Witam
dziwna sytuacja, mam SONOFFA-POW-R2 z pomiarem no i generalnie wszystko pięknie działało aż tu nagle 2 dni temu wg historii mam pomiar -1200 kwh trochę to wygląda jak wyzerowanie co mogę zrobić żeby "pozbyć" się tego błędu w historii "usunąć błędny odczyt"
Nagły minus w historii pomiaru
-
JaG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Korygowanie takiego błędu jest dość trudne. Musiałbyś mieć dostęp do bazy danych i zwiększyć wszystkie wpisy od momentu wystąpienia problemu do teraz o te 1200 kWh. Jednocześnie musiałbyś dodać na urządzeniu taką samą korektę, aby kolejne wpisy wyglądały już poprawnie.
Alternatywnie - nie rób nic. W planach jest dodanie do serwera, clouda i apek opcji, która spowoduje, że Supla będzie zakładać, że dany licznik może wyłącznie zwiększać swoje pomiary. Będzie to działało tak, że będą uwazględniane dane wyłącznie takie, których różnica jest dodatnia (czyli spadki będą ignorowane). Ale na to pewnie trzeba będzie kilka miesięcy poczekać.
Trzeci - najprostszy i najszybszy sposób - skasuj historię i zacznij życie od nowa
Alternatywnie - nie rób nic. W planach jest dodanie do serwera, clouda i apek opcji, która spowoduje, że Supla będzie zakładać, że dany licznik może wyłącznie zwiększać swoje pomiary. Będzie to działało tak, że będą uwazględniane dane wyłącznie takie, których różnica jest dodatnia (czyli spadki będą ignorowane). Ale na to pewnie trzeba będzie kilka miesięcy poczekać.
Trzeci - najprostszy i najszybszy sposób - skasuj historię i zacznij życie od nowa
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
JaG
akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna
, a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
-
klew
Sama poprawka w bazie danych nic nie da, jeśli nie zrobisz jednocześnie korekty po stronie urządzenia.JaG wrote: Tue Feb 08, 2022 8:43 pm akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna, a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Jeżeli nie wgrasz nowego oprogramowania na urządzenie które rozwiązuje ten problem to prędzej czy później błąd znowu się powtórzy.klew wrote: Tue Feb 08, 2022 9:45 pmSama poprawka w bazie danych nic nie da, jeśli nie zrobisz jednocześnie korekty po stronie urządzenia.JaG wrote: Tue Feb 08, 2022 8:43 pm akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna, a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W jakim celu potrzebne jest to Ci w historii? Używasz gdzieś jej w jakimś zewnętrznym rozwiązaniu ?JaG wrote: Tue Feb 08, 2022 8:43 pm akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna, a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
Ludzie po to montują tego typu rozwiązania, aby mieć historię.pzygmunt wrote: Wed Feb 09, 2022 8:25 amW jakim celu potrzebne jest to Ci w historii? Używasz gdzieś jej w jakimś zewnętrznym rozwiązaniu ?JaG wrote: Tue Feb 08, 2022 8:43 pm akurat w tym przypadku historia jest mi potrzebna, a czy suport może takie coś skorygować ? skoro sam nie mam dostępu do tych danych ? rozumiem że problem się częściej pojawia ?
Nawet jeśli jedynym powodem jest własna ciekawość i satysfakcja ;P
-
klew
Tam jest pik na -1200 kWh. Tylko Cloud nie pokazuje wartości ujemnych na wykresach, więc na zdjęciu tego zbytnio nie widać. W apce byłoby widać wyłącznie skok -1200. Do tego stan licznika nie będzie się zgadzał.pzygmunt wrote: Wed Feb 09, 2022 9:35 am Chodzi mi o to, że wartość dodana w gruncie rzeczy nie jest potrzebna Ci w historii jeśli liczysz przyrosty.