tzn. jeden czujnik jak najbardziej da się podłączyć i to działa ok ALE:
czy da się ogarnąć na tym module taką sytuację:
BRAMA PRZESUWNA/DWUSKRZYDŁOWA:
- czujnik nr 1 - informacja, że brama jest całkowicie "w pełni" otwarta
- czujnik nr 2 - informacja, że brama jest całkowicie "w pełni" zamknięta
wtedy z położenia pomiędzy możemy wywnioskować że jest niedomknięta - w pozycji "po środku"
i dodatkowe pytanie bardziej teoretyczne:
czy są jakieś moduły, które byłyby w stanie dokładnie oszacować aktualny %otwarcia bramy dla bramy przesuwnej oraz %otwarcia lub kąt rozwarcia dla bramy dwuskrzydłowej?
czy np. można by było ogarnąć na tych (sbw-02) lub innych (jakich?) modułach możliwość zrobienia np. 2-3 progów otwarcia bramy np. "uchylona trochę", "uchylona bardziej", "otwarta", "zamknięta"?
to fajne rozwiązanie do zastosowań szczególnie dla długich bram przesuwnych np.:
stopień pierwszy otwarcia: wejście dla ludzi
stopień drugi otwarcia: wyjazd traktorkiem "kosiarką"
stopień trzeci otwarcia: brama w pełni otwarta
stopień czwarty otwarcia: brama w pełni zamknięta
czy ktoś może spotkał się z podobnym zagadnieniem lub to wdrażał u siebie/innych?
co więcej:
w sytuacjach kiedy np. brama zatrzyma się w momencie otwierania/zamykania ale nie osiągnie stanu końcowego to w aplikacji zobaczymy, że jest otwarta - ale w rzeczywistości np. będzie tylko lekko uchylona - czujnik pokaże zgodnie ze stanem faktycznym - że brama jest otwarta, ale nie wiemy na ile jest ona "otwarta"
i wtedy np. ja mam informację, że brama jest otwarta - a np. ktoś kto chce wjechać samochodem będzie do mnie dzwonił, że nie otworzyłem mu bramy tylko jest lekko uchylona - ale zbyt mało żeby wjechać
dwa czujniki rozwiązałyby sprawę - wiedzielibyśmy kiedy brama jest na 100% otwarta oraz na 100% zamknięta
ale w supla cloud z tego co wiem można do tego modułu podłączyć max 1 czujnik - chyba, że się mylę? w jaki sposób można do tego podejść?
z góry dzięki za pomoc
być może temat już był - ale przeglądając forum nie spotkałem się z podobnym problemem