Wyzwalacz Akcji / Action Trigger w GUI-Generic

krycha88
Been thanked: 5 times

Weźcie pod uwagę, że zawsze tak to działało i większość z nas wie co zrobic. AT trochę tutaj namieszały nie powiem ale to jest jakiś problem przejściowy.

W GG AT są domyślnie włączone ale mogę dodać odpowiednią flagę aby builder potrafił je wyłączyć. Będzie to obejście problemu dla ludzi którzy się zaktualizowali a nie chcą usuwać urządzenia z clouda bo mają dodane inne zależności dla kanału.
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88

Chciałbym na dniach wrzucić AT dla wszystkich więc możecie wyrażać swoje obawy :lol:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Może dodać opcje wyłączenia AT , jeśli ktoś nie potrzebuje nie będzie musiał usuwać urządzenia w cloud. Ale chyba większość czekała na tą funkcje , teraz każdy jest telegrafista w swoim domu . Z każdego kąta słychać klikanie. Jednym słowem Rewelacja 😀👍
LukaszH

Bawię się AT już z 2 godzinki na module incan3 ale nie mogę załapać jak to działa zarówno dla włączników jak i rolet. Nie mam żadnej reakcji dla ustawień "Ustawienie dla Wyzwalaczy akcji" nawet takie ustawienia jak 1s i 5 sek (i na odwrót) i tak AT reaguje od razu.
testy.JPG
. Nie wiem czy też tak powinna wyglądać opcja AT w cloud: ?
AT.JPG
Pierwsze ustawienia w cloud AT "włączanie" blokuje przekaźnik fizyczny ale "wyłączanie" już nie. Może wieczorem powalczę dalej :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

A tak z ciekawości to czego się spodziewałeś przy takiej konfiguracji? ;) Musisz wybrać jakiś kanal w cloud aby nim sterować.
LukaszH

krycha88 wrote: Fri Nov 12, 2021 11:54 am A tak z ciekawości to czego się spodziewałeś przy takiej konfiguracji? ;) Musisz wybrać jakiś kanal w cloud aby nim sterować.
Nie no ustawiłem zwykły przekaźnik od listwy :) i to działa ale właśnie nie było reakcji na ustawienia w incan.
W teorii hold odpowiada za „włączanie/wyłączanie” w clooud, a multiclick za „przełączanie x1/x2/ itd.” ?

Może inaczej zapytam (na przykładzie będzie może łatwiej). Chciałbym ustawić tak incan aby dla rolet działały w trybie move up/down i przycisk ustawiony na „przełącz” - tak mam teraz i ile trzymam fizyczny przełącznik to tyle roleta wykonuje ruch. Teraz chciałem dodać AT aby przy przytrzymaniu np powyżej 2sek uruchomiło mi ten sam kanał gdzie ustawiłbym zamknij/otwórz 100%/0%. A do 2sek aby działało powiedzmy standardowo ?
Leszekbialy
Has thanked: 2 times

Witam, raczej przydała by się opcja wyłączenia AT w niektórych moich modółach by mi przeszkadzało.
klauzero

Zainstalowałem 4.3.5 na Sonoff Touch Triple + przekaźnik+przycisk+termometr DS18B20. AT działają, jednak gdy ustawimy wyzwalacz na 1x dotknięcie/przytrzymanie, który prawidłowo zastępuje przełączenie przekaźnika, to przestaje działać sterowanie podświetlenia przycisku w sensie nie podświetla się mocniej po wciśnięciu tak, jak przy załączeniu fizycznego przekaźnika. Co gorsza jeśli dotkniemy przycisk i będzie podświetlony (mocniej), a potem przypiszemy wyzwalacz akcji, to nawet po restarcie ten przycisk będzie błędnie sygnalizował włączenie danego kanału bez względu na stan AT (włączony czy wyłączony) - to akurat można wyklikać "Reakcja po resecie", ale problem braku/ błędnej sygnalizacji pozostaje. Sprawdzanie stanu innych urządzeń to już pewnie rzeźba, ale... może przy AT zrobić po prostu przełączanie podświetlenia co drugie dotknięcie? Czy jest szansa to sterowanie podświetleniem przycisków także przy AT?
krycha88

klauzero wrote: Fri Nov 12, 2021 2:49 pm Zainstalowałem 4.3.5 na Sonoff Touch Triple + przekaźnik+przycisk+termometr DS18B20. AT działają, jednak gdy ustawimy wyzwalacz na 1x dotknięcie/przytrzymanie, który prawidłowo zastępuje przełączenie przekaźnika, to przestaje działać sterowanie podświetlenia przycisku w sensie nie podświetla się mocniej po wciśnięciu tak, jak przy załączeniu fizycznego przekaźnika. Co gorsza jeśli dotkniemy przycisk i będzie podświetlony (mocniej), a potem przypiszemy wyzwalacz akcji, to nawet po restarcie ten przycisk będzie błędnie sygnalizował włączenie danego kanału bez względu na stan AT (włączony czy wyłączony) - to akurat można wyklikać "Reakcja po resecie", ale problem braku/ błędnej sygnalizacji pozostaje. Sprawdzanie stanu innych urządzeń to już pewnie rzeźba, ale... może przy AT zrobić po prostu przełączanie podświetlenia co drugie dotknięcie? Czy jest szansa to sterowanie podświetleniem przycisków także przy AT?
Nie ustawiaj po prostu akcji dla 1xprzelaczenia to przekaźnik będzie działać po staremu
klauzero

krycha88 wrote: Fri Nov 12, 2021 5:53 pm Nie ustawiaj po prostu akcji dla 1xprzelaczenia to przekaźnik będzie działać po staremu
hmmm... może doprecyzuję, mam 3 przełączniki oświetleniowe, które nie są elektrycznie połączone z Sonoff Touch (wiązałoby to się z kuciem ściany obłożonej kamieniem dekoracyjnym) dlatego funkcjonalność AT jest tu bardzo wyczekiwanym rozwiązaniem. W związku z tym najbardziej naturalna funkcja 1 kliku/tapnięcia z fizycznym przełączeniem przekaźnika nie jest mi do niczego potrzebna, bo te zaciski nie są nawet podłączone. Przyciski mają tylko za pomocą AT włączać/wyłączać inne urządzenia. Stąd do "szczęścia" brakuje tylko sygnalizacji włączenia/wyłączenia przy czym nie muszą to być rzeczywiste i odczytywane z Clouda stany tych urządzeń, bo przy włącz/wyłącz wystarczy aby za każdym tapnięciem i wykonaniem akcji po prostu zmieniały stan (jasno/ciemno). Mam nadzieję, że teraz to bardziej sensownie wytłumaczyłem, niż tylko, że chciałbym aby lampki w Touchu świeciły po staremu :) Czy to jest możliwe? Chodzi o sygnalizowanie za pomocą podświetlenia, że akcja została wykonana, taki mix funkcjonalności, aby dotykać właściwy przycisk do włączenia/wyłączenia innych urządzeń, tak jak pierwotnie w zamyśle twórców Sonoff Touch, którym pewnie ani Supla, ani GUI, czy AT się nawet nie śniła w tym urządzeniu :)

Return to “GUI Generic”