Brak portów COM - Pomocy!

Grunger

Cześć,

Słuchajcie mam problem z wgraniem softu wygenerowanego przez GUI GENERIC. Przez kilka miesięcy miałem przerwę od dodawania nowych modułów do supli. Dziś chce wgrać soft do wemosa i w menadżer urządzeń nie mam portów COM. Udało mi się dodać poprzez opcję "dodaj starszy sprzęt" ale jest jakiś wykrzyknik na porcie COM3 i tylko ten jeden się dodał. Nie wiem czy to przez jakaś aktualizację do Windowsa czy co.

Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jaku2k
Has thanked: 1 time

Grunger wrote: Sun Jan 02, 2022 1:42 pm Cześć,

Słuchajcie mam problem z wgraniem softu wygenerowanego przez GUI GENERIC. Przez kilka miesięcy miałem przerwę od dodawania nowych modułów do supli. Dziś chce wgrać soft do wemosa i w menadżer urządzeń nie mam portów COM. Udało mi się dodać poprzez opcję "dodaj starszy sprzęt" ale jest jakiś wykrzyknik na porcie COM3 i tylko ten jeden się dodał. Nie wiem czy to przez jakaś aktualizację do Windowsa czy co.

Pozdrawiam
Witam,
spróbuj zainstalować sterownik do CP210x:
https://www.silabs.com/developers/usb-t ... cp-drivers
Pozdrawiam
Jakub
Grunger

Zainstalowałem, ale niestety nic z tego. Nadal nie działa.
KrystianH

Wemosa podłączasz poprzez port microUSB czy poprzez programator? Jeśli przez USB to może spróbuj innym kabelkiem. Jeśli programator to może spróbuj odinstalować sterowniki i zainstalować jeszcze raz te, które podesłał kolega wyżej.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możliwe, że masz uszkodzony programator. Spróbuj podłączyć do innego komputera.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
piotrekk

Grunger wrote: Sun Jan 02, 2022 2:44 pm Zainstalowałem, ale niestety nic z tego. Nadal nie działa.
ściągnij sobie "DriverMax" powinien sam dobrać sterownik
Grunger

Dziękuje bardzo za pomoc, tak jak kolega wyżej napisał problem z kabelkiem. Tylko nie wierze jak to mogło się stać jak wcześniej ten kabel działał a dodatkowo próbowałem też dwoma różnymi kabelkami. Dopiero kolejny (trzeci) wykrył wemosa i port COM normalnie widoczny.

Return to “GUI Generic”