Witam. Dla tych co mają dużo rolet ale nie potrzebują sterować nimi osobno mam małą podpowiedź ale jest jeden warunek zasilanie tych rolet musi być z jednego punktu u mnie już to działa dwa lata. Konkretnie mam rolety w salonie, kuchni łazience korytarzu itd. czyli tam gdzie mam stałą godzinę otwarcia i zamknięcia na jednym srw-01. Oczywiście sam nie uciągie tyle rolet ale bez problemu steruje u mnie akurat dwoma stycznikami trój fazowymi ( jeden w górę drugi w dół)
Co zyskujemy a no to że wystarczy jeden moduł nie trzeba wielu harmonogramów. Otwieranie i zamykanie fizycznym przyciskiem mam w salonie i on steruje wszystkimi roletami, osobno sterowane są tylko w sypialniach gdzie puki co nie mam jeszcze sterowania wifi. Jak będą zainteresowani to usiądę do laptopa i nakreślę jakiś schemat.
Sterowanie wieloma roletami
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jak dla mnie jest to połowiczne rozwiązanie bo nie ma wtedy możliwości choćby przyciskiem zamknąć 1 rolety a nie raz swieci słońce właśnie przez jedno okno i trzeba przymknąć 1 roletę. Ilość hatmonogramow nie stanowi problemu bo można zrobić grupę i sterować 1 harmonogramem. Takie moje zdanie.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
rochowiak86
Może i połowiczne mi pasuje, no i policz sobie jeden sterownik a na nim 8 rolet= 150zl w przybliżeniu bo nie pamiętam ile płaciłem, styczniki z odzysku walały się po garażu.Pietras81 wrote: Sat Jan 08, 2022 7:57 pm Jak dla mnie jest to połowiczne rozwiązanie bo nie ma wtedy możliwości choćby przyciskiem zamknąć 1 rolety a nie raz swieci słońce właśnie przez jedno okno i trzeba przymknąć 1 roletę. Ilość hatmonogramow nie stanowi problemu bo można zrobić grupę i sterować 1 harmonogramem. Takie moje zdanie.
Ps. Okna po to mam żeby słoneczko oświeciło pomieszczenia a żeby nie grzało to mam klimę
Klimatyzacja 5kw włączona całe lato. Poniżej rachunki czerwiec - lipiec i sierpień - wrzesień
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by rochowiak86 on Sat Jan 08, 2022 10:12 pm, edited 1 time in total.
-
Pietras81
Spoko każdy robi jak lubi. Ja mam 12 rolet i każda ma swój sterownik. Miałem radiowe i wymieniłem na wifi co prawda chińska opcja bo Loratap ale już drugi rok działają bez problemowo. Co do klimy to jeśli mogę zapytam ile kw w miesiącu dodatkowo zużywa. Ja od dwóch lat mam fotowoltaike ale 160 za prąd miesiecznie to wydaje mi się mało i to z klimą.rochowiak86 wrote: Sat Jan 08, 2022 9:49 pmMoże i połowiczne mi pasuje, no i policz sobie jeden sterownik a na nim 8 rolet= 150zl w przybliżeniu bo nie pamiętam ile płaciłem, styczniki z odzysku walały się po garażu.Pietras81 wrote: Sat Jan 08, 2022 7:57 pm Jak dla mnie jest to połowiczne rozwiązanie bo nie ma wtedy możliwości choćby przyciskiem zamknąć 1 rolety a nie raz swieci słońce właśnie przez jedno okno i trzeba przymknąć 1 roletę. Ilość hatmonogramow nie stanowi problemu bo można zrobić grupę i sterować 1 harmonogramem. Takie moje zdanie.
Ps. Okna po to mam żeby słoneczko oświeciło pomieszczenia a żeby nie grzało to mam klimę
Klimatyzacja 5kw włączona całe lato. Poniżej rachunki czerwiec - lipiec i sierpień - wrzesień
-
rochowiak86
W zasadzie to 488 i 467 kw/h wyszło za te rachunki w taryfie g12w i to były najniższe rachunki w roku więc ciężko stwierdzić ile klima pobrała, przez resztę roku zużywamy więcej prądu bo chodzi piec światło itd. klima ustawiona na 24 stopnie, przy dzieciach wystarczy no i jak się wchodzi do domu czuć przyjemny chłodek. Z klima jak z ogrzewaniem musi być cały czas włączona wtedy dużo nie pracowacuje sprężarka tylko sam wentylator w domu który pobiera na wolnych obrotach 10W. 5kw to jest moc chłodnicza, rzeczywista moc to coś koło 2600-2800W nie pamiętam dokładnie. Ogólnie między innymi montuje klimatyzacje więc coś tam wiem.Pietras81 wrote: Sat Jan 08, 2022 10:11 pmSpoko każdy robi jak lubi. Ja mam 12 rolet i każda ma swój sterownik. Miałem radiowe i wymieniłem na wifi co prawda chińska opcja bo Loratap ale już drugi rok działają bez problemowo. Co do klimy to jeśli mogę zapytam ile kw w miesiącu dodatkowo zużywa. Ja od dwóch lat mam fotowoltaike ale 160 za prąd miesiecznie to wydaje mi się mało i to z klimą.rochowiak86 wrote: Sat Jan 08, 2022 9:49 pmMoże i połowiczne mi pasuje, no i policz sobie jeden sterownik a na nim 8 rolet= 150zl w przybliżeniu bo nie pamiętam ile płaciłem, styczniki z odzysku walały się po garażu.Pietras81 wrote: Sat Jan 08, 2022 7:57 pm Jak dla mnie jest to połowiczne rozwiązanie bo nie ma wtedy możliwości choćby przyciskiem zamknąć 1 rolety a nie raz swieci słońce właśnie przez jedno okno i trzeba przymknąć 1 roletę. Ilość hatmonogramow nie stanowi problemu bo można zrobić grupę i sterować 1 harmonogramem. Takie moje zdanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by rochowiak86 on Sat Jan 08, 2022 10:36 pm, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Klima na chłodzeniu dużo nie bierze. U mnie pracuje 365 dni w roku
i dużo więcej zużywa grzejąc niż chłodząc.
Mimo wszystko rolety od południa zasłaniam, bo szkoda prądu, gdy można to ograniczyć roletą.
Mimo wszystko rolety od południa zasłaniam, bo szkoda prądu, gdy można to ograniczyć roletą.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
rochowiak86
U mnie jest taki temat że jak bym przymknął rolety to będę miał ponuro w domu jak w listopadzie bo okna w salonie i kuchni wychodzą na południe a u nas to jest centrum życia w domu.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Trzeba było żaluzje fasadowe montowaćrochowiak86 wrote: Sat Jan 08, 2022 10:40 pm U mnie jest taki temat że jak bym przymknął rolety to będę miał ponuro w domu jak w listopadzie bo okna w salonie i kuchni wychodzą na południe a u nas to jest centrum życia w domu.
A tak na serio, to pewnie - każdy dom jest inny, są inne warunki i wymagania.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Pietras81
A jeśli mogę zapytać wy macje tylko po jednej jednostce czy każdy pokój osobno. Ja tak właśnie myślałem mam na dole jakes 40 m salon plus otwarta kuchnia i kawalel korytarza co daje razem z 53 m2 i tak sie zastanawiałem czy tam właśnie nie zalozyc. Są też schody i poddasze użytkowe pytanie czy to wogole górę tez trochę schłodzi. Wiem ze najlepiej byłby kimatyzator i pewnie rekuperacja ale nie mam i już raczej nie założę rekuperacji w każdym pokoju osobno.
-
rochowiak86
U mnie salon z aneksem kuchennym 55m2 i trzy pokoje po 20m2Pietras81 wrote: Sun Jan 09, 2022 9:41 am A jeśli mogę zapytać wy macje tylko po jednej jednostce czy każdy pokój osobno. Ja tak właśnie myślałem mam na dole jakes 40 m salon plus otwarta kuchnia i kawalel korytarza co daje razem z 53 m2 i tak sie zastanawiałem czy tam właśnie nie zalozyc. Są też schody i poddasze użytkowe pytanie czy to wogole górę tez trochę schłodzi. Wiem ze najlepiej byłby kimatyzator i pewnie rekuperacja ale nie mam i już raczej nie założę rekuperacji w każdym pokoju osobno.
Klimatyzacja założona w salonie i wszędzie jest chłodno, wiadomo że w pokojach trochę ale jak jest włączona cały czas to się rozchodzi.