"Duchy" mi włączają wentylator - jak wyśledzić winowajcę? (edit: jest rozwiązanie)

klimasstudio

Ja zauważyłem podobną sytuację z Bramka Sonoffa RF433. Jak dodawałem czy restartowałem (testowy) układ to zapalało mi światło w przedpokoju nie wiedzieć czemu. Już przestało więc nie wiem co i jak to znaleźć.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
mjacek

Dziękuję za wsparcie.
Winowajca pisze te słowa.

Na wszelki wypadek potwierdźcie, przyglądając się niniejszemu fragmentowi zrzutu ekranu
Warunek 2022-02-02 07-38-12.png
.
Po prostu była ujemna histereza, czyli po polsku mówiąc progi były na odwrót. Załączał przy przejściu przez 48% w górę, a wyłączał przy przejściu przez 56 procent w dół. Takie ustawienie zadziała według schematu:
  1. Kąpiesz się wieczorem, wilgotność rośnie
  2. Przekracza 48%, załącza, ale ty się dalej kąpiesz
  3. Kończysz kąpiel, spada do 56% i wyłącza
  4. Spada poniżej 48% i nic (bo przejście w dół)
  5. Chuchniesz mocniej, robi się 49% i załącza
  6. Do rana się nie wyłączy, bo nigdy nie przejdzie powyżej 56%, a dopiero powrót stamtąd może wyłączyć
Jakby ktoś pytał, czemu to rozpisuję - to sam dla siebie, żeby zrozumieć skąd był efekt "u mnie działa".

Zastanawiam się tylko, czy ten opis "ON>2 wartość kanału" nie jest mylący. Na razie jednak nie wiem, jak wyglądałby niemylący....

==========
Typowy bug to bug debilny, ale dowiesz się tego dopiero po tygodniu szukania bugów wyrafinowanych.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”