Generic GUI 4.5 i podswietlenie klawiszy w Touch'ach

alanzola

Witam. Nie wiem jaką droga to robić najlepiej (jeśli mam pisać bezpośrednio w wiadomości prywatnej dajcie mi znać ), napisze tutaj o problemie jaki pojawił się wraz z aktualizacja softu we włącznikach z panelem szklanym typu touch. Ostatnio używałem softu w wersji 4.2.15 w wersji Generic ESP8266 Module. I wszystko było prawidłowo. Przez prawidłowo rozumiem, że kiedy włączniki były wyłączone (światło zgaszone w pomieszczeniu) włącznik ładnie podświetlał przyciski na przyjemny niebieski kolor. Kiedy włącznik by zapalony podświetlenie przycisku zmieniało się na kolor czerwony. Obecnie wygenerowałem soft dedykowany włącznikom w wersji 4.5.5.b (nie generic bo w generic nie da się już wybierać typu włącznika dla którego go konfigurujemy - w sumie słusznie). Włącznik kiedy światło jest zapalone ładnie podświetla przyciski na czerwono. Niestety kiedy światło jest wyłączone brak jest niebieskiego podświetlenia. Jest to kłopotliwe bo po ciemku trudno zlokalizować włączniki w pomieszczeniu. Czy da się w jakiś sposób przywrócić ustawienie podświetlające przyciski przy wyłączonym świetle ?
local

Podświetlenie jest niezależne od softu.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
alanzola

To dla czego w starszej wersji działało a w nowej nie ? Musi być jakiś pinout odpowiedzialny za podświetlenie. Który był zasilany w starszej wersji a nie jest w nowej. Sprawdziłem jeszcze raz bo siedzę nad tym teraz. I gdy wgrywam 4.2.15 wszystko jest super a w 4.5.5 i 4.5.0 nie działa)
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Jaki typ płytki wybierasz?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
alanzola

Sonoff T1 2CH
alanzola

Ogarnąłem temat "ręcznie".
Wygenerowałem na nowo plik tym razem w wersji Generic ESP8285 Module i skonfigurowałem:
Przekażniki:GPIO12, GPIO05 załączane stanem HIGH
Przyciski :GPIO00, oraz GPIO09
Dioda LED konfiguracyjna na GPIO13

Muszę się jeszcze nauczyć generować pliki JSON i będzie git.
krycha88
Been thanked: 5 times

Nie ma to znaczenia czy zrobiłeś to ręcznie czy za pomocą JSONa ;) po prostu ustawiłeś inna wartość dla Leda konfiguracyjnego parametr "załączany stanem"
https://gui-generic-builder.supla.io/
alanzola

Wiem wiem. Dzięki. Pisze o JSON w sumie z zupełnie innego powodu. Próbuję po prostu nauczyć się automatyzować pewne rzeczy.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

alanzola wrote: Sat Dec 18, 2021 3:05 pm Wiem wiem. Dzięki. Pisze o JSON w sumie z zupełnie innego powodu. Próbuję po prostu nauczyć się automatyzować pewne rzeczy.
Niebawem pojawi się instrukcja jak budować własnego JSONa, bazującego na Tasmocie ale z rozszerzeniem GG, żeby jak najwięcej w GG "skonfigurowało się samo".
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
alanzola

Goral64 wrote: Sat Dec 18, 2021 4:06 pm
alanzola wrote: Sat Dec 18, 2021 3:05 pm Wiem wiem. Dzięki. Pisze o JSON w sumie z zupełnie innego powodu. Próbuję po prostu nauczyć się automatyzować pewne rzeczy.
Niebawem pojawi się instrukcja jak budować własnego JSONa, bazującego na Tasmocie ale z rozszerzeniem GG, żeby jak najwięcej w GG "skonfigurowało się samo".

Super. Po dodaniu ostatnio wyzwalaczy akcji jest to teraz jak dla mnie najbardziej oczekiwana funkcja sam bym napisał taką instrukcję ..... gdybym umiał to robić. W ten weekend przyjrzę się chociaż tej wersji TASMOTA.

Return to “GUI Generic”