Cześć,
Proszę o pomoc ponieważ nie za bardzo wiem jak do tego podejść. Mam licznik wody MULTICAL® 21 https://www.kamstrup.com/pl-pl/rozwiazania-do-pomiarow-wody/inteligentne-wodomierze/meters/multical-21
Chcę użycz licznik LIW-01 do zliczania impulsów jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy do mojego licznik wody znajdę jakąś nakładkę którą podłączę do LIW-01? Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem lub wie jak to rozwiązać będę wdzięczny za podpowiedzi, liniki do stron.
z góry dziękuję
Tomasz
Zamel Supla - LIW-01 - Jaka nakładka do licznika
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
W linku, który sam podałeś jest sekcja Powiązane produkty. I jest tam nakładka impulsowa Pulse Adapter.
Czy ona będzie działać poprawnie z LIW-01, nie ma 100% pewności. Należałoby to sprawdzić.
Ale nie wiem, czy w ogóle będziesz nią zainteresowany. Cena katalogowa to 535 zł netto
.
Czy ona będzie działać poprawnie z LIW-01, nie ma 100% pewności. Należałoby to sprawdzić.
Ale nie wiem, czy w ogóle będziesz nią zainteresowany. Cena katalogowa to 535 zł netto
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Za taką kasę chyba lepiej sobie zrobić własną nakładkę z czujnikami optycznymi reagującymi na diody impulsów licznika. Pewnie w dokumentacji są opisane.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 21, 2022 1:33 pm Ale nie wiem, czy w ogóle będziesz nią zainteresowany. Cena katalogowa to 535 zł netto.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Robert Błaszczak
@tsopel, to pozostaje Ci zamawiać nakładkę.
Ps.
A ten wodomierz jest Twój, czy właścicielem jest dostawca wody / spółdzielnia / wspólnota?
Bo montaż tej nakładki wymaga demontażu tego niebieskiego pierścienia na wodomierzu. Żeby Ci się nie przyczepił właściciel wodomierza.
Ps.
A ten wodomierz jest Twój, czy właścicielem jest dostawca wody / spółdzielnia / wspólnota?
Bo montaż tej nakładki wymaga demontażu tego niebieskiego pierścienia na wodomierzu. Żeby Ci się nie przyczepił właściciel wodomierza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
Zerknij w dokumentację tej nakładki. Bez niej sam wodomierz nie wysyła żadnych impulsów optycznych. Za pomocą tej nakładki programujesz wodomierz do wysyłania impulsów. Nie wiem tylko, czy tak zaprogramowany wodomierz będzie wysyłał impulsy cały czas bez założonej nakładki. Tam jest optyczna komunikacja dwukierunkowa (nadajnik i odbiornik). Być może właściciel licznika realizuje odczyt głowicą optyczną, więc w takiej sytuacji nic nie założymy.Goral64 wrote: Mon Feb 21, 2022 1:53 pm Za taką kasę chyba lepiej sobie zrobić własną nakładkę z czujnikami optycznymi reagującymi na diody impulsów licznika. Pewnie w dokumentacji są opisane.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
tsopel
Jest to wodomierz MGK, taki dziś mi zamintowali. Co do tej nakładki to mówicie, że tylko ta za ponad 500zl bedzie doba? nic innego tańszego nie podłącze?
Ps. Dziękuję za taki duzy6 oddzew.
Tomas
Ps. Dziękuję za taki duzy6 oddzew.
Tomas
-
Robert Błaszczak
MGK czyli Miejska Gospodarka Komunalna?
Niestety do tego wodomierza nic innego nie podłączysz. On nie ma obracającego się magnesu jak w starszych typach wodomierzy. Jest to konstrukcja całkowicie elektroniczna z ultradźwiękowym pomiarem przepływu wody. Brak w tym wodomierzu jakichkolwiek ruchomych części mechanicznych. Tak więc pozostaje Ci tylko i wyłącznie zakup dedykowanej nakładki.
Wodomierz standardowo wyposażony jest w interface do radiowego odczytu danych protokołem M-Bus. Ja bym sprawdził, czy da się go odczytać tym rozwiązaniem: viewtopic.php?t=8550
Ps. Gratulacje dla lokalnego dostawcy wody. Mocno mnie zaskoczyli, że montują wodomierze ultradźwiękowe u odbiorców indywidualnych. Te wodomierze są bardzo dokładne, ale niestety dosyć drogie.
Niestety do tego wodomierza nic innego nie podłączysz. On nie ma obracającego się magnesu jak w starszych typach wodomierzy. Jest to konstrukcja całkowicie elektroniczna z ultradźwiękowym pomiarem przepływu wody. Brak w tym wodomierzu jakichkolwiek ruchomych części mechanicznych. Tak więc pozostaje Ci tylko i wyłącznie zakup dedykowanej nakładki.
Wodomierz standardowo wyposażony jest w interface do radiowego odczytu danych protokołem M-Bus. Ja bym sprawdził, czy da się go odczytać tym rozwiązaniem: viewtopic.php?t=8550
Ps. Gratulacje dla lokalnego dostawcy wody. Mocno mnie zaskoczyli, że montują wodomierze ultradźwiękowe u odbiorców indywidualnych. Te wodomierze są bardzo dokładne, ale niestety dosyć drogie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak