MEW-01 + HOME ASSISTANT

TrueMan

pzygmunt wrote: Thu Dec 30, 2021 6:31 pm Nie wiem do czego odwołuje się ta encja.
Topic mqtt to np. supla/b211c8405236d0401f8a022748759d18/devices/11631/channels/45953/state/total_forward_active_energy
Przykład nazwy encji "Electricity meter (Total forward active energy)".
No i to jest to co na moim zrzucie - tylko ja wpisałem gdzieś nazwę "pompa ciepła" (możliwe że na liczniku w supli). Reszta budowy encji się zgadza.

I sumy F1+2+3 nie daje :(
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wejdź na cloud.supla.org i poszukaj MEW-ki. Tam można pobrać pomiary w postaci pliku csv.
Następnie sprawdź jakie wartości mają pomiary wysłane na mqtt (albo w explorerze, albo encje w HA).
Załącz pobrany plik z historią pomiarów z clouda (lub wklej tutaj kilka ostatnich wierszy) oraz wpisz tutaj wartość wszystkich encji energi "forward active energy" z mqtt lub HA
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

TrueMan wrote: Fri Dec 31, 2021 9:46 am No i to jest to co na moim zrzucie - tylko ja wpisałem gdzieś nazwę "pompa ciepła" (możliwe że na liczniku w supli). Reszta budowy encji się zgadza.

I sumy F1+2+3 nie daje :(
Nie ma możliwości aby to się nie zgadzało. Odczytaj wartość tego topic-a przez MQTT Broker.

Sporo osób już uruchamiało tą integrację i nikt takich schodów jeszcze nie miał. Nie rób nic poza tym co jest w instrukcji. Może to nie są encje z MQTT tylko z jakiejś innej nieoficjalnej integracji, którą dodatkowo włączyłeś ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
TrueMan

pzygmunt wrote: Fri Dec 31, 2021 11:00 am Nie ma możliwości aby to się nie zgadzało. Odczytaj wartość tego topic-a przez MQTT Broker.
Sporo osób już uruchamiało tą integrację i nikt takich schodów jeszcze nie miał. Nie rób nic poza tym co jest w instrukcji. Może to nie są encje z MQTT tylko z jakiejś innej nieoficjalnej integracji, którą dodatkowo włączyłeś ?
No dobra - trochę pogrzebałem i wnioski są takie (wyprowadźcie mnie z błędu):
  • mam aktualne HA z Supervisorem
  • dzięki Waszym tutorialom i koledze Przemkowi Wilde www.wilde.pl integracja działa prawidłowo
  • Nie wiem od czego to zależy ale nazwy encji wychodzą tak długie że czasami ciężko jest odczytać z rozwijanego menu
    ...sporo jest zbędnych.
  • To o czym wy mówicie (czyli ZUŻYCIE TOTAL) się zgadza i jest encja z TOTAL SUMA ZUŻYCIA
    SUPLA_Total_zużycie_1.jpg
  • ...to o czym ja mówię (czyli ZUŻYCIE CHWILOWE "w tym momencie") ma tylko 3 "sensory" odpowiadające za fazy 1+2+3 - wartości się zgadzają
    SUPLA_Zużycie_chwilowe.jpg
tylko że nie ma już encji CHWILOWA SUMA ZUŻYCIE.
(Inna sprawa, że fazy nie sumują się do średniego zużycia po godzinie przez zakładkę ENERGIA (która korzysta ze zużycia TOTAL kWh i dzieli je na godziny) - ale to może być wina "chwili".)

Nie wiem czemu tego akurat brakuje skoro w HA pojawiają się 42 encje.

Wydaje się, że tą SUMĘ powinno się dodać w HA jako dodatkowy sensor składający się z tych 3 FAZOWYCH... ale czy to tak powinno działać? Skoro do TOTAL ZUŻYCIE jest SUMA - to czemu nie ma do ZUŻYCIE CHWILOWE?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

TrueMan wrote: Fri Jan 07, 2022 8:05 am tylko że nie ma już encji CHWILOWA SUMA ZUŻYCIE.
(Inna sprawa, że fazy nie sumują się do średniego zużycia po godzinie przez zakładkę ENERGIA (która korzysta ze zużycia TOTAL kWh i dzieli je na godziny) - ale to może być wina "chwili".)

Nie wiem czemu tego akurat brakuje skoro w HA pojawiają się 42 encje.

Wydaje się, że tą SUMĘ powinno się dodać w HA jako dodatkowy sensor składający się z tych 3 FAZOWYCH... ale czy to tak powinno działać? Skoro do TOTAL ZUŻYCIE jest SUMA - to czemu nie ma do ZUŻYCIE CHWILOWE?
Ta "chwilowa suma zużycie", to aktualnie pobierana moc czynna. Sumy "total" są raportowane jedynie dla energi czynnej pobranej/oddanej, energi biernej pobranej/oddanej, oraz dla bilansu wektorowej tych enenrgii. Pozostałe parametry są raportowane osobno na fazy. Nie tylko nie ma całkowitej mocy czynnej, ale nie ma też mocy biernej, nie ma całkowitego prądu i kilku innych.
Jeśli to do czegoś potrzebujesz, to z tego co kojarzę, HA pozwala na dodanie sobie encji będącej sumą innych encji. Natomiast nie wiem jak to zrobić, bo HA nie używam i za bardzo się na nim nie znam.

Nazwy encji są automatycznie generowane przez HA na podstawie tego jak urządzenie się zgłasza przez MQTT. Je też możesz sobie w HA edytować, tylko z tego co pamiętam, to moduł "energy" w HA oczekuje określonych nazw aby je rozpoznał
TrueMan

klew wrote: Fri Jan 07, 2022 8:50 am Ta "chwilowa suma zużycie", to aktualnie pobierana moc czynna. Sumy "total" są raportowane jedynie dla energi czynnej pobranej/oddanej, energi biernej pobranej/oddanej, oraz dla bilansu wektorowej tych enenrgii. Pozostałe parametry są raportowane osobno na fazy. Nie tylko nie ma całkowitej mocy czynnej, ale nie ma też mocy biernej, nie ma całkowitego prądu i kilku innych.
Jeśli to do czegoś potrzebujesz, to z tego co kojarzę, HA pozwala na dodanie sobie encji będącej sumą innych encji. Natomiast nie wiem jak to zrobić, bo HA nie używam i za bardzo się na nim nie znam.
Tak pewnie ten element muszę sobie dodać w HA - nie wydaje się to jakoś bardzo skomplikowane skoro 3 sensory już się zgłaszają i muszę je po prostu do siebie dodać. Podzielę się rozwiązaniem jak znajdę.
klew wrote: Fri Jan 07, 2022 8:50 am Nazwy encji są automatycznie generowane przez HA na podstawie tego jak urządzenie się zgłasza przez MQTT. Je też możesz sobie w HA edytować, tylko z tego co pamiętam, to moduł "energy" w HA oczekuje określonych nazw aby je rozpoznał
Z tego co widzę to można wybrać sensor ze wszystkich dostępnych po których ENERGIA sobie zczytuje dane do siebie.
SUPLA_dostępne_sensory.jpg
To może jakiś inny system będziesz współpracował z MEWem lepiej? DOMOTICZ?
Polecacie jakieś rozwiązanie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

TrueMan wrote: Fri Jan 07, 2022 9:03 am Z tego co widzę to można wybrać sensor ze wszystkich dostępnych po których ENERGIA sobie zczytuje dane do siebie.
SUPLA_dostępne_sensory.jpg

To może jakiś inny system będziesz współpracował z MEWem lepiej? DOMOTICZ?
Polecacie jakieś rozwiązanie?
Z tego co pamiętam, to w nazwie musi być "energy" aby dało się wybrać daną encję.

MEW dobrze współpracuje z HA. U Ciebie też wszystkie dane zdają się być dostępne i integracja działa poprawnie. W czym widzisz jakąś trudność/problem?
Mam trochę wrażenie, że robisz tą integrację dla samej integracji. Rozumiem, jeśli ktoś korzysta z HA albo innego systemu i chce sobie tam dołożyć licznik prądu i wybór padł na MEW-01. Natomiast w Twoim przypadku wydaje mi się, że HA jest dla Ciebie kompletną nowością zainstalowaną tylko dla MEW-01. W jakim celu?
TrueMan

klew wrote: Fri Jan 07, 2022 9:45 am ...natomiast w Twoim przypadku wydaje mi się, że HA jest dla Ciebie kompletną nowością zainstalowaną tylko dla MEW-01. W jakim celu?
Wydałem niemało pieniędzy na licznik do opomiarowania pompy ciepła. Ale dane które można z niego wydobyć to czysty chaos - nic dla konsumenta. Stąd HA. Niedługo dojdzie mi PV - więc to też będę chciał dodać. Do tego dwie taryfy.

Ale faktycznie zaczęło się od licznika - który w realu działa fajnie - to jednak wykresy i statystyki... no to osobna historia. Na apce widać więcej niż na chmurze (nie wiedzieć czemu). Więc trzeba kombinować - i Wam zawracać głowę bo tutoriali "jak wdrożyć nasz produkt do jednego standardu" po prostu nie ma. To że MEW sam z siebie nie jest w stanie ogarnąć dwóch taryf (a pierwsze zgłoszenia były na forum w 2020...) jest po prostu dziwne.

I tak to :(
klew

TrueMan wrote: Fri Jan 07, 2022 11:09 am
klew wrote: Fri Jan 07, 2022 9:45 am ...natomiast w Twoim przypadku wydaje mi się, że HA jest dla Ciebie kompletną nowością zainstalowaną tylko dla MEW-01. W jakim celu?
Wydałem niemało pieniędzy na licznik do opomiarowania pompy ciepła. Ale dane które można z niego wydobyć to czysty chaos - nic dla konsumenta. Stąd HA. Niedługo dojdzie mi PV - więc to też będę chciał dodać. Do tego dwie taryfy.

Ale faktycznie zaczęło się od licznika - który w realu działa fajnie - to jednak wykresy i statystyki... no to osobna historia. Na apce widać więcej niż na chmurze (nie wiedzieć czemu). Więc trzeba kombinować - i Wam zawracać głowę bo tutoriali "jak wdrożyć nasz produkt do jednego standardu" po prostu nie ma. To że MEW sam z siebie nie jest w stanie ogarnąć dwóch taryf (a pierwsze zgłoszenia były na forum w 2020...) jest po prostu dziwne.

I tak to :(
Do pompy ciepła to w zasadzie tylko całkowite zużycie jest potrzebne. Reszta to ciekawostki, które się nudzą po miesiącu używania i nigdy więcej się ich nie sprawdza ;).
PV to inny temat, ale to będzie wymagało kolejnego miernika, albo raczej dwóch (potrzebny jest pomiar tożsamy z licznikiem głównym w domu oraz pomiar produkcji energii - to często sam falownik udostępnia, więc można się o taką integrację pokusić).

MEW nie ma na pokładzie zegara czasu rzeczywistego, ani bateryjnego podtrzymania tego czasu. Stąd taryf w nim być nie może.
Pierwsze zgłoszenia odnośnie taryf to pewnie i w 2016 były ;). Taryfy nie są dwie. Każdy operator ma po kilka(naście) taryf. Do test Supla to nie jest produkt tylko na polski rynek, więc temat jest szerszy niż z reguły się to wydaje.
Jak do tego dołożysz fotowoltaikę i zacznie się temat "wirtualnego magazynu", rodzajów binalnsownia, nowego sposobu rozliczeń, i inne rynki poza naszym...
TrueMan

klew wrote: Fri Jan 07, 2022 11:44 am Do pompy ciepła to w zasadzie tylko całkowite zużycie jest potrzebne. Reszta to ciekawostki, które się nudzą po miesiącu używania i nigdy więcej się ich nie sprawdza ;).
PV to inny temat, ale to będzie wymagało kolejnego miernika, albo raczej dwóch (potrzebny jest pomiar tożsamy z licznikiem głównym w domu oraz pomiar produkcji energii - to często sam falownik udostępnia, więc można się o taką integrację pokusić).
Tak ja to wszystko rozumiem :) Niemniej po to kupiłem MEW żeby wiedzieć ile - i w jakich porach zużywa mój największy odbiornik prądu. Jak się pojawi PV to Fronius ma integracje z HA - więc tam się wszystko zepnie. I już wiem jak ogarnąć to czego mi brakuje od MEWa.
klew wrote: Fri Jan 07, 2022 11:44 am MEW nie ma na pokładzie zegara czasu rzeczywistego, ani bateryjnego podtrzymania tego czasu. Stąd taryf w nim być nie może.
Pierwsze zgłoszenia odnośnie taryf to pewnie i w 2016 były ;). Taryfy nie są dwie. Każdy operator ma po kilka(naście) taryf. Do test Supla to nie jest produkt tylko na polski rynek, więc temat jest szerszy niż z reguły się to wydaje.
Jak do tego dołożysz fotowoltaikę i zacznie się temat "wirtualnego magazynu", rodzajów binalnsownia, nowego sposobu rozliczeń, i inne rynki poza naszym...
To też rozumiem. Tylko, że przed zakupem nie było mowy "ooo tego to się akurat nie da - bo to na apce to w chmurze nie podziała - ale jak się uprzezsz to wal do excela..." - a zabawka nie jest wcale tania. Myślę, że rynek zgarnie pierwszy nie ten kto będzie miał sprzęt - ale ten który nauczy swoich odbiorców z niego korzystać. Rozmawiałem zresztą o tym kiedyś z szefostwem ZAMELA ;) Cóż. Bez tego ilość Waszych godzin na forum będzie po prostu duża. Podejrzewam, że jak ktoś się nad tym zastanowi to Prosumentów tylko w polsce jest jakieś 800-900tys. To spory rynek o podobnych potrzebach.

Taryf akurat dla użytkowników domowych jest raptem kilka (G11 - G12 - G12w - G13). Skoro każde urządzenie łączy się z chmurą - to przecież tam jest jakiś zegar przy koncie (strefa czasowa) który przyjmuje dane i wie jaki offset trzeba wprowadzić prawda?

Zdaję sobie sprawę, że moje posty mogą brzmieć "roszczeniowo" - ale ja naprawdę doceniam Waszą pracę nad moim (i nie tylko) wątkiem. Nie wymyślam też tego żeby komuś robić "na złość".

No nic - temat się klaruje - jak wprowadzę jakieś rozwiązania to się na pewno podzielę na forum.

Return to “ZAMEL MEW-01”