2 czujniki otwarcia bramy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mkim
Posts: 12
Joined: Sat Sep 11, 2021 11:35 pm

Post

Czy jest możliwość podłączenia 2 czujników otwarcia bramy do modułu supla zamel sbw-02?

tzn. jeden czujnik jak najbardziej da się podłączyć i to działa ok ALE:
czy da się ogarnąć na tym module taką sytuację:

BRAMA PRZESUWNA/DWUSKRZYDŁOWA:
- czujnik nr 1 - informacja, że brama jest całkowicie "w pełni" otwarta
- czujnik nr 2 - informacja, że brama jest całkowicie "w pełni" zamknięta
wtedy z położenia pomiędzy możemy wywnioskować że jest niedomknięta - w pozycji "po środku"

i dodatkowe pytanie bardziej teoretyczne:

czy są jakieś moduły, które byłyby w stanie dokładnie oszacować aktualny %otwarcia bramy dla bramy przesuwnej oraz %otwarcia lub kąt rozwarcia dla bramy dwuskrzydłowej?
czy np. można by było ogarnąć na tych (sbw-02) lub innych (jakich?) modułach możliwość zrobienia np. 2-3 progów otwarcia bramy np. "uchylona trochę", "uchylona bardziej", "otwarta", "zamknięta"?

to fajne rozwiązanie do zastosowań szczególnie dla długich bram przesuwnych np.:
stopień pierwszy otwarcia: wejście dla ludzi
stopień drugi otwarcia: wyjazd traktorkiem "kosiarką"
stopień trzeci otwarcia: brama w pełni otwarta
stopień czwarty otwarcia: brama w pełni zamknięta

czy ktoś może spotkał się z podobnym zagadnieniem lub to wdrażał u siebie/innych?

co więcej:
w sytuacjach kiedy np. brama zatrzyma się w momencie otwierania/zamykania ale nie osiągnie stanu końcowego to w aplikacji zobaczymy, że jest otwarta - ale w rzeczywistości np. będzie tylko lekko uchylona - czujnik pokaże zgodnie ze stanem faktycznym - że brama jest otwarta, ale nie wiemy na ile jest ona "otwarta"
i wtedy np. ja mam informację, że brama jest otwarta - a np. ktoś kto chce wjechać samochodem będzie do mnie dzwonił, że nie otworzyłem mu bramy tylko jest lekko uchylona - ale zbyt mało żeby wjechać

dwa czujniki rozwiązałyby sprawę - wiedzielibyśmy kiedy brama jest na 100% otwarta oraz na 100% zamknięta
ale w supla cloud z tego co wiem można do tego modułu podłączyć max 1 czujnik - chyba, że się mylę? w jaki sposób można do tego podejść?

z góry dzięki za pomoc :)
być może temat już był - ale przeglądając forum nie spotkałem się z podobnym problemem
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Odnośnie części pierwszej to jak najbardziej możesz zamontować dwa kontaktrony. Pierwszy (IN1) jest zwarty magnesem przy całkowicie zamkniętej bramie, drugi (IN2) jest zwarty przy bramie całkowicie otwartej. Kiedy oba kontaktrony są rozwarte, jest to sygnalizowane jako brama częściowo otwarta. I takie trzy stany będziesz widział w aplikacji.
Odnośnie procentowego otwarcia, to nie ma takiej możliwości. Taką informację musiałby zwracać sterownik napędu bramowego. W przypadku bram nie wystarczy pomiar czasu pełnego otwarcia. W zimie brama otwiera się zdecydowanie wolniej niż w lecie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
karnasw
Posts: 188
Joined: Fri Oct 02, 2020 10:22 am

Post

Mi brakuje tutaj jeszcze jednej opcji. Kiedy mamy 2 kanały w jednej bramie np. zwykłe otwieranie i uchylanie/szybkie otwarcie, to w przypadku użycia dwóch kontraktonów możemy je przypisać tylko do jednego kanału. Przez co drugi kanał pokazuje bramę zawsze otwartą. Są jakieś przeciwskazania przed zaprogramowaniem użycia jednego czujnika do wielu kanałów?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 22, 2022 4:46 pm W zimie brama otwiera się zdecydowanie wolniej niż w lecie.
Uzupełniając wypowiedź kolegi Roberta... Trudno jest określić w którą stronę brama się porusza. Nie mamy też pełnej kontroli nad automatyką. Ktoś może z pilota otworzyć/zatrzymać bramę i całe obliczanie pozycji bramy przestaje być zgodne z rzeczywistością.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

karnasw wrote: Sat Feb 26, 2022 5:11 pm Są jakieś przeciwskazania przed zaprogramowaniem użycia jednego czujnika do wielu kanałów?
Niby nie ma ale nikt nie przewidział takiej potrzeby na etapie projektowania oprogramowania.
mkim
Posts: 12
Joined: Sat Sep 11, 2021 11:35 pm

Post

pzygmunt wrote: Sat Feb 26, 2022 7:18 pm
Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 22, 2022 4:46 pm W zimie brama otwiera się zdecydowanie wolniej niż w lecie.
Uzupełniając wypowiedź kolegi Roberta... Trudno jest określić w którą stronę brama się porusza. Nie mamy też pełnej kontroli nad automatyką. Ktoś może z pilota otworzyć/zatrzymać bramę i całe obliczanie pozycji bramy przestaje być zgodne z rzeczywistością.
dziękuję za odpowiedź i doprecyzowanie

czyli pewnie w teorii, żeby takie coś zrobić to potrzebowalibyśmy specjalnego "czujnika", który:
ad brama dwuskrzydłowa: mierzyłby kąt otwarcia bramy z zakresu 0-90/120 stopni i zwracał aktualne położenie bramy do systemu
ad brama przesuwna: miałby jakiś czujnik laserowy/na podczerwień mierzący odległość pomiędzy bramą a słupkiem

ale to pewnie wymagałoby z jednej strony stworzenia takiego czujnika a z drugiej wdrożenia większej zmiany w samym oprogramowaniu - a raczej 90% użytkowników tego faktycznie nie potrzebuje - to już bardziej jakieś zastosowania profesjonalne

więc myślę, że sprawa jest wyjaśniona i na ten moment temat jest wyczerpany - dziękuję wszystkim
mareks6
Posts: 262
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 22, 2022 4:46 pm Odnośnie części pierwszej to jak najbardziej możesz zamontować dwa kontaktrony. Pierwszy (IN1) jest zwarty magnesem przy całkowicie zamkniętej bramie, drugi (IN2) jest zwarty przy bramie całkowicie otwartej. Kiedy oba kontaktrony są rozwarte, jest to sygnalizowane jako brama częściowo otwarta. I takie trzy stany będziesz widział w aplikacji.
(...)
Nie wiem czy coś się zmieniło w przeciągu roku w kwestii ustawień/czujników otwarcia bramy ale kupiłem kiedyś specjalnie SBW-01 który ma na pokładzie jedno wyjście sterujące i dwa wejścia na czujniki by zrealizować sterowanie i odczyta bramą tak jak autor pisał ale nie udało mi się. Jeden z czujników był uzależniony od stanu drugiego. Od razu zauważyłem, że miało tak być by obsłużyć funkcję furtki w bramie. Jak dobrze pamiętam, to kiedy jeden czujnik sygnalizował pełne zamknięcie to ten który powinien sygnalizować pełne otwarcie, nic nie pokazywał bo miał tylko wskazywać że brama jest częściowo otwarta. Kombinowałem ze zmianami stanów aktywnych itp ale nie miałem czasu by dokładnie się tym bawić i rzuciłem SBW w kąt i leży tam do dzisiaj...
Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

mareks6 wrote: Thu Mar 03, 2022 11:51 am Nie wiem czy coś się zmieniło w przeciągu roku w kwestii ustawień/czujników otwarcia bramy ale ...
Działa prawidłowo:
viewtopic.php?p=99543#p99543
mareks6
Posts: 262
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Właśnie chyba takie Stany miałem podczas prób i to nie pasuje w przypadku zamontowaniu krańcówek w skrajnych położeniach bramy jak chce autor i jak ja chciałem (pełne otwarcie i pełne zamknięcie).

Już na pierwszy rzut oka widzę stan jakiego w takim przypadku nigdy nie będzie - jeśli krańcówki są typu Normal Open to nigdy nie zdarzy się że obie będą podawać sygnał - bo albo brama jest w pełni otwarta i jedna przewodzi, albo w pełni zamknięta i druga przewodzi. W przypadku stanu pośredniego, czyli lekkie otwarcie - żadna nie przewodzi

Także przytoczony przez Ciebie wątek, potwierdza tylko że w normalnej konfiguracji nie da się zrobić tego o czym autor pisze
Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Return to “Pomysły i koncepcje”