Sterowanie wieloma roletami

rochowiak86

Witam. Dla tych co mają dużo rolet ale nie potrzebują sterować nimi osobno mam małą podpowiedź ale jest jeden warunek zasilanie tych rolet musi być z jednego punktu u mnie już to działa dwa lata. Konkretnie mam rolety w salonie, kuchni łazience korytarzu itd. czyli tam gdzie mam stałą godzinę otwarcia i zamknięcia na jednym srw-01. Oczywiście sam nie uciągie tyle rolet ale bez problemu steruje u mnie akurat dwoma stycznikami trój fazowymi ( jeden w górę drugi w dół)
Co zyskujemy a no to że wystarczy jeden moduł nie trzeba wielu harmonogramów. Otwieranie i zamykanie fizycznym przyciskiem mam w salonie i on steruje wszystkimi roletami, osobno sterowane są tylko w sypialniach gdzie puki co nie mam jeszcze sterowania wifi. Jak będą zainteresowani to usiądę do laptopa i nakreślę jakiś schemat.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Jak dla mnie jest to połowiczne rozwiązanie bo nie ma wtedy możliwości choćby przyciskiem zamknąć 1 rolety a nie raz swieci słońce właśnie przez jedno okno i trzeba przymknąć 1 roletę. Ilość hatmonogramow nie stanowi problemu bo można zrobić grupę i sterować 1 harmonogramem. Takie moje zdanie.
https://pietras-81.aqi.eco/
rochowiak86

Pietras81 wrote: Sat Jan 08, 2022 7:57 pm Jak dla mnie jest to połowiczne rozwiązanie bo nie ma wtedy możliwości choćby przyciskiem zamknąć 1 rolety a nie raz swieci słońce właśnie przez jedno okno i trzeba przymknąć 1 roletę. Ilość hatmonogramow nie stanowi problemu bo można zrobić grupę i sterować 1 harmonogramem. Takie moje zdanie.
Może i połowiczne mi pasuje, no i policz sobie jeden sterownik a na nim 8 rolet= 150zl w przybliżeniu bo nie pamiętam ile płaciłem, styczniki z odzysku walały się po garażu.

Ps. Okna po to mam żeby słoneczko oświeciło pomieszczenia a żeby nie grzało to mam klimę ;)

Klimatyzacja 5kw włączona całe lato. Poniżej rachunki czerwiec - lipiec i sierpień - wrzesień
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by rochowiak86 on Sat Jan 08, 2022 10:12 pm, edited 1 time in total.
Pietras81

rochowiak86 wrote: Sat Jan 08, 2022 9:49 pm
Pietras81 wrote: Sat Jan 08, 2022 7:57 pm Jak dla mnie jest to połowiczne rozwiązanie bo nie ma wtedy możliwości choćby przyciskiem zamknąć 1 rolety a nie raz swieci słońce właśnie przez jedno okno i trzeba przymknąć 1 roletę. Ilość hatmonogramow nie stanowi problemu bo można zrobić grupę i sterować 1 harmonogramem. Takie moje zdanie.
Może i połowiczne mi pasuje, no i policz sobie jeden sterownik a na nim 8 rolet= 150zl w przybliżeniu bo nie pamiętam ile płaciłem, styczniki z odzysku walały się po garażu.

Ps. Okna po to mam żeby słoneczko oświeciło pomieszczenia a żeby nie grzało to mam klimę ;)

Klimatyzacja 5kw włączona całe lato. Poniżej rachunki czerwiec - lipiec i sierpień - wrzesień
Spoko każdy robi jak lubi. Ja mam 12 rolet i każda ma swój sterownik. Miałem radiowe i wymieniłem na wifi co prawda chińska opcja bo Loratap ale już drugi rok działają bez problemowo. Co do klimy to jeśli mogę zapytam ile kw w miesiącu dodatkowo zużywa. Ja od dwóch lat mam fotowoltaike ale 160 za prąd miesiecznie to wydaje mi się mało i to z klimą.
rochowiak86

Pietras81 wrote: Sat Jan 08, 2022 10:11 pm
rochowiak86 wrote: Sat Jan 08, 2022 9:49 pm

Spoko każdy robi jak lubi. Ja mam 12 rolet i każda ma swój sterownik. Miałem radiowe i wymieniłem na wifi co prawda chińska opcja bo Loratap ale już drugi rok działają bez problemowo. Co do klimy to jeśli mogę zapytam ile kw w miesiącu dodatkowo zużywa. Ja od dwóch lat mam fotowoltaike ale 160 za prąd miesiecznie to wydaje mi się mało i to z klimą.
W zasadzie to 488 i 467 kw/h wyszło za te rachunki w taryfie g12w i to były najniższe rachunki w roku więc ciężko stwierdzić ile klima pobrała, przez resztę roku zużywamy więcej prądu bo chodzi piec światło itd. klima ustawiona na 24 stopnie, przy dzieciach wystarczy no i jak się wchodzi do domu czuć przyjemny chłodek. Z klima jak z ogrzewaniem musi być cały czas włączona wtedy dużo nie pracowacuje sprężarka tylko sam wentylator w domu który pobiera na wolnych obrotach 10W. 5kw to jest moc chłodnicza, rzeczywista moc to coś koło 2600-2800W nie pamiętam dokładnie. Ogólnie między innymi montuje klimatyzacje więc coś tam wiem. ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by rochowiak86 on Sat Jan 08, 2022 10:36 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Klima na chłodzeniu dużo nie bierze. U mnie pracuje 365 dni w roku ;) i dużo więcej zużywa grzejąc niż chłodząc.
Mimo wszystko rolety od południa zasłaniam, bo szkoda prądu, gdy można to ograniczyć roletą.
Screenshot_2022-01-08-23-25-10-40_d8ba4f58e1c0ed84c208282017e6adc7.jpg
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
rochowiak86

U mnie jest taki temat że jak bym przymknął rolety to będę miał ponuro w domu jak w listopadzie bo okna w salonie i kuchni wychodzą na południe a u nas to jest centrum życia w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

rochowiak86 wrote: Sat Jan 08, 2022 10:40 pm U mnie jest taki temat że jak bym przymknął rolety to będę miał ponuro w domu jak w listopadzie bo okna w salonie i kuchni wychodzą na południe a u nas to jest centrum życia w domu.
Trzeba było żaluzje fasadowe montować :P
A tak na serio, to pewnie - każdy dom jest inny, są inne warunki i wymagania.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pietras81

A jeśli mogę zapytać wy macje tylko po jednej jednostce czy każdy pokój osobno. Ja tak właśnie myślałem mam na dole jakes 40 m salon plus otwarta kuchnia i kawalel korytarza co daje razem z 53 m2 i tak sie zastanawiałem czy tam właśnie nie zalozyc. Są też schody i poddasze użytkowe pytanie czy to wogole górę tez trochę schłodzi. Wiem ze najlepiej byłby kimatyzator i pewnie rekuperacja ale nie mam i już raczej nie założę rekuperacji w każdym pokoju osobno.
rochowiak86

Pietras81 wrote: Sun Jan 09, 2022 9:41 am A jeśli mogę zapytać wy macje tylko po jednej jednostce czy każdy pokój osobno. Ja tak właśnie myślałem mam na dole jakes 40 m salon plus otwarta kuchnia i kawalel korytarza co daje razem z 53 m2 i tak sie zastanawiałem czy tam właśnie nie zalozyc. Są też schody i poddasze użytkowe pytanie czy to wogole górę tez trochę schłodzi. Wiem ze najlepiej byłby kimatyzator i pewnie rekuperacja ale nie mam i już raczej nie założę rekuperacji w każdym pokoju osobno.
U mnie salon z aneksem kuchennym 55m2 i trzy pokoje po 20m2
Klimatyzacja założona w salonie i wszędzie jest chłodno, wiadomo że w pokojach trochę ale jak jest włączona cały czas to się rozchodzi.

Return to “Ogólna dyskusja”