szakul42

Foto z relizacji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Szakul42

Scren czujnika
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
emg

Ja zrobiłem u siebie w taki sposób: zakupiłem czujnik zmierzchowy z regulacją i czujką na przewodzie, małe, gotowe w obudowie. Wykorzystuję jeden kanał ROW-2. Jest jasno - czujnik nie daje L na ROW, jest ciemno czujnik daje L na ROW. I do tego dołożę sobie odpowiednie sceny, uprzednio wyregulowawszy czujnik.

czujnik zanabyłem tego typu: https://allegro.pl/oferta/czujnik-zmier ... 7625198899
Z PIR-em nie ma nic wspólnego, bo to fotorezystor, ale działa i przełącza.
........._____.........______........______.........

supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
Szakul42

To jest najprostrze rozwiazanie. Natomiast mi chodzi o historie oraz o prezentacje naslonecznienia.
QLQ

Szakul42 wrote: Sun Oct 03, 2021 5:53 pm Scren czujnika
Na jakim kanale go zrobiłeś, że nie ma miana st C ani innych ? Kanał temp to nie jest bo nie ma historii..
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Pomoc”