klew wrote: Fri Jan 07, 2022 11:44 am
Do pompy ciepła to w zasadzie tylko całkowite zużycie jest potrzebne. Reszta to ciekawostki, które się nudzą po miesiącu używania i nigdy więcej się ich nie sprawdza

.
PV to inny temat, ale to będzie wymagało kolejnego miernika, albo raczej dwóch (potrzebny jest pomiar tożsamy z licznikiem głównym w domu oraz pomiar produkcji energii - to często sam falownik udostępnia, więc można się o taką integrację pokusić).
Tak ja to wszystko rozumiem

Niemniej po to kupiłem MEW żeby wiedzieć ile - i w jakich porach zużywa mój największy odbiornik prądu. Jak się pojawi PV to Fronius ma integracje z HA - więc tam się wszystko zepnie. I już wiem jak ogarnąć to czego mi brakuje od MEWa.
klew wrote: Fri Jan 07, 2022 11:44 am
MEW nie ma na pokładzie zegara czasu rzeczywistego, ani bateryjnego podtrzymania tego czasu. Stąd taryf w nim być nie może.
Pierwsze zgłoszenia odnośnie taryf to pewnie i w 2016 były

. Taryfy nie są dwie. Każdy operator ma po kilka(naście) taryf. Do test Supla to nie jest produkt tylko na polski rynek, więc temat jest szerszy niż z reguły się to wydaje.
Jak do tego dołożysz fotowoltaikę i zacznie się temat "wirtualnego magazynu", rodzajów binalnsownia, nowego sposobu rozliczeń, i inne rynki poza naszym...
To też rozumiem. Tylko, że przed zakupem nie było mowy "ooo tego to się akurat nie da - bo to na apce to w chmurze nie podziała - ale jak się uprzezsz to wal do excela..." - a zabawka nie jest wcale tania. Myślę, że rynek zgarnie pierwszy nie ten kto będzie miał sprzęt - ale ten który nauczy swoich odbiorców z niego korzystać. Rozmawiałem zresztą o tym kiedyś z szefostwem ZAMELA

Cóż. Bez tego ilość Waszych godzin na forum będzie po prostu duża. Podejrzewam, że jak ktoś się nad tym zastanowi to Prosumentów tylko w polsce jest jakieś 800-900tys. To spory rynek o podobnych potrzebach.
Taryf akurat dla użytkowników domowych jest raptem kilka (G11 - G12 - G12w - G13). Skoro każde urządzenie łączy się z chmurą - to przecież tam jest jakiś zegar przy koncie (strefa czasowa) który przyjmuje dane i wie jaki offset trzeba wprowadzić prawda?
Zdaję sobie sprawę, że moje posty mogą brzmieć "roszczeniowo" - ale ja naprawdę doceniam Waszą pracę nad moim (i nie tylko) wątkiem. Nie wymyślam też tego żeby komuś robić "na złość".
No nic - temat się klaruje - jak wprowadzę jakieś rozwiązania to się na pewno podzielę na forum.