[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

roblad
Posts: 17
Joined: Mon Jun 19, 2017 9:40 am

Sun Aug 06, 2017 8:53 pm

Witam,

Jak by ktos chcial sam budowac sobie soft w oparciu o najlepszy soft do sonoff to przygotowalem dzialajace zrodla do ESP-07 (dla ESP-12 - modyfikacja platformio.ini - board = esp07 na board = esp12) LED jest na GPIO16 - trzeba sobie dolutowac w V1 w V2 trzeba zmienic odpowiednio w template opisanym nizej.

nalezy zainstalowac sobie Athom PlatformIO

http://docs.platformio.org/en/latest/ide/atom.html

sclonowac GITA otworzyc i wgrac do SUPLA v1, v2 v3 wymaga nieznacznych modyfikacji sonoff_template.h

a reszta jest dziecinie prosta. NIe potrzeba serwera posredniczacego supli, przyjazny interfejs WWW MQTT DOMOTICZ pelna konfigurowalnosc GPIO i ADC, tzw. BUTTON ustaiamy na button1 i dziala jak w tasmocie z jego funkcjami. Jak nic nie jest skonfigurowane to pin flash do masy robi za button1.

Dla V1 nalezy zmienic RELAY na INVERTED - supla v1 wyzwalana jest "plusem" tasmota wyzwala minusem, wiec albo przecinanie sciezek jak ja to zrobilem (oczywiste wtedy jest ze wywalamy R3 i R1 mozna dac tam kondensatory 1uf do debouncingu, tasmota robi pullup doplusa wiec zadne dodatkowe rezystory podciagajace do plusa nie sa potrzebne do resetu itp.)
mod.jpg
mod.jpg (1.3 MiB) Viewed 3076 times
bo caly czas bedzie przy starcie zalaczony przekaznik, mozna to ominac modyfikujac
/sonoff/sonoff_template.h

sekcje
"Tas-Supla-R.L.P.B.", // RL_PB_TASMOTA hardware (ESP8266)

GPIO_REL1, // GPIO05 D1 Wemos I2C SCL / Wemos Relay Shield (0 = Off, 1 = On) / Wemos WS2812B RGB led Shield
GPIO_REL2, // GPIO13 D7

odpowiednio

GPIO_REL1_INV,
GPIO_REL2_INV,

https://github.com/roblad/Sonoff-Tasmota-supla-RL-5.5.1

Milej zabawy :-)
Attachments
www.jpg
www.jpg (55.24 KiB) Viewed 3080 times
tasmota.jpg
tasmota.jpg (432.81 KiB) Viewed 3083 times
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Mon Aug 07, 2017 10:35 am

besix wrote:
Sun Aug 06, 2017 8:13 pm
andras wrote:
Sun Aug 06, 2017 7:07 pm
Witam

Jak podłączyć inCan z roletą ? Posiadam włącznik 3 przyciski , góra , stop i dół .

pozdr
W tym włączniku masz trzy przewody , które musisz podłączyć do przekaźników modułu inCan , tak jak na schemacie poniżej , wspólny to ten przewód na którym jest faza ( sprawdź wskaźnikiem napięcia ) . Połączenia z włacznika do inCAN tak jak na schemacie .
Jak roleta będzie działać odwrotnie niż w aplikacji to zamieniasz miejscami przewody brązowy i fioletowy w przekaźnikach .
pozdr
A jeśli z mojego silnika wychodzi przewod 4 żyłowy czarny , niebieski , brązowy i żółto-zielony ? fioletowego brak
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Mon Aug 07, 2017 12:39 pm

Mój schemat jest tylko poglądowy , a jak ty masz takie kolory to:
Czarny - NO przekaźnika 1
Brązowy - NO przekaźnika 2
Faza L z puszki do wspólnych zacisków przekaźników
Niebieski - do Zera w puszce ( niebieskie przewody)
Żółto- zielony do żółto- zielonych w puszce
I tak jak wcześniej pisałem jeśli roleta będzie odwrotnie działać niż w aplikacji to zamiana miejscami czarnego z brązowym
pozdr
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Tue Aug 08, 2017 7:23 am

Mam moduł inCan V2 i tam jest brak złącz button , czy da się na to coś poradzić ?
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Aug 08, 2017 7:59 am

andras wrote:
Tue Aug 08, 2017 7:23 am
Mam moduł inCan V2 i tam jest brak złącz button , czy da się na to coś poradzić ?
Złącza button są opisane jako sensor 1 i 2, reszta złącz jest na goldpinach.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Tue Aug 08, 2017 8:07 am

Czyli rozumiem że włącznik rolety podłączyć do złącz sensor 1 i 2 ?
czy coś ustawiać na icloud ? bo na sensor można ustawić tylko czujniki
mam wgrany soft inCan 2.2
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Aug 08, 2017 9:20 am

andras wrote:
Tue Aug 08, 2017 8:07 am
Czyli rozumiem że włącznik rolety podłączyć do złącz sensor 1 i 2 ?
czy coś ustawiać na icloud ? bo na sensor można ustawić tylko czujniki
mam wgrany soft inCan 2.2
Tak właśnie trzeba podłączyć włącznik. W supla-cloud trzeba ustawić jeszcze czas otwarcia i zamknięcia rolet
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Aug 09, 2017 6:33 pm

Z aplikacji roleta działa ok , ale z przełącznika na przyciskach góra i dół idzie w dół
co może byc tego przyczyną ? przełącznik podłączony do do sensors , pomiedzy sensors mostek :(
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Wed Aug 09, 2017 7:16 pm

andras wrote:
Wed Aug 09, 2017 6:33 pm
Z aplikacji roleta działa ok , ale z przełącznika na przyciskach góra i dół idzie w dół
co może byc tego przyczyną ? przełącznik podłączony do do sensors , pomiedzy sensors mostek :(
Jeśli dobrze podłączyłeś ten przełącznik to zostaje prawidłowe ustawienie zworek na płytce modułu, oba sensors muszą mieć pull-up i mają być zwierane do masy przez klawisze przełącznika
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Aug 09, 2017 7:29 pm

andras wrote:
Wed Aug 09, 2017 6:33 pm
przełącznik podłączony do do sensors , pomiedzy sensors mostek :(
Co masz na myśli to pisząc?
przycisk "góra" podłączasz do sensor1, przycisk "dół" podłączasz do sensor2
jeden pin w obu jest wspólny.
jeżeli będzie źle Ci chodzić tzn góra zamiast dół to zamieniasz kabelki między sensor 1 - 2
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply