Jak poprawnie podłączyć MEW-01?

User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Są trzy podstawowe błędy jakie popełniają instalatorzy. Pierwszy to odwrotnie założone przekładniki. Moc czynna będzie wtedy miała ujemne wartości. Oczywiście mowa o sytuacji gdy nie oddajemy energii do sieci z PV bo wtedy naturalnym jest, że moc czynna będzie na minusie. Jeśli posiadamy PV to weryfikacje kierunku przekładników najlepiej zrobić w nocy. Drugi błąd to założenie przekładników na nie tych fazach co trzeba. Fazy mierzone muszą pokrywać się z fazami zasilającymi. W gąszczu przewodów łatwo to pomylić dlatego do oceny poprawności montażu najlepiej wykorzystać multimetr. Ustawiamy multimetr na AC 400V. Następnie pierwszą sondę podłączamy do V1, a drugą przewodu na którym założony jest przekładnik I1. Jeśli multimetr pokaże 0V to oznacza, że przekładnik jest w poprawnym miejscu. Jeśli 400V to znaczy, że przekładnik jest nie na tej fazie co powinien. Pomiar powtarzamy dla V2 i I2 oraz V3 i I3. Oczywiście wszystkie prace montażowo pomiarowe powinny być wykonywane przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami (wysokie napięcie). Trzeci to umieszczanie w przekładniku więcej niż jednego przewodu. Przekładnik może być założony na pojedynczym przewodzie / pojedynczej żyle. Nie może być założony na przewodzie wielożyłowym.


viewtopic.php?p=103981#p103981
viewtopic.php?p=103227#p103227
akmatron
Posts: 7
Joined: Mon Aug 23, 2021 12:52 pm

Post

Czy w przypadku instalacji jednofazowej można objąć przekładnikiem więcej niż jeden przewód fazowy (np. dwa obwody gniazd)?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W przekładniku nie może być więcej niż jeden przewód/jedna żyła.
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Dla dokładniejszych pomiarów gdy przewody przyłączeniowe mamy np 4mm2 warto na przewód dołożyć drukowany adapter by przewód był w centralnej części przekładnika. Pomiary będą wtedy dokładniejsze.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Masz to jakoś potwierdzone przy użyciu sprzętu laboratoryjnego ?
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Tak mnie uczono w szkole że pomiar cegami dica powinien być robiony tak aby strzałka na cegach wskazywała środek przewodu. Tak samo mówiono mi o przekladnikach że najlepiej jak przewód idzie przez centralny punkt przekładnika. Dlatego też wydrukowałem sobie adaptery pod 4mm2.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Robinson74
Posts: 22
Joined: Sun Nov 20, 2022 9:37 am

Post

pzygmunt wrote: Mon Aug 23, 2021 11:11 pm W przekładniku nie może być więcej niż jeden przewód/jedna żyła.
Nawet jeśli są to tylko 2 przewody 6 mm2 zastosowane zamiast jednego 10 mm2?
Z obu stron zakończone tulejkami, które ściskają ze sobą obydwa przewody?
Robinson74
Posts: 22
Joined: Sun Nov 20, 2022 9:37 am

Post

Tak wygląda u mnie wpięcie przekładników.
Czyli wychodzi na to, że powinienem zamienić te podwójne kable na pojedyncze, ale grubsze, żeby zachować przekrój.


1669027928827.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robinson74 wrote: Mon Nov 21, 2022 11:22 am Tak wygląda u mnie wpięcie przekładników.
Czyli wychodzi na to, że powinienem zamienić te podwójne kable na pojedyncze, ale grubsze, żeby zachować przekrój.
Tak.
Ewentualnie możesz też przekładniki zapiąć na przewodach przed wyłącznikiem głównym - o ile masz tam wystarczająco miejsca.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Stratoliner
Posts: 1
Joined: Thu Jan 05, 2023 12:52 pm

Post

Sprawdzał ktoś wartości na wykresach w SUPLA.org?

Wg poniższego wykresu Energia czynna pobrana przez 10 min to 52690 kWh !

Przy domowej sieci zasilającej z zabezpieczeniem 3f 25A mogę maksymalnie pobrać 3 x 25A x 240V = 18000W więc przez godzinę 18 kWh ( nie wspominając o cos fi ) a wykres wskazuje 52690 kWh i to na jednej fazie!
Co ciekawe licznik wykazuje że pobrałem 13,51 kWh i w to jestem wstanie uwieżyć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”