Urządzenie jakiś czas działało poprawnie, ale zauważyłem, że przy większym obciążeniu faza 1 generuje obciążenie mocy czynnej na minus.
Pierwszy myśl może o błędnym odwrotnym podłączeniu przekaźników, w końcu sam go nie wykonywałem, więc sprawdziłem podłączenie zrobione przez elektryka, ale jednak jest ono poprawne.
Przy małym poborze na fazie 1 wskazania są dodanie natomiast przy większym obciążeniu np. podłączenie suszarki, idą na minus.
Pomyślałem jeszcze, że może przekaźnik jest wadliwy, więc go odpiąłem i na jego miejsce podłączyłem przekaźnik z fazy 2, ale objaw jest ten sam...
O co w tym chodzi ?
MEW problem z 1 fazą
-
rohen
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
-
rohen
Sprawdzone tyle razy, że hej, no ale ok sprawdzę jeszcze raz, bo zbytnio wyboru nie mam 
-
rohen
Miałeś rację, mimo, że wzrokowo wyglądało dobrze multimetr wykrył nieprawidłowości. Faza 1 i Faza 2 były jakby złączone. Ciężko mi powiedzieć czy to elektrycznie poprawnie, ale podłączyłem pod inne wejścia według multimetra tym samym likwidując błąd.pzygmunt wrote: Mon Feb 14, 2022 1:26 pm Odwróć przekładnik i sprawdź multimetrem czy fazy mierzone pokrywają się z fazami zasilającymi.
-
suplaforum
Pozwolę się podpiąć do wątku.
Sytuacja wygląda tak, że przez kilka miesięcy wszystko działało poprawnie, zbierało pobór oraz energie oddaną (posiadam FV) poprawnie.
Aktualnie mam takie zjawisko, że im większa produkcja tym większe zużycie (nie liczy odwrotnie, po prostu jakby dane były rozkalibrowane).
Przykładem może być wczprak - produkcja na falowniku 17kWh.
Wedle danych z supli z sieci w ciągu dnia pobrałem 3kwh (wiadomo, nie produkujemy w nocy, nie produkujemy wieczorem) a oddałem do sieci 7kwh. Wychodzi na to, że zużycie dzienne mam na poziomie ~13kwh.
Dom był w tym czasie pusty wiec jedyne pracujące urządzenie to piec + coś tam w czuwaniu wiec zwykle pobór dobowy w takich warunkach to ok. 4kwh na dobę. Licząc ((produkcja-oddane)+pobrane) zauważalne jest, że w godzinach gdy produkcja jest najwydajniejsza poziom zużycia także jest wysoki. Przekładniki zamontowane poprawnie - wieczorem normalnie widzę aktualny pobór prądu na każdej fazie, nie ma możliwości by przekładniki były odwrotnie. Przejrzałem mew-01, poprawiłem zaciski, sprawdziłem kolejność faz oraz możliwie odsunąłem od siebie przekładniki aby żaden przypadkiem nie indukował na pozostały.
Tak jak w poprzednich wątkach sugerowano sprawdzić kolejność faz tak to już wykonałem. Aktualnie brak mi już pomysłów.
Sytuacja wygląda tak, że przez kilka miesięcy wszystko działało poprawnie, zbierało pobór oraz energie oddaną (posiadam FV) poprawnie.
Aktualnie mam takie zjawisko, że im większa produkcja tym większe zużycie (nie liczy odwrotnie, po prostu jakby dane były rozkalibrowane).
Przykładem może być wczprak - produkcja na falowniku 17kWh.
Wedle danych z supli z sieci w ciągu dnia pobrałem 3kwh (wiadomo, nie produkujemy w nocy, nie produkujemy wieczorem) a oddałem do sieci 7kwh. Wychodzi na to, że zużycie dzienne mam na poziomie ~13kwh.
Dom był w tym czasie pusty wiec jedyne pracujące urządzenie to piec + coś tam w czuwaniu wiec zwykle pobór dobowy w takich warunkach to ok. 4kwh na dobę. Licząc ((produkcja-oddane)+pobrane) zauważalne jest, że w godzinach gdy produkcja jest najwydajniejsza poziom zużycia także jest wysoki. Przekładniki zamontowane poprawnie - wieczorem normalnie widzę aktualny pobór prądu na każdej fazie, nie ma możliwości by przekładniki były odwrotnie. Przejrzałem mew-01, poprawiłem zaciski, sprawdziłem kolejność faz oraz możliwie odsunąłem od siebie przekładniki aby żaden przypadkiem nie indukował na pozostały.
Tak jak w poprzednich wątkach sugerowano sprawdzić kolejność faz tak to już wykonałem. Aktualnie brak mi już pomysłów.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie mogło się to aż tak rozkalibrować. Może przekładniki były odwrotnie od początku założone, a może fazy zasilające nie pokrywają się z fazami mierzonymi. Jeśli jesteś na 100% pewien, że masz wszystko dobrze podłączone to zareklamuj MEW-a u producenta.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja bym jeszcze sprawdził, czy rzeczywiście nie masz tam zużycia prądu.
Możesz też sprawdzić jak wygląda produkcja na poszczególnych fazach - jeśli nie masz tam zbytnio urządzeń pobierających prąd, to produkcja na każdej fazie powinna być podobna. Jeśli gdzieś masz zerową produkcję, to sprawdziłbym czy nie ma problemu z podłączeniem falownika do tej fazy.
Możesz też sprawdzić jak wygląda produkcja na poszczególnych fazach - jeśli nie masz tam zbytnio urządzeń pobierających prąd, to produkcja na każdej fazie powinna być podobna. Jeśli gdzieś masz zerową produkcję, to sprawdziłbym czy nie ma problemu z podłączeniem falownika do tej fazy.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
suplaforum
Zużycia nie ma, poza tym widzę wyraźną korelację miedzy teoretyczną autokonsumpcją a produkcją. Generalnie tak jakby Supla zliczała tylko częściowe oddanie energii. Podłączenia faz falownika nie sprawdzałem i to zrobię jednakże wydaje mi się, ze falownik by wyrzucił błąd w razie gdyby któraś nie łączyła (odepnę jedną na próbę i będę wiedział).
Generalnie są godziny w których ((produkcja-oddane)+pobrane) wychodzi na minusie, co nie jest fizycznie możliwe. Podłączenie MEW sprawdzałem trzykrotnie, ostatnim razem rozłączyłem całość od instalacji zeby widziec dokładnie przewody.
No i mimo wszystko na każdej fazie podczas dnia widzę, ze moc jest na minusie, także oddaję a nie pobieram.
Zauwazyłem jeszcze sytuacje odpytując sobie suple po mqtt, że wartości total_% w niektórych momentach (odświeżając dane co 1-3s) pokazuje dane z kosmosu. Po czym wraca do normy po kolejnym odświeżeniu. Gdzie zrozumiałbym taką sytuację przy danych aktualnych, tak sumy powinny chyba lecieć stabilnie?
Generalnie są godziny w których ((produkcja-oddane)+pobrane) wychodzi na minusie, co nie jest fizycznie możliwe. Podłączenie MEW sprawdzałem trzykrotnie, ostatnim razem rozłączyłem całość od instalacji zeby widziec dokładnie przewody.
No i mimo wszystko na każdej fazie podczas dnia widzę, ze moc jest na minusie, także oddaję a nie pobieram.
Zauwazyłem jeszcze sytuacje odpytując sobie suple po mqtt, że wartości total_% w niektórych momentach (odświeżając dane co 1-3s) pokazuje dane z kosmosu. Po czym wraca do normy po kolejnym odświeżeniu. Gdzie zrozumiałbym taką sytuację przy danych aktualnych, tak sumy powinny chyba lecieć stabilnie?