GUI-Generic PRO

edm
Been thanked: 2 times

Nie śledzę rynku i tematów związanych z suplą poza tą witryną. Lecz pewne są osoby czerpiące korzyści finansowe, ze sprzedawania urządzeń supla z firmware GUI-Generic, co może irytować twórców tego projektu.
Jestem przykładowym Kowalskim który firmware potrzebuje kilka może kilkanaście razy do roku.
Nie wyobrażam sobie płacić abonamentu za coś z czego mało korzystam, chyba logiczne.
Czekanie na zebranie jakiejś puli pieniędzy żeby twórcy coś odblokowali wydaje się bez sensu. Jest to mało przejrzyste, w efekcie przyniesie więcej problemów natury ludzkiej niż korzyści.

Padło tu już kilka propozycji rozwiązań wartych rozważenia, rozwinięcia. Możliwości rozwiązań jest wiele.
Może płatny czasowy dostęp do GUI-Generic na jakiś okres, bez ograniczeń. Może od wygenerowania konkretnego firmware. Może płatne zaawansowane opcje, które nie byłyby dostępne w wersji standard, itd. Powinien być przejrzysty cennik. Kto korzysta bardzo dużo i woli abonament, niech płaci...

Nie martwi mnie aż tak że trzeba będzie zapłacić.
Natomiast martwi mnie sposób zabezpieczenia firmware, które ma być dedykowane tylko do jednego urządzenia.
Od strony Kowalskiego jest to spore utrudnienie i zamieszanie. Podobne rozwiązanie było już kiedyś przerabiane na forum i się nie przyjęło. Mam własny supla cloud ukłony dla kolegi @lesny8 ;). Jeśli zabezpieczenie byłoby do sieci (domeny) w obrębie której pracuje, nie widzę problemu. Nie wiem czy jest to możliwe do osiągnięcia tylko po stronie firmware. Lecz może we współpracy z @pzygmunt (dokonując pewnych zmian po stronie cloud) już tak.

Pomijam kwestie legalności, licencji gdyż się na tym nie znam.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
PioKar

mniej więcej podłączam się do postu @edm
Też dzięki koledze z forum "wiadomo którym :) mam na PI działającą od kilkunastu miesięcy instalację lokalną.
I Ja dla siebie jak najbardziej chcę wspierać rozwój " tylko jak wielu przede mną prosiłem o inną formę niż Pay".

Ale teraz chodzi o to że przez te kilka lat znajomości z suplą zaszczepiłem kilkunastu kumpli z roboty.
Oni mają ode mnie soft szyty na miarę np. Pomiar sonofem i 8 x ds do kotłowni.
Ale równolegle maja Tuya i Zigbee.
Teraz zobaczymy jak zareagują jak im powiem że open nie dotyczy supli.
Ja nie chcę dyskusji przedstawiam tyko swoje stanowisko.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dyskusja jaka się tutaj wywiązała była do przewidzenia. To, że "zbiórki" rzadko działają było widać już dawno. Swojego czasu prezentowałem statystyki z oficjalnego konta PayPal Supli co jasno pokazywało czego można się spodziewać. Wprowadzanie jakichkolwiek opłat dla użytkowników końcowych tak małych projektów jak Supla czy GUI-Generic to strzał w stopę i finalnie skończy upadkiem projektu. Piszę celowo małych, ponieważ w skali świata to są nadal mikro projekty. Aby zmotnetyzować projekt opensource trzeba mieć dobry model biznesowy i trzeba być jego właścicielem. Należy też sobie odpowiedzieć na pytanie "Po co uczestniczymy w takim projekcie?". Jeśli jest to tylko hobby to warto się zastanowić jak spopularyzować projekt i co zrobić aby wciągnąć w projekt innych programistów, którzy pomogą nam go rozwijać. Jeśli planujemy na nim zarobić lub po prostu chcemy aby stał się źródłem dochodu to powinniśmy o tym pomyśleć już na samym początku. Jeśli będziemy liczyć, że jakoś to będzie to nie będzie. Jeśli to miało być tylko hobby, a zaczyna się przeradzać w pracę nonprofit to może trzeba powiedzieć stop albo zacząć pobierać opłaty za realizowanie zadań z "listy życzeń". Pozornie proste rozwiązanie również prawdopodobnie skończy się bez powodzenia. Raz, że większość z chętnych na nowe funkcjonalności nie zapłaci stawek rynkowych, a dwa, to trzeba takie zlecenia jakoś rozliczać, czyli trzeba założyć działalność, zacząć płacić ZUS, podatki itd - słowem to już nie zabawa. Do tego dochodzą kwestie licencyjne. Sytuacja wydaje się patowa. AC SOFTWARE i Transcom International na chwilę obecną finansują rozwój Supli, w tym bibliotekę SuplaDevice, o którą oparty jest GG oraz utrzymują serwer na którym pracuje GUI Generic Builder. Być może znalazły by się środki na to by również finansować GG, ale to autorzy tego pod-projektu muszą się określić czego oczekują i na jakich warunkach chcą nawiązać współpracę. Z mojej strony muszę dodać, że nikt nigdy nie nawiązał ze mną dialogu na temat GG. No może poza @klew, który zamienił ze mna kilka zdań na ten temat w luźnej rozmowie przed jego domem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Sun Oct 31, 2021 5:58 pm No może poza @klew, który zamienił ze mna kilka zdań na ten temat w luźnej rozmowie przed jego domem.
Ja też, ja też, ja też :)
Ująłeś to wszystko w spójną całość, a sprawa z GUI Generic jest naprawdę delikatna i jak widać rozbija się o kasę. Pewnie nie wielką, ale jednak. Może @krycha88 zanim popełnisz coś w kierunku PRO dogadaj się z @pzygmunt bo ja tu widzę naprawdę spore możliwości, tak jak pisałem wcześniej.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
kotogi

Może wystarczy poznać o jaką kwotę walczymy i ci którzy korzystają z gg powinny zebrać oczekiwaną kwotę . Ja już dawno - dawno przelałem bo byłem zaskoczony tak wielką funkcjonalnością gg i byłem za nią wdzięczny. Jestem skłonny znowu przelać .
Myślę że wszyscy jesteśmy w stanie pomóc.
Pytam tylko jak muszę.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

No tak może jakaś wielka zrzutka suplowiczów - jak to by miała być kwota. Taki ogrom pracy musi być odpowiednio wynagrodzony.
krycha88
Been thanked: 5 times

Panowie spokojnie z tymi zrzutkami, zbiórkami itd. na dłużą metę one i tak się nie sprawdzają - mogę jedynie potwierdzić i się zgodzić ze słowami @pzygmunt. Nie obawiajcie się nie stracicie gui-generic ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Albert

Obserwuję wątek. Tez wcześniej cos tam przelałem. Przeleję znów nie ma problemu. Ale nie chodzi o to żeby 10 osób przelało, tylko każdy kto używa GG choc 20-30zl i to by było juz coś. Czekamy na więcej szczegółów :)
MadOnion78

Albert wrote: Sun Oct 31, 2021 8:29 pm Obserwuję wątek. Tez wcześniej cos tam przelałem. Przeleję znów nie ma problemu. Ale nie chodzi o to żeby 10 osób przelało, tylko każdy kto używa GG choc 20-30zl i to by było juz coś. Czekamy na więcej szczegółów :)
Dokładnie o tym samym pomyślałem, ludzie z forum to jakiś mały odsetek tych którzy pobrali i używają, dla mnie najtrudniejsze przyjęcia jest to o czym napisał Klew - że jest grupa która potrafi GG dobrze sprzedać...
Trzymam kciuki żeby Wszyscy byli zadowoleni. 💪🎃
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
LukaszH

Ciężko przejść z hobby na biznes - @pzygmunt widać doskonale o czym mówisz. Google ciekawie zaczynało od idei aż po system reklam gdzie pozycjonowanie i wyszukiwanie było core biznesem. GG napewno robi coraz bardziej popularny ale projekt Supli i takie było założenie abyśmy „my” hobby-iści rozwijali i dzielili się swoimi dokonaniami.
Też podzieliłem się tym co umiałem czyli hardware ale tutaj jest trochę zagrożeń i strachu jak ktoś to użyje szczególnie 230V (soft wydaje się bardziej bezpieczną formą).
Było by super aby pod-projekt GG nie umarł i @pzygmunt znalazł sposób aby @krycha88 nie stracił motywacji i abyśmy jak najdłużej cieszyli się z tego super softu :)
Pewnie wiele osób co podzieliło się swoją pracą ma różne odczucia ale moja subiektywna ocena to GUI Generic naprawdę zasługuje na uznanie nie ujmując pozostałym.

Ps. miałem wcześniej zapytać ale wolę się upewnić:
1. Czy jest legalne aby wgrywać GUI Generic na inne urządzenia np Sonof i je legalnie sprzedawać ? Wydaje mi się że traci się CE i taka forma raczej nie jest legalna ale może się mylę ?
2. Czy GUI Generic można sprzedawać w formie softu albo usługi wymiany softu ? Chodzi o licencje i aspekty prawne.
Pytam bo może trochę można zgłaszać naruszeń na znanym portalu aukcyjnym albo całkowicie z drugiej strony to jakiś pomysł na wsparcie projektu GG ?

Return to “GUI Generic”