Zamel Supla - LIW-01 - Jaka nakładka do licznika

tsopel

Cześć,
Proszę o pomoc ponieważ nie za bardzo wiem jak do tego podejść. Mam licznik wody MULTICAL® 21 https://www.kamstrup.com/pl-pl/rozwiazania-do-pomiarow-wody/inteligentne-wodomierze/meters/multical-21

Chcę użycz licznik LIW-01 do zliczania impulsów jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy do mojego licznik wody znajdę jakąś nakładkę którą podłączę do LIW-01? Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem lub wie jak to rozwiązać będę wdzięczny za podpowiedzi, liniki do stron.

z góry dziękuję
Tomasz
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

W linku, który sam podałeś jest sekcja Powiązane produkty. I jest tam nakładka impulsowa Pulse Adapter.
Czy ona będzie działać poprawnie z LIW-01, nie ma 100% pewności. Należałoby to sprawdzić.

Ale nie wiem, czy w ogóle będziesz nią zainteresowany. Cena katalogowa to 535 zł netto :shock: .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Nawet jeśli by nie działał w tej wersji LIWa, którą masz to zrobię tak by to działało.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 21, 2022 1:33 pm Ale nie wiem, czy w ogóle będziesz nią zainteresowany. Cena katalogowa to 535 zł netto :shock: .
Za taką kasę chyba lepiej sobie zrobić własną nakładkę z czujnikami optycznymi reagującymi na diody impulsów licznika. Pewnie w dokumentacji są opisane.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Robert Błaszczak

@tsopel, to pozostaje Ci zamawiać nakładkę.
Ps.
A ten wodomierz jest Twój, czy właścicielem jest dostawca wody / spółdzielnia / wspólnota?
Bo montaż tej nakładki wymaga demontażu tego niebieskiego pierścienia na wodomierzu. Żeby Ci się nie przyczepił właściciel wodomierza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Robert Błaszczak

Goral64 wrote: Mon Feb 21, 2022 1:53 pm Za taką kasę chyba lepiej sobie zrobić własną nakładkę z czujnikami optycznymi reagującymi na diody impulsów licznika. Pewnie w dokumentacji są opisane.
Zerknij w dokumentację tej nakładki. Bez niej sam wodomierz nie wysyła żadnych impulsów optycznych. Za pomocą tej nakładki programujesz wodomierz do wysyłania impulsów. Nie wiem tylko, czy tak zaprogramowany wodomierz będzie wysyłał impulsy cały czas bez założonej nakładki. Tam jest optyczna komunikacja dwukierunkowa (nadajnik i odbiornik). Być może właściciel licznika realizuje odczyt głowicą optyczną, więc w takiej sytuacji nic nie założymy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

tsopel

Jest to wodomierz MGK, taki dziś mi zamintowali. Co do tej nakładki to mówicie, że tylko ta za ponad 500zl bedzie doba? nic innego tańszego nie podłącze?

Ps. Dziękuję za taki duzy6 oddzew.

Tomas
Robert Błaszczak

MGK czyli Miejska Gospodarka Komunalna?

Niestety do tego wodomierza nic innego nie podłączysz. On nie ma obracającego się magnesu jak w starszych typach wodomierzy. Jest to konstrukcja całkowicie elektroniczna z ultradźwiękowym pomiarem przepływu wody. Brak w tym wodomierzu jakichkolwiek ruchomych części mechanicznych. Tak więc pozostaje Ci tylko i wyłącznie zakup dedykowanej nakładki.

Wodomierz standardowo wyposażony jest w interface do radiowego odczytu danych protokołem M-Bus. Ja bym sprawdził, czy da się go odczytać tym rozwiązaniem: viewtopic.php?t=8550

Ps. Gratulacje dla lokalnego dostawcy wody. Mocno mnie zaskoczyli, że montują wodomierze ultradźwiękowe u odbiorców indywidualnych. Te wodomierze są bardzo dokładne, ale niestety dosyć drogie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Chyba ze masz możliwość założenia drugiego wodomierza zaraz za obecnym. Wtedy możesz kupić jakiś prosty wodomierz z impulsatorem.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “ZAMEL LIW-01”