Generic GUI 4.5 i podswietlenie klawiszy w Touch'ach
-
alanzola
Witam. Nie wiem jaką droga to robić najlepiej (jeśli mam pisać bezpośrednio w wiadomości prywatnej dajcie mi znać ), napisze tutaj o problemie jaki pojawił się wraz z aktualizacja softu we włącznikach z panelem szklanym typu touch. Ostatnio używałem softu w wersji 4.2.15 w wersji Generic ESP8266 Module. I wszystko było prawidłowo. Przez prawidłowo rozumiem, że kiedy włączniki były wyłączone (światło zgaszone w pomieszczeniu) włącznik ładnie podświetlał przyciski na przyjemny niebieski kolor. Kiedy włącznik by zapalony podświetlenie przycisku zmieniało się na kolor czerwony. Obecnie wygenerowałem soft dedykowany włącznikom w wersji 4.5.5.b (nie generic bo w generic nie da się już wybierać typu włącznika dla którego go konfigurujemy - w sumie słusznie). Włącznik kiedy światło jest zapalone ładnie podświetla przyciski na czerwono. Niestety kiedy światło jest wyłączone brak jest niebieskiego podświetlenia. Jest to kłopotliwe bo po ciemku trudno zlokalizować włączniki w pomieszczeniu. Czy da się w jakiś sposób przywrócić ustawienie podświetlające przyciski przy wyłączonym świetle ?
-
local
Podświetlenie jest niezależne od softu.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
alanzola
To dla czego w starszej wersji działało a w nowej nie ? Musi być jakiś pinout odpowiedzialny za podświetlenie. Który był zasilany w starszej wersji a nie jest w nowej. Sprawdziłem jeszcze raz bo siedzę nad tym teraz. I gdy wgrywam 4.2.15 wszystko jest super a w 4.5.5 i 4.5.0 nie działa)
-
alanzola
Ogarnąłem temat "ręcznie".
Wygenerowałem na nowo plik tym razem w wersji Generic ESP8285 Module i skonfigurowałem:
Przekażniki:GPIO12, GPIO05 załączane stanem HIGH
Przyciski :GPIO00, oraz GPIO09
Dioda LED konfiguracyjna na GPIO13
Muszę się jeszcze nauczyć generować pliki JSON i będzie git.
Wygenerowałem na nowo plik tym razem w wersji Generic ESP8285 Module i skonfigurowałem:
Przekażniki:GPIO12, GPIO05 załączane stanem HIGH
Przyciski :GPIO00, oraz GPIO09
Dioda LED konfiguracyjna na GPIO13
Muszę się jeszcze nauczyć generować pliki JSON i będzie git.
-
alanzola
Wiem wiem. Dzięki. Pisze o JSON w sumie z zupełnie innego powodu. Próbuję po prostu nauczyć się automatyzować pewne rzeczy.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Niebawem pojawi się instrukcja jak budować własnego JSONa, bazującego na Tasmocie ale z rozszerzeniem GG, żeby jak najwięcej w GG "skonfigurowało się samo".alanzola wrote: Sat Dec 18, 2021 3:05 pm Wiem wiem. Dzięki. Pisze o JSON w sumie z zupełnie innego powodu. Próbuję po prostu nauczyć się automatyzować pewne rzeczy.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
alanzola
Goral64 wrote: Sat Dec 18, 2021 4:06 pmNiebawem pojawi się instrukcja jak budować własnego JSONa, bazującego na Tasmocie ale z rozszerzeniem GG, żeby jak najwięcej w GG "skonfigurowało się samo".alanzola wrote: Sat Dec 18, 2021 3:05 pm Wiem wiem. Dzięki. Pisze o JSON w sumie z zupełnie innego powodu. Próbuję po prostu nauczyć się automatyzować pewne rzeczy.
Super. Po dodaniu ostatnio wyzwalaczy akcji jest to teraz jak dla mnie najbardziej oczekiwana funkcja sam bym napisał taką instrukcję ..... gdybym umiał to robić. W ten weekend przyjrzę się chociaż tej wersji TASMOTA.