Supla na RPi4B + SSD kolejny pad :(

PuteR

myxhir wrote: Fri Feb 18, 2022 7:55 am Panowie,

Może trochę wtrącenie w temat i z góry przepraszam jeśli to zakłóca ogólną dyskusję ale nie chce zakładać specjalnei tematu na to. Mam pytanie jak zrobić poprawnie backup karty SD. Mój RPI akurat w zasadzie ma odpaloną SVD (wg poradnika Roberta) z 5 czujnikami i tyle ale mimo wszystko mam tam już trochę konfiguracji zrobionych i nie chciałbym się tego "pozbywać" jak padnie kiedyś karta :)

korzystałem z tego poradnika
https://howchoo.com/g/nmexndnlmdb/how-t ... on-windows

czyli zamkniecie systemu a potem poprzez adapter (na usb) włożenie karty SD do PC. Natomiast tutaj musialem recznie nadac literke na dysk aby był widoczny a w windowsie pojawila sie tylko partycja Boot - nie wiem czy tak ma byc jednak po wskazaniu tej partycji program trochę długo mielił i robił backup.
Takie coś jest poprawne ?
Jest dobrze, ja tak robiłem i później bez problemu można przywrócić wszystko.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

PuteR wrote: Fri Feb 18, 2022 5:59 am ...
Jaką temperaturę musi mieć RPI w tej obudowie żeby ten wentylatorek nie chodził??
...
Ja mam ustawione uruchomienie wentylatora dopiero po przekroczeniu 55 stopni, w pomieszczeniu mam 24,5.
Obudowa jest aluminiowa i dużo ciepła odprowadza jako duży radiator. Na ile stopni ustawić? Musisz sprawdzić empirycznie. W papierach od obudowy masz wypisane polecenia konfigurujące ten wentylator, ja to właśnie przedstawiałem na 55 stopni. Bez influxa wentylator milczał. Teraz co jakieś kilka minut się uruchamia.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
PuteR

lesny8 wrote: Fri Feb 18, 2022 8:48 am
PuteR wrote: Fri Feb 18, 2022 5:59 am ...
Jaką temperaturę musi mieć RPI w tej obudowie żeby ten wentylatorek nie chodził??
...
Ja mam ustawione uruchomienie wentylatora dopiero po przekroczeniu 55 stopni, w pomieszczeniu mam 24,5.
Obudowa jest aluminiowa i dużo ciepła odprowadza jako duży radiator. Na ile stopni ustawić? Musisz sprawdzić empirycznie. W papierach od obudowy masz wypisane polecenia konfigurujące ten wentylator, ja to właśnie przedstawiałem na 55 stopni. Bez influxa wentylator milczał. Teraz co jakieś kilka minut się uruchamia.
Dzięki sprawdzę te polecenie bo oczywiście instrukcji nie czytałem :lol:
edm
Been thanked: 2 times

W nawiązaniu do backup i mojego posta viewtopic.php?p=118765#p118765
Od tamtego czasu kilka razy zrobiłem backup i poprawne przywrócenie za pomocą Acronis True Image 2021 który obecnie zmienił nazwę na Acronis Cyber Protect Home Office. Mowa o raspberry pi 3B+ z podłączonym dyskiem SSD podzielonym na 3 partycje.
1. FAT32_boot 253 M
2. Ext4_rootfs 20 G
3. Ext4_multimedia 97 G

Możliwości zrobienia backup jest kilka. Ja robię oddzielnie backupy dla partycji 1 i 2, zapisując je do oddzielnych plików *.tibx wybierając standardową kompresję. Jest tam jeszcze kilka innych opcji zaawansowanych. Backupy tworze bezpośrednio na partycję Ext4_multimedia do katalogu backup z datą. Mam też kopię tych backupów na zewnętrznym dysku jakby ten z Rpi zepsuł się, co ostatnio miało miejsce.

Miałem sytuację że mój 10 letni dysk SSD w Rpi zaczął szwankować i zrobiłem mu formatowanie niskopoziomowe. Po czym od nowa utworzyłem wszystkie partycje jakie wcześniej miałem i bez problemu przywróciłem backup-y dla FAT32_boot 253 M i Ext4_rootfs 20 G. Wszytko działa.
Ważne żeby przywracać backupy zrobione w tym samym czasie. Ponieważ kiedyś przywróciłem tylko Ext4_rootfs myśląc że FAT32_boot nie ma potrzeby (a w między czasie zrobiłem aktualizację Rpi, pakietów, jądra, firmware) i okazało się że co prawda malina uruchamiała się, dało się na nią zalogować lecz niektóre procesy nie działały poprawnie.

Raspberry i dysk ssd mam w obudowie. Nie wyciągam dysku. Podłączam "obudowę" przewodem usb do komputera stacjonarnego i odpalam Acronis z botowanego pendrive lub po sieci pxe. Jest możliwość bootowania raspberry po lan czego jeszcze nie próbowałem, co teoretycznie umożliwiałoby zrobienie backup po pxe bez dotykania sprzętu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D

Return to “Ogólna dyskusja”