Jestem przykładowym Kowalskim który firmware potrzebuje kilka może kilkanaście razy do roku.
Nie wyobrażam sobie płacić abonamentu za coś z czego mało korzystam, chyba logiczne.
Czekanie na zebranie jakiejś puli pieniędzy żeby twórcy coś odblokowali wydaje się bez sensu. Jest to mało przejrzyste, w efekcie przyniesie więcej problemów natury ludzkiej niż korzyści.
Padło tu już kilka propozycji rozwiązań wartych rozważenia, rozwinięcia. Możliwości rozwiązań jest wiele.
Może płatny czasowy dostęp do GUI-Generic na jakiś okres, bez ograniczeń. Może od wygenerowania konkretnego firmware. Może płatne zaawansowane opcje, które nie byłyby dostępne w wersji standard, itd. Powinien być przejrzysty cennik. Kto korzysta bardzo dużo i woli abonament, niech płaci...
Nie martwi mnie aż tak że trzeba będzie zapłacić.
Natomiast martwi mnie sposób zabezpieczenia firmware, które ma być dedykowane tylko do jednego urządzenia.
Od strony Kowalskiego jest to spore utrudnienie i zamieszanie. Podobne rozwiązanie było już kiedyś przerabiane na forum i się nie przyjęło. Mam własny supla cloud ukłony dla kolegi @lesny8
Pomijam kwestie legalności, licencji gdyż się na tym nie znam.