Nagły minus w historii pomiaru

JaG

Witam

dziwna sytuacja, mam SONOFFA-POW-R2 z pomiarem no i generalnie wszystko pięknie działało aż tu nagle 2 dni temu wg historii mam pomiar -1200 kwh trochę to wygląda jak wyzerowanie co mogę zrobić żeby "pozbyć" się tego błędu w historii "usunąć błędny odczyt"
blad supla.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Korygowanie takiego błędu jest dość trudne. Musiałbyś mieć dostęp do bazy danych i zwiększyć wszystkie wpisy od momentu wystąpienia problemu do teraz o te 1200 kWh. Jednocześnie musiałbyś dodać na urządzeniu taką samą korektę, aby kolejne wpisy wyglądały już poprawnie.

Alternatywnie - nie rób nic. W planach jest dodanie do serwera, clouda i apek opcji, która spowoduje, że Supla będzie zakładać, że dany licznik może wyłącznie zwiększać swoje pomiary. Będzie to działało tak, że będą uwazględniane dane wyłącznie takie, których różnica jest dodatnia (czyli spadki będą ignorowane). Ale na to pewnie trzeba będzie kilka miesięcy poczekać.

Trzeci - najprostszy i najszybszy sposób - skasuj historię i zacznij życie od nowa :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
JaG

akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna ;), a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
klew

JaG wrote: Tue Feb 08, 2022 8:43 pm akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna ;), a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
Sama poprawka w bazie danych nic nie da, jeśli nie zrobisz jednocześnie korekty po stronie urządzenia.
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Tue Feb 08, 2022 9:45 pm
JaG wrote: Tue Feb 08, 2022 8:43 pm akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna ;), a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
Sama poprawka w bazie danych nic nie da, jeśli nie zrobisz jednocześnie korekty po stronie urządzenia.
Jeżeli nie wgrasz nowego oprogramowania na urządzenie które rozwiązuje ten problem to prędzej czy później błąd znowu się powtórzy.
https://gui-generic-builder.supla.io/
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W jakim celu potrzebne jest to Ci w historii? Używasz gdzieś jej w jakimś zewnętrznym rozwiązaniu ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

pzygmunt wrote: Wed Feb 09, 2022 8:25 am
W jakim celu potrzebne jest to Ci w historii? Używasz gdzieś jej w jakimś zewnętrznym rozwiązaniu ?
Ludzie po to montują tego typu rozwiązania, aby mieć historię.
Nawet jeśli jedynym powodem jest własna ciekawość i satysfakcja ;P
pzygmunt

Chodzi mi o to, że wartość dodana w gruncie rzeczy nie jest potrzebna Ci w historii jeśli liczysz przyrosty.
klew

pzygmunt wrote: Wed Feb 09, 2022 9:35 am Chodzi mi o to, że wartość dodana w gruncie rzeczy nie jest potrzebna Ci w historii jeśli liczysz przyrosty.
Tam jest pik na -1200 kWh. Tylko Cloud nie pokazuje wartości ujemnych na wykresach, więc na zdjęciu tego zbytnio nie widać. W apce byłoby widać wyłącznie skok -1200. Do tego stan licznika nie będzie się zgadzał.
pzygmunt

No tak... nie doczytałem tego wątku i błędnie uznałem, że @JaG zmienił sobie wartość początkową ;)

Return to “Pomoc”