Komunikat o braku przypisanego identyfikatora dostępu

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Cześć
Wczoraj pomagając znajomym w konfiguracji nowego konta spotkałem się z dość mylącym komunikatem, mianowicie dodając nowy smartfon do konta (oczywiście rejestracja urządzeń włączona) aplikacja zgłasza ,,błędny login lub hasło'' smartfon pokazuje się w zakładce i dopiero po przypisaniu mu identyfikatora można się w pełni zalogować.

Samemu przysporzyło mi to trochę zabawy bo niepotrzebnie zmieniałem hasła :lol: :lol: :lol: czy nie można by było dodać komunikatu związanego z identyfikatorem a raczej jego braku ?

Sytuacja identyczna na Androidzie i IOS :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To nie jest błędny komunikat. Tak się dzieje jeśli rejestracja jest włączona i wpisujesz błędne hasło do konta w smartfonie.
Wystarczy wpisać poprawne i się id dostępu samoczynnie uzupełni. Jeśli rejestracja byłaby wyłączona to otrzymałbyś tylko komunikat o błędnym haśle ale smartfon by się nie pojawił.
Taka logika wynika z zachowania kompatybilności wstecznej z procedurą dodawania smartfonów sprzed czasu gdy można było wpisać hasło w aplikacji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
robertklepacki94

Przemku hasło było wpisywane poprawnie, po dwóch próbach zamieniłem hasło na komputerze gdzie musiałem podać stare lecz na nowym było to samo. W zakładce smartfony pod ID widniał napis BRAK.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

W smartfonie miałeś wpisany email czy identyfikator dostępu ? Możesz usunąć smartfon z cloud-a i zreprodukować jeszcze raz takie samo zachowanie ?
robertklepacki94

Xiaomi na powyższych zdjęciach był telefonem
Który nigdy nie miał zainstalowanej aplikacji supli.
Ściągam instaluje suple, wpisuje adres e-mail i hasło.
Wczoraj wieczorem ten sam problem był na samsungu i iPhonie
pzygmunt

Przeklikałem i nie udało mi się zreprodukować tego problemu.
Może w haśle jest jakiś znak specjalny i serwer nie potrafi go przyjąć ? Np jakiś emoji ?
robertklepacki94

Odpaliłem dziś jakiegoś starszego samsunga żeby to potestować.
Komunikat o braku ID faktycznie się pokazuje po kliknięciu zaloguj ale jest on na tym żółtym tle tak jak by pod ekranem z informacja o błędnym login/hasło, wygląda to tak jak by problemem był nie znikające okno z danymi do logowania.

Oczywiście nie jest to jakiś problem ale dla wielu nowych posiadaczy supli może przysporzyć problemy na samym początku.

Jeśli chcesz mogę nagrać krok po kroku jak przebiega ten proces.
pzygmunt

To okno ma nie znikać. Chyba, że naciśniesz anuluj. Pytanie dlaczego pojawiał się komunikat o błędnym haśle jeśli jak twierdzisz było wpisywane poprawne.

Return to “Zagadnienia ogólne”