[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

andras
Posty: 299
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

śr sie 09, 2017 8:01 pm

Tak mam podłączone i na dwóch przyciskach roleta idzie w dół
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr sie 09, 2017 8:09 pm

A jak zrobisz zwarcie ręcznie tymi kabelkami to roleta idzie prawidłowo?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sie 09, 2017 8:20 pm

andras pisze:
śr sie 09, 2017 6:33 pm
... pomiedzy sensors mostek :(
Co z czym zmostkowałeś?
Masa obu sensorów jest zmostkowana już na płytce - ty masz tylko podłączyć przyciski do "gorących" pinów czyli tych połączonych z GPIO12 i GPIO14, a biegun wspólny przycisku - do któregokolwiek pinu masy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
andras
Posty: 299
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

śr sie 09, 2017 8:50 pm

Dzięki za pomoc , teraz jest ok
miałem podłączenie do masy zamiast do pinu sterującego .
roblad
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 19, 2017 9:40 am

ndz sie 20, 2017 5:40 am

Czesc,

Zmieniliscie link na Wiki w tasmocie, do ican przeciez nie zadziala z tym templatem, cofnijcie bo efekt bedzie odwrotny od zamierzonego.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sie 20, 2017 6:27 am

roblad pisze:
ndz sie 20, 2017 5:40 am
Czesc,

Zmieniliscie link na Wiki w tasmocie, do ican przeciez nie zadziala z tym templatem, cofnijcie bo efekt bedzie odwrotny od zamierzonego.
Ja to zmieniłem.
Moduły mają takie same wyprowadzenia. Różnią się tylko układem elementów na pcb.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
roblad
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 19, 2017 9:40 am

ndz sie 20, 2017 8:38 am

Nie zupelnie, ale jak se tam uwazacie, napewno na tym Ican nie bedzie opcji w tym momencie w TASMOCIE - tempolate jest inny i nie da sie niektorych elementow zamienic, czyli jak ktos sciagnie tasmote firmware i wgra to V2 i Ican napewno nie bedzie dzialal, wiec sami zastanowcie sie czy to wam odpowiada :-)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sie 20, 2017 8:47 am

Moduł nazywa się inCan, a nie Ican.

Firmware do inCan pasuje do V1 i do V2. Wyprowadzenia Gpio we wszystkich modułach są takie same. Czyli te same wyjścia gpio sterujące przekaźnikami w V1 odpowiadają tym samym gpio w inCan. Tak samo jest z wejściami oraz pomiarem temperatury.

I dla czego powtarzasz ten sam post w kilku miejscach?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
roblad
Posty: 17
Rejestracja: pn cze 19, 2017 9:40 am

ndz sie 20, 2017 10:00 am

To prosze bardzo, w menu config widoczne sa tylko USER_GPIO, reszty nie widac, jak uwazacie ze bedzie dzialac w V2 i V3 to zycze powodzenia, musicie przygotowac templaty i wyslac do goscia zeby dodal, wasz soft nie jest softem tasmoty wiec nie bedzie dzialac :-)

Dla V1 jest zrobione tak, po sciagnieciu binarki i wgraniu w V2 i V 3 nie bedzie dzialac musicie dostosowac 2 templaty dla V2 i V3 i zrobic kolejne 2 modele do TASMOTY


{ "Supla Espablo", // Supla Espablo (ESP8266) - http://www.wykop.pl/ramka/3325399/diy-s ... supla-org/
0, // GPIO00 Flash jumper
GPIO_USER, // GPIO01 Serial RXD and Optional sensor
GPIO_DSB, // GPIO02 DS18B20 sensor
GPIO_USER, // GPIO03 Serial TXD and Optional sensor
GPIO_KEY1, // GPIO04 Button 1
GPIO_REL1, // GPIO05 Relay 1 (0 = Off, 1 = On)
0, 0, 0, 0, 0, 0, // Flash connection
GPIO_USER, // GPIO12 Optional sensor
GPIO_REL2, // GPIO13 Relay 2 (0 = Off, 1 = On)
GPIO_USER, // GPIO14 Optional sensor
0,
GPIO_LED1, // GPIO16 Led (1 = On, 0 = Off)
GPIO_ADC0 // ADC0 A0 Analog input
}


Moze sklonujcie na swojego gita dokonajcie stosownych modyfikacji i wyslijcie do goscia pull request, napewno doda :-)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sie 20, 2017 11:01 am

Albo ja nie rozumiem, albo Ty. Moduły V1, V2 i inCan(V3) to pod względem elektroniki te same moduły. Różnią się tylko rozmieszczenie elementów na płytce pcb.
Nazwa nie ma znaczenia. Jeśli pasowały by wyjścia gpio to nawet może się nazywać sonoff. Ważne jest, że soft jest kompatybilny i pasuje do tych modułów.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ