Jaki powinien być stan bo zaniku zasilania ?

Sterownik jednokanałowy
Patryk

klew wrote: Wed Feb 23, 2022 9:00 am
Gdy przycisk jest wciśnięty i zniknie zasilanie, to modul ESP żyje jeszcze przez jakiś czas. Moduł zauważa brak napięcia na wejściu i zgłasza do serwera zwolnienie przycisku.
To by również (chyba) dotyczyło:
viewtopic.php?p=118931#p118931
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

DIW-01 nie posiada AT.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
mdi87

@klew
To wyjaśnia dlaczego pierwszym razem przy chyba trzech modułach wróciło zasilanie, jeżeli tak jak mówisz esp żyje jeszcze przez chwilę to przy sekundowym zaniku zasilania choć część może wrócić, problem jest przy dłuższym czasie bez prądu, wróciłem na razie do starych ustawień 2x włącz 3x wyłącz, bo jak rozumię błąd ten jest tylko gdy mamy wyłączoną funkcje przełącznika w sekcji inne ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mdi87 wrote: Wed Feb 23, 2022 10:33 am @klew
To wyjaśnia dlaczego pierwszym razem przy chyba trzech modułach wróciło zasilanie, jeżeli tak jak mówisz esp żyje jeszcze przez chwilę to przy sekundowym zaniku zasilania choć część może wrócić, problem jest przy dłuższym czasie bez prądu, wróciłem na razie do starych ustawień 2x włącz 3x wyłącz, bo jak rozumię błąd ten jest tylko gdy mamy wyłączoną funkcje przełącznika w sekcji inne ?
Problem pojawia się gdy masz jednocześnie:
1. Przycisk ustawiony jako bistabilny
2. W momencie utraty zasilania przycisk jest w pozycji "włączony"
3. Masz przypisaną akcję w Cloud do wyzwalacza "Wyłączenie"

Zrobimy jedną poprawkę dla wszystkich modułów sterujących oświetleniem/gniazdkami polegającą na wprowadzeniu 2s opóźnienia przy zapisie zmiany stanu. Aktualnie takie opóźnienie jest, gdy sterujesz przyciskiem fizycznym, ale nie ma go gdy komedna pochodzi od serwera (np. z apki, harmonogramów, wyzwalaczy akcji, itp)
Ta poprawka spowoduje że utrata zasilania w całym domu nie zmieni nam stanu świateł. Natomiast sam wyzwalacz akcji informujący o wyłączeniu przycisku nadal będzie wysyłany do serwera, więc trzeba to mieć na uwadze używając tego wyzwalacza.

https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp/issues/80
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mdi87

@klew nie rozumię tego 😂

Możesz inaczej ?

Będzie działać czy nie w takim układzie jak miałem wyżej ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mdi87 wrote: Wed Feb 23, 2022 10:53 am @klew nie rozumię tego 😂

Możesz inaczej ?

Będzie działać czy nie w takim układzie jak miałem wyżej ?
Jeśli nie będziesz używał wyzwalacza w cloud o nazwie "Wyłączenie", to będzie wszystko działać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL ROW-01”