sonoff migące światła

danc

Cześć, mam sonoffa z softem supli, który zarządza gniazdami, do których podłączone są światła led. Mam ustalony harmonogram wszystko działa jak należy ale po podłączeniu lampek choinkowych. Zauważyłem, że po tym jak harmonogram wyłączy światła co około 4 sekundy następuje krótki błysk światełek. Pytanie w czym tkwi problem. Z góry dziękuję

PS. czy moduł zamel rozwiązał by problem?
local

Przerywasz N (neutralny) a powinieneś L (faza).
Odwróć wtyczkę lub zamień przewody miejscami.

Jeśli sonoff jest podłączony na stałe to sprawdź poprawność połączenia.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
danc

Dziękuję za radę, Może to szkolny błąd ale ja neutralnego nie podłączyłem , mam podłączony niebieski i brązowy, wydaje mi się, że tam nie ma możliwości podpięcia neutrala (chyba, że zwyczajnie go puścić pomijając sonoffa). Przełącznik obsługuje 3 gniazda wszystkie bez neutrala.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

danc wrote: Sun Jan 09, 2022 4:09 pm Dziękuję za radę, Może to szkolny błąd ale ja neutralnego nie podłączyłem , mam podłączony niebieski i brązowy, wydaje mi się, że tam nie ma możliwości podpięcia neutrala (chyba, że zwyczajnie go puścić pomijając sonoffa). Przełącznik obsługuje 3 gniazda wszystkie bez neutrala.
Niebieski jest "neutralny". Nie chodziło o uziemienie. Sprawdź czy na brązowym masz fazę czy na niebieskim
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
local

Masz moduł bez N ? To trzeba dołożyć kondensator.
sonoff-0n.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
jaros12

Po podłączeniu czegoś więcej poza lampkami miganie ustaje? Przy małym obciążeniu to normalne, prawdopodobnie w sonofie pod styki przekaźnika jest podpięty mały kondensator do eliminacji przepięć. Po rozłączeniu styku, przez kondensator płynie jakiś minimalny prąd który "ładuje" zasilacz LEDÓW powodując po osiągnięciu wystarczającego napięcia krótki błysk bo na więcej nie starczy energii. Na takiej zasadzie działają wszystkie automaty schodowe, zmierzchowe itp, tyle że kondensator jest większej pojemności i umożliwia ciągłą prace urządzenia. Jeśli po podłączeniu większego obciążenia lampki przestaną migać to przyczyna j.w. Jeśli będą migać dalej to przyczyna w sofcie sonoffa.
Podobnie jest z wyłącznikami podświetlanymi "neonówką", po wyłączeniu żarówka gaśnie a LED albo świetlówka kompaktowa w ciemności jednak minimalnie świeci.Po usunięciu podświetlenia problem znika

Ewentualnie jeśli sonoffa masz w rozdzielni a w ścianie idzie "wiązka" przewodów to napięcie indukuje się z innych, na niepodłączonym PE też będzie ponad 100V,

Return to “Ogólna dyskusja”