Czy ktos projektowal czujnik zmierzchu z wykresem jak temperatura ?
Czujnik zmierzchu
-
Szakul42
Siema
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Co rozumiesz po pojęciem czujnik zmierzchu , bardzo często stosujemy czujnik nasłonecznienia np BH1750 , który podaje ją w lux'ach , jako że nie ma jeszcze dedykowanego kanału ja umieszczam go w kanale temperatury i wówczas jest możliwe utworzenie wykresu ale tylko w pewnym zakresie ponieważ kanał termometru ma pewne ograniczenia wartościami i zbyt duże nasłonecznienie jest ograniczane
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Szakul42
O wlasnie cos takiego mi chodzi.
A dokladnie chce wykorzystywac do zalaczania oswietlenia zewnetrznego elewacji oraz do zapalania podjazdu gdy jest zmrok i czujnik bramy otwarty.
A dokladnie chce wykorzystywac do zalaczania oswietlenia zewnetrznego elewacji oraz do zapalania podjazdu gdy jest zmrok i czujnik bramy otwarty.
-
Szakul42
Nie musze miec idealnie ppdawanych wartosci ppniewaz majac historie moge sobie sam zaobserwowac i stworzyc warunki. Wystarczyla by mi np skala od 0 do 100 gdzie zero noc a 100 to pelne slonce. Obecnie mam cos takiego ale nie jeatem do konca zadowolony
-
Szakul42
Foto z relizacji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Szakul42
Scren czujnika
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
emg
Ja zrobiłem u siebie w taki sposób: zakupiłem czujnik zmierzchowy z regulacją i czujką na przewodzie, małe, gotowe w obudowie. Wykorzystuję jeden kanał ROW-2. Jest jasno - czujnik nie daje L na ROW, jest ciemno czujnik daje L na ROW. I do tego dołożę sobie odpowiednie sceny, uprzednio wyregulowawszy czujnik.
czujnik zanabyłem tego typu: https://allegro.pl/oferta/czujnik-zmier ... 7625198899
Z PIR-em nie ma nic wspólnego, bo to fotorezystor, ale działa i przełącza.
czujnik zanabyłem tego typu: https://allegro.pl/oferta/czujnik-zmier ... 7625198899
Z PIR-em nie ma nic wspólnego, bo to fotorezystor, ale działa i przełącza.
........._____.........______........______.........
supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
-
Szakul42
To jest najprostrze rozwiazanie. Natomiast mi chodzi o historie oraz o prezentacje naslonecznienia.